4 tekenen dat je aan winkelen verslaafd bent

Tekenen dat je aan winkelen verslaafd bent, verschijnen bij deze aandoening als een progressieve dwang. Er zijn echter manieren om de eerste tekenen te herkennen en snel hulp te zoeken.
4 tekenen dat je aan winkelen verslaafd bent

Laatste update: 19 oktober, 2020

Weten of je aan winkelen verslaafd bent, is een moeilijk proces als je niet genoeg over de aandoening weet. Over het algemeen is de patiënt bij verslavingen vaak de laatste die zich realiseert welke acties het gevolg van zijn gedrag zijn.

Een winkelverslaving is de dwangmatige vorm van het kopen van goederen en diensten. De meestvoorkomende aankopen zijn typische producten van het consumentisme die niet veel nut hebben (en die volgens reclame een ‘noodzaak’ is).

Het is normaal dat je voor dagelijkse logische behoeften moet winkelen. Als je er echter verslaafd aan raakt, dan verlies je de controle over je winkelbehoeften. Het kan bovendien frustrerend zijn als je niet kunt krijgen wat je wilt en die vervolgens schuldgevoelens over de daadwerkelijke aankoop veroorzaakt.

Hoewel er sprake is van een moderne consumptiemaatschappij met de neiging om geld aan het overbodige uit te geven, zijn niet alle mensen vatbaar voor de ontwikkeling van dit gedrag. Mensen met een dwangmatige persoonlijkheid of met een laag zelfbeeld zijn eerder vatbaar.

Hoe ziet een winkelverslaafde eruit?

Vrouw shopt online

Iedereen kan aan winkelen verslaafd zijn, hoewel de kans groter is dat een bepaald profiel de aandoening heeft dan andere. Over het algemeen gaat het meestal om een jonge vrouw met gemakkelijke toegang tot internet.

Volgens wereldwijde schattingen in ontwikkelde landen hebben vrouwen dit probleem vaker dan mannen, in een groter percentage. Ze besteden ook meer tijd aan het kiezen van het product en niet aan het kopen van het eerste wat ze zien, wat weer vaker bij mannen voorkomt.

De leeftijd van deze verslaafden varieert meestal van 20 tot 65 jaar. Ouderen lijken hun koopgedrag daarentegen te verminderen en zijn dan ook iets zuiniger.

Het internet heeft een verandering en een ware explosie van het fenomeen winkelverslaving betekend. Het gemak van toegang tot virtuele winkels vol producten, aanbiedingen, promoties en gratis verzending heeft de dwang vergroot (Engelse link).

Hoewel er winkelverslaafden in fysieke en traditionele winkels zijn, is online winkelen voor mensen met deze aandoening de norm. Dit zorgt ook voor een zekere anonimiteit, waardoor de schaamte wordt vermeden om regelmatig een bepaalde plaats te bezoeken en betrapt te worden.

Tekenen dat je aan winkelen verslaafd bent

Er zijn een aantal tekenen, signalen en gedragingen die je voor een winkelverslaving kunnen waarschuwen. Een aantal van deze signalen en tekenen zijn onder andere:

  • Een oncontroleerbaar verlangen hebben om te kopen: een winkelverslaving is een dwang. Iemand wil hoe dan ook en zo snel mogelijk een nieuw product hebben. Dit resulteert in angstsymptomen die we kunnen identificeren als we ze hebben.
  • Verlies van controle: een kenmerk van alle verslavingen is de moeilijkheid van de patiënt om te controleren. Als ze niet kunnen stoppen met het uitgeven of kopen van veel items, dan laat dit zien dat je een winkelverslaafde bent.
  • De gewoonte dringt zich in andere aspecten van het leven door: een ander teken van verslaving is dat het verschillende delen van het leven van iemand beïnvloedt. Het heeft niet alleen op één aspect invloed. Het heeft ook invloed op het gezin, het werk en het sociale leven.
  • Gefrustreerd zijn door niet te kunnen winkelen: wanneer je nerveus, angstig en prikkelbaar wordt (Engelse link), omdat je niet kon kopen wat je wilt, vertoon je waarschijnlijk duidelijke tekenen van een winkelverslaving. Het is normaal dat je je een beetje druk maakt dat je niet krijgt wat je wilde. Als je je echter te druk maakt, dan kan het pathologisch zijn.

Een winkelverslaafde behandelen

Vrouw met winkeltassen

Het is een verslaving en daarom vereist therapie een psychologische benadering. Het gebruik van medicatie kan nodig zijn als er zeer sterke tekenen van angst of depressie zijn, waarbij een psychiater met bepaalde medicijnen kan ingrijpen.

Wat betreft psychotherapie hebben technieken voor ontspanning en gedragsverandering de voorkeur. Het doel is om de controle over het momentum te vergroten en situaties te vermijden die dwangmatig kopen kunnen bevorderen.

Soms ontdekken patiënt en arts door cognitieve therapie de oorsprong van de verslaving. Dit vereist dat de getroffen persoon zich bewust is van zijn of haar aandoening en leert bij te houden wat hij of zij uitgeeft en de gevoelens die hij of zij bij elke aankoop doormaakt.

In termen van gedragsverandering is de betrokkenheid van derden om bij de behandeling te helpen de sleutel. Winkelverslaafden kunnen ook een inkoopbegeleider inhuren die hun geld beheert en die hen adviseert over welke zaken noodzakelijk en overbodig worden geacht.

Verslaafd zijn aan winkelen is geen grap

Hoewel het misschien een grap lijkt (en de meeste mensen tegenwoordig geld aan niet-essentiële items uitgeven), moeten we begrijpen dat een winkelverslaving een psychologische aandoening is. Het verdient als zodanig aandacht en behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • PELLICER, MC. “Adicción a las compras.” Isis tradicional Psicologia Humanista (2006): 81-101.
  • Echeburrúa, E., and P. Corral. “El reto de las nuevas adicciones: objetivos terapéuticos y vías de intervención.” Psicología conductual 13.5 (2005).
  • Doğan Keskin, A., and S. Günüç. “Testing models regarding online shopping addiction.” Addicta: The Turkish Journal on Addictions 4 (2017): 221-242.
  • Uzarska, A., S. K. Czerwiński, and P. A. Atroszko. “Shopping Addiction Is.” (2019).
  • Kirezli, Özge, and Fatma Müge Arslan. “Analyzing Motivational Determinants of Shopping Addiction Tendency.” Ege Akademik Bakis 19.1 (2019): 61-74.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.