4 manieren om je vetverbrandend vermogen te verhogen

Ketose is een natuurlijk proces waardoor je lichaam opgeslagen vet verbrandt. Een van de eerste vereisten om dit vetverbrandingsproces te beginnen, is je koolhydraatinname verminderen. Leer meer in dit artikel!

Er zijn meerdere manieren om vet te verbranden. Een ervan is door middel van een ketosedieet. Dit is een dieet waarbij je stopt met het eten van koolhydraten. Het resultaat is dat je je lichaam forceert om een metabolisch proces te starten dat ketose heet. Bij ketose wordt je lichaam gedwongen om vet te verbranden als energiebron. Dit kan vet zijn dat opgeslagen is in je lichaam of vet dat je eet.

Wanneer dit gebeurt, begint je lever ketonelichamen te produceren. Deze zijn verantwoordelijk voor het geven van energie aan je hart en hersenen.

1. Reduceer de hoeveelheid koolhydraten die je eet

De eerste stap om extra vet te verbranden, is door je koolhydraatinname terug te brengen tot een minimum. Je moet niet meer dan 15 tot 20 gram per dag eten.

Op deze manier kan je lichaam geen glucose of suiker gebruiken als energiebron. Het komt dan in een andere staat waar het de energie die het nodig heeft uit vet en vetzuren haalt die je hebt opgeslagen.

Glycogeen is glucose die is opgeslagen in je lever en spieren. Tijdens dit proces wordt glycogeen niet langer een reserve, maar je primaire energiebron. Je lichaam begint het te gebruiken om dagelijkse taken uit te voeren.

2. Neem kokosolie op in je dieet om extra vet te verbrandenKokosolie

De tweede aanbeveling om extra vet te verbranden door ketose, is door kokosolie toe te voegen aan je dagelijkse dieet.

 • Deze olie bevat vetten genaamd gemiddelde keten triglyceriden, die snel geabsorbeerd worden.
 • Je lever zet deze vetten om in ketonen, die een goede energiebron zijn.
 • Sterker nog, deze olie bevat laurische zuren, die gegeven worden aan kinderen met epilepsie. Dit helpt om ketose te starten zonder dat het nodig is om de koolhydraatinname te minimaliseren.

3. Voeg gezonde vetten toe aan je voeding

Een andere stap in het verbranden van extra vet is gezonde vetten opnemen in je dagelijkse dieet. Hier vallen onder:

 • Olijfolie
 • Avocado
 • Kokosolie
 • Boter

Onthoud alleen dat je de hoeveelheid die je ervan eet moet balanceren. Als je wilt afvallen, kan het eten van te veel vet een toename in je calorieën betekenen.

Ook is het belangrijk dat de vetten die je kiest zo natuurlijk mogelijk zijn. Dit helpt om je inname van chemische producten te reduceren.

4. Voeg meer proteïne toe aan je dieetProteïne

Het is van belang om een gemiddeld tot hoge inname van proteïne te houden wanneer je extra vet wilt verbranden. De is belangrijk omdat je lever zo aminozuren binnenkrijgt door de vertering van proteïnen. Deze aminozuren zijn nodig voor het proces van het omzetten van ketonen in bruikbare energie.

Tegelijkertijd is proteïne een vitaal onderdeel van de spierbeweging die optreedt wanneer je afvalt. Dit is omdat door het proces van het verbranden van etra vet, je ook wat spiermassa kan verliezen.

Voordelen van ketose

 • Je raakt snel gewicht kwijt door het gebruiken van opgeslagen vetten als energiebron. Echter, het heeft niet echt een drastische impact als je het vergelijkt met een dieet met weinig koolhydraten.
 • Het helpt je om koolhydraten beter te metaboliseren wanneer ze opnieuw en geleidelijk worden toegevoegd aan je dieet.
 • Door ketose zal je lichaam leren om vetten efficiënter te gebruiken. Dit effect kan behouden worden in de loop van de tijd.
 • Het ketosedieet heeft een voldoenend effect. De angsniveaus die zorgen dat we meer eten, worden gereduceerd. Dit is omdat je een grotere hoeveelheid gezonde vetten toevoegt aan je dagelijkse dieet.

Secundaire effecten van dit dieet

Het verbranden van vet kan iets zijn waar je je zorgen over maakt. Je moet echter in je achterhoofd houden dat alle diëten risico’s hebben.

Ook al is het ketosedieet natuurlijk en leert het je om goed te eten, kan het ook gepaard gaan met bijwerkingen die veroorzaakt worden door de veranderingen die je aanbrengt in je dieet.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Duizeligheid en hoofdpijn. Dit bij-effect kan optreden na de derde dag. Dit gebeurt omdat je brein glucose nodig heeft om te functioneren. De ketonelichamen kunnen wat veranderingen veroorzaken wanneer ze beginnen te werken. Het aanpassingsproces kan je duizelig maken wanneer je te snel opstaat of beweegt.
 • Slechte adem of metaalsmaak in je mond. Dit komt voor door een hoge hoeveelheid ketonelichamen in je lichaam om op die manier extra vet te verbranden.
 • Sterk ruikende urine. Dit wordt veroorzaakt door het vrijkomen van ketonen in je urine.
 • Excessief zweten. Net als met je urine, is excessief zweten een van de manieren waarop je lichaam afkomt van ketonelichamen.
 • Verlies van calcium. Er bestaat een relatie tussen een hoge consumptie van proteïne en een verlies van calcium via je urine. Dit komt door de hoeveelheid zuren die nodig zijn voor het verteren van de proteïnen. De botstabiliteit is erg gevoelig voor de zuurbasebalans van je lichaam. Om dit probleem te voorkomen, moet je zorgen dat je een calciumsupplement neemt.

Uitgelichte afbeelding verkregen van © wikiHow.com

Bekijk Ook