4 tekenen van een onregelmatige menstruatie

Hoewel het misschien te wijten is aan stress, als je vaak een onregelmatige menstruatie hebt, kun je het beste naar je gynaecoloog gaan voor een onderzoek om te bepalen of er iets mis is.
4 tekenen van een onregelmatige menstruatie

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vanaf het begin van haar eerste menstruatie moet elke vrouw een oogje houden op haar menstruatiecyclus en een paar details over elke menstruatie noteren.

Als je weet hoe je lichaam zich tijdens de menstruatie gedraagt, kun je herkennen wanneer je cyclus onregelmatig is.

Als je jong bent en in het begin een onregelmatige menstruatie hebt, is het normaal dat je een onregelmatige cyclus hebt. Normale cycli duren tussen 28 en 30 dagen. Er zijn zelfs vrouwen die een cyclus van 32 dagen hebben.

Een normale menstruatie duurt drie tot zeven dagen. Een menstruatie die langer duurt dan 10 dagen wordt als onregelmatig beschouwd. Hetzelfde geldt voor een menstruatie die meer dan vijf dagen eerder of later begint dan normaal.

Een onregelmatige menstruatiecyclus kan te wijten zijn aan verschillende factoren. Sommigen van hen kunnen gerelateerd zijn aan een ziekte, terwijl andere kunnen duiden op eenvoudige hormonale problemen.

Tijdens je tienerjaren, bijvoorbeeld, is het gebruikelijk om een onregelmatige menstruatie te hebben. Dit komt meestal door hormonale veranderingen naarmate je ouder wordt.

Hetzelfde gebeurt wanneer je de menopauze nadert.

Veelvoorkomende kenmerken bij een onregelmatige menstruatie

Vrouw met buikkrampen

Het belangrijkste voor het opsporen van onregelmatigheden is dat je je normale menstruatiecyclus kent. Dit betekent hoeveel dagen je menstruatie duurt of hoeveel bloedverlies normaal is voor jou. Je moet ook rekening houden met eventuele stemmingswisselingen. Haarverlies en zwakke nagels kunnen andere tekenen zijn van hormonale problemen.

Er zijn zes symptomen die op een ziekte of andere pathologie kunnen duiden. In al deze gevallen wordt een bezoek aan je arts aanbevolen.

1. Een visachtige geur

Een visachtige geur is een karakteristieke geur die wijst op bacteriële voortplanting in het vaginale gebied. Over het algemeen is het gerelateerd aan een infectie. Dit betekent dat je zo snel mogelijk naar je gynaecoloog moet gaan.

Infecties kunnen ervoor zorgen dat je menstruatiecyclus onregelmatig is. Het kan ook worden gecompliceerd door eventuele verwondingen.

2. Een hele vroege of hele late onregelmatige menstruatie

Menstruatie kalender

Een normale menstruatiecyclus duurt tussen de 28 en 32 dagen.

  • Het wordt als vroeg beschouwd als je menstruatie elke 24 dagen voorkomt. Voor adolescenten wordt het als onregelmatig beschouwd als je elke 21 dagen menstrueert.
  • Aan de andere kant wordt een cyclus van langer dan 35 dagen als significant laat beschouwd voor volwassen vrouwen. Voor adolescenten zou dit 45 dagen of meer zijn.    

3. Een langdurige menstruatie

Hoe lang je periode duurt, is een andere belangrijke variabele. Over het algemeen zou je menstruatie tussen de drie en vijf dagen moeten duren. In sommige gevallen kan het tot zeven dagen duren.

Wanneer je menstruatie langer dan een week duurt, dien je je arts te raadplegen. Er is mogelijk een fysiek probleem waardoor je een langdurige menstruatie hebt.

4. Een hele hevige menstruatie

Een hele hevige menstruatie

Het is lastig om te weten wat een hevige menstruatie nu precies bet ekent. Maar elke vrouw weet wat normaal is voor haar eigen lichaam. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een toename van je menstruatie.

  • Als je je tampon of maandverband aan de lopende band moet verschonen, kan dit als een toename worden beschouwd.
  • Normaal gesproken moet drie tot vier keer per dag verschonen genoeg zijn.

Symptomen die gepaard gaan met je menstruatie

Bij sommige vrouwen komen buikpijn en hoofdpijn vaak voor tijdens hun menstruatiecyclus.

Als je hoofdpijn echter verandert in een acute migraine, kan dit een teken zijn van een probleem.

Hetzelfde geldt voor intense spier- of rugpijn. Radicale stemmingswisselingen zijn ook een waarschuwingsteken.

Als je menstruatie gepaard gaat met koorts of braken, moet je onmiddellijk naar je arts gaan.

Tussentijdse bloedingen

De periode tussen twee menstruaties moet duidelijk afgebakend zijn. Een onregelmatige cyclus kan worden gekenmerkt door een bloeding tussen twee menstruaties in. Als het een heftige bloeding is, heb je mogelijk een infectie.

In dat geval is het belangrijk om een miskraam of een ernstige aandoening zoals kanker uit te sluiten.

Mogelijke oorzaken van een onregelmatige menstruatie

Vrouw bij de gynaecoloog
  • Hormonale problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onregelmatige menstruatiecycli. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of ovulatieproblemen zijn twee andere mogelijke oorzaken.
  • Een andere reden voor een onregelmatige menstruatiecyclus kan een eetstoornis zijn. Verminderde of afwezige menstruaties kunnen bijvoorbeeld worden geassocieerd met anorexia of boulimia.
  • Topsporters hebben vaak ook onregelmatige cycli. In sommige gevallen is de menstruatie volledig afwezig. Dit wordt niet alleen in verband gebracht met fysieke activiteit, maar ook met stress.
  • Chronische stress en depressie kunnen ook oorzaken zijn van een onregelmatige cyclus.
  • Het gebruik van anticonceptiepillen en zwangerschap zijn andere typische triggers voor menstruatiestoornissen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.