4 geweldige natuurlijke remedies met meloen

Meloen kan een geweldig alternatief zijn voor conventionele maagzuurremmers voor mensen met spijsverteringsproblemen. De alkalische eigenschappen kunnen gunstig zijn voor de lichamelijke balans en het evenwicht in het lichaam herstellen.
4 geweldige natuurlijke remedies met meloen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Elena Martínez Blasco

Laatste update: 07 oktober, 2022

Meloen is een verfrissende, reinigende vrucht die maar weinig calorieën bevat. Het is een ideale vrucht om te eten als tussendoortje en helpt om de drang om te snacken tegen te gaan. Bovendien kun je het, dankzij de vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels die het bevat, ook gebruiken om verschillende natuurlijke remedies met meloen te bereiden.

In dit artikel vertellen we je hoe je remedies met meloen kunt bereiden die vochtretentie, constipatie, brandend maagzuur en vroegtijdige veroudering tegengaan. Kortom, deze heerlijke vrucht biedt allerlei manieren om je gezondheid op een natuurlijke manier te verbeteren!

Natuurlijke remedies met meloen

Hieronder laten we je vier recepten voor remedies met meloen zien die dankzij de verschillende geneeskrachtige ingrediënten die ze bevatten kunnen worden gebruikt om meerdere aandoeningen te behandelen.

1. Vochtafdrijvende remedie met meloen en selderij

Natuurlijke remedies met meloen, zoals smoothies

Meloen heeft zeer krachtige vochtafdrijvende eigenschappen. Dit komt omdat het voor 90% uit water bestaat en een goede hoeveelheid kalium bevat.

Deze eigenschappen zorgen er ongetwijfeld voor dat deze vrucht een zeer aanbevolen voedingsmiddel is om zwelling, oedeem en vochtretentie tegen te gaan. Bovendien nemen ook de antioxidante eigenschappen ervan toe als je het mengt met selderij.

Ingrediënten

  • 2 plakjes meloen
  • 1 stengel verse selderij

Bereiding

  • Meng eerst alle ingrediënten door elkaar om een zeer verfrissende smoothie te maken.
  • Als je niet van selderijvezels houdt, kun je je smoothie ook door de zeef gieten.
  • Tot slot is het de bedoeling dat je deze smoothie drinkt wanneer het nog koud is, doe dit gedurende de ochtend los van je maaltijden.

2. Laxerende remedie met meloen, pruimen en chia

Laxerende remedies met meloen

Om constipatie te voorkomen en te bestrijden, moet je voedsel consumeren dat rijk is aan vezels.

In dit geval werkt meloen als een mild laxeermiddel omdat het veel vezels en cellulose bevat. Je kunt de geneeskrachtige werking ervan echter verbeteren door het te mengen met nog twee andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels: pruimen (vers of gedroogd) en chiazaden.

Door dit te doen en een gezond, vezelrijk dieet aan te houden, hoef je geen toevlucht te nemen tot chemische laxeermiddelen.

Ingrediënten

  • 2 plakjes meloen
  • 2 verse pruimen of 3 gedroogde pruimen
  • 1 eetlepel chiazaad (15 g)
  • ½ glas water (100 ml)

Voorbereiding

  • Laat de chiazaden en de pruimen (als ze gedroogd zijn) de avond van tevoren weken in een half glas water.
  • Meng het water (dat gelatineachtig is geworden) en de zaden en de pruimen (zonder pit) de volgende ochtend met de meloen.
  • Drink deze smoothie een half uur voor het ontbijt op een lege maag.

3. Remedie met meloen, gember, cayennepeper en stevia tegen maagzuur

Natuurlijke remedies met meloen

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur?

Deze vervelende aandoening treft veel mensen en verhindert dat ze van voedsel kunnen genieten. Te veel eten of te vaak ongezonde dingen eten zorgt ervoor dat de zuurgraad in de maag omhoog gaat en het is zeer lastig om dit op natuurlijke wijze tegen te gaan. Je kunt echter proberen om een effectieve 15-daagse reiniging uit te voeren op basis van deze alkalische remedie.

Alkalisch voedsel bestrijdt op natuurlijke wijze de overmatige zuurgraad in het lichaam.

In tegenstelling tot maagzuren, veranderen voedingsmiddelen de natuurlijke zuurgraad van het lichaam niet en hebben ze op de lange termijn ook geen negatieve invloed op de gezondheid van je maag. Meloen, gember, cayennepeper en stevia zijn allemaal medicinale ingrediënten die je lichaam alkaliseren.

Ingrediënten

  • 2 plakjes meloen
  • ½ theelepel gemalen gember (2 g)
  • 1 snufje cayennepeper, dit hangt af van hoe goed je tegen pittig eten kunt
  • Pure ongeraffineerde stevia (als een natuurlijke en alkalische zoetstof) (naar smaak)

Bereiding

  • Meng de meloen samen met de gember, cayennepeper en stevia.
  • Verdeel dit mengsel vervolgens in twee porties. Eén portie consumeer je halverwege de ochtend en de ander later in de middag. Drink de smoothie echter altijd tussen je maaltijden door.

4. Antioxidante remedie met meloen, groene thee en citroen

Antioxidante remedie met meloen, groene thee en citroen

Meloen bevat enorm veel antioxidanten, dit komt doordat het rijk is aan vitamines zoals vitamine A, C en E. Deze eigenschap helpt om de schade te voorkomen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen, de belangrijkste oorzaak van veroudering.

Ook is de combinatie van groene thee en citroen een ideale remedie om de elementen die oxidatie in het lichaam veroorzaken tegen te gaan.

Ingrediënten

  • 2 plakjes meloen
  • 1 zakje groene thee
  • Het sap van een halve citroen
  • Een half glas water (100 ml)

Voorbereiding

  • Laat om te beginnen het zakje groene thee weken in een half glas kokend water en laat het vervolgens afkoelen.
  • Meng dan de meloen met de groene thee-infusie en het sap van een halve citroen.
  • Je kunt je drankje ook zoeter maken door wat honing toe te voegen.
  • Je kunt zelfs een kleine hoeveelheid van deze smoothie op je gezicht aanbrengen als een verjongend masker.

Zoals je kunt gezien, is meloen een essentieel voedingsmiddel voor een uitgebalanceerd en gezond dieet, omdat het veel voordelen voor de gezondheid biedt. Profiteer ervan door deze remedies met meloen zelf te maken! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Basic report: 09181, melons, cantaloupe, raw. (n.d.) https://ndb.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/786697/nutrients
  • Ekici, H. (2019). “Los efectos farmacológicos del melón amargo”. Revista de ciencias lácteas y veterinarias, 8 (5). https://doi.org/10.19080/jdvs.2019.08.555747
  • Fleshman, M. D., Lester, G. E., Riedl, K. M., Kopec, R. E., Sureshbabu, N., Curley, R. W., Schwartz, S. J., & Harrison, E. H. (2011, March 18). “Carotene and novel apocarotenoid concentrations in orange-fleshed cucumis melo melons: Determinations of b-carotene bioaccessibility and bioavailability”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(9), 4448-4454
    pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf200416a
  • Rohajatien, U., Wahyuni, W. y Imron, A. (2020). “Exploración y mapeo de la utilización del melón amargo (Momordica Charantia L.) y su gastronomía”. Actas de la 2a Conferencia Internacional sobre Ciencias Sociales, Aplicadas y Tecnología en Economía Doméstica (ICONHOMECS 2019). 2do Congreso Internacional de Ciencias Sociales, Aplicadas y Tecnología en Economía Doméstica (ICONHOMECS 2019). https://doi.org/10.2991/assehr.k.200218.004
  • Rolim, PM, Fidelis, GP, Padilha, CEA, Santos, ES, Rocha, HAO y Macedo, GR (2018). “Perfil fenólico y actividad antioxidante de las pieles y semillas de melón (Cucumis melo L. var. Reticulatus) y su efecto antiproliferativo en células cancerosas”. Revista Brasileña de Investigaciones Médicas y Biológicas, 51 (4). https://doi.org/10.1590/1414-431×20176069
  • Srivastava, AK, Mukerjee, A., Ramteke, PW, Pandey, H. y Mishra, SB (2017). “Potencial antiulceroso de Cucumis melo”. Var. Momordica (Roxb.), Duthie & Fuller Fruits in Experimental Animal. Revista de investigación farmacéutica, 16 (3), 218. https://doi.org/10.18579/jpcrkc/2017/16/3/118762
  • Wright, CI, Van-Buren, L., Kroner, CI y Koning, MMG (2007). “Los medicamentos a base de plantas como diuréticos: una revisión de la evidencia científica”. Revista de etnofarmacología, 114 (1), 1–31. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.07.023

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.