4 etherische oliën om bijensteken te verlichten

Etherische oliën hebben ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen die bij het behandelen van bijensteken helpen. Weet jij hoe je ze moet gebruiken? Blijf lezen om er meer over te leren!
4 etherische oliën om bijensteken te verlichten

Laatste update: 03 mei, 2021

Wist je dat er enkele etherische oliën zijn die bijensteken kunnen verlichten? Met natuurlijke oliën zoals onder andere lavendel, oregano en tea tree kunnen we jeuk en ontstekingen op een eenvoudige en natuurlijke manier verlichten.

Blijf lezen terwijl we je over de etherische oliën vertellen die bijensteken verlichten en hun helende eigenschappen wanneer ze op de huid worden aangebracht. We zullen zelfs uitleggen hoe je ze kunt gebruiken. Mis het niet!

4 etherische oliën om bijensteken te verlichten

Om te beginnen, als we naar etherische oliën verwijzen, dan moeten we altijd een zeer belangrijke verduidelijking geven: om deze hun therapeutische eigenschappen te laten hebben, moeten het natuurlijke etherische oliën zijn, geen synthetische essences, puur en van de hoogste kwaliteit.

Het belangrijkste ingrediënt, de olie, moet in het pakket met de naam van de plant in het Latijn worden opgenomen. Het deel van de plant waaruit het wordt gewonnen, het chemotype en het land van herkomst moeten bovendien ook opgenomen zijn. Een goed merk geeft ons altijd al deze informatie.

1. Lavendel

Lavendelolie in een flesje

De kalmerende eigenschappen van lavendelolie helpen het brandende gevoel en de irritatie veroorzaakt door bijensteken te verminderen.

Allereerst is etherische lavendelolie dankzij de ontspannende eigenschappen en het aangename bloemenaroma een van de meest populaire.

In feite is het meestvoorkomende gebruik om zenuwaandoeningen zoals angst, stress of slapeloosheid in evenwicht te brengen. De plaatselijke toepassing is echter zeer gunstig om bijen- en andere insectensteken te verlichten.

Het kan ook helpen om ontstekingen en jeuk te verminderen (Engelse link) en brandwonden, snijwonden en andere wonden te genezen. Het heeft bovendien ontsmettende en antibacteriële eigenschappen en het vergemakkelijkt ook de regeneratie van huidcellen in geval van littekens.

  • De ideale methode is om 3 tot 5 druppels in een dragerolie te verdunnen, dat kan kokosolie of olijfolie zijn en deze vervolgens op de gewenste plekken aan te brengen.

2. Oregano

Ten tweede tonen talrijke onderzoeken de interessante effecten van etherische oregano-olie aan (Engelse link): antischimmel, antibacterieel, antiviraal en antiparasitair. Om deze reden moeten we deze olie als remedie voor veel aandoeningen in onze medicijnkast met natuurlijke middelen hebben staan.

Op topisch niveau helpt de olie van deze aromatische plant ons bij het behandelen van verschillende huidproblemen. Naast het verlichten van bijen, spinnen en andere insectenbeten, werkt het ook als een afweermiddel. Ten slotte wordt het ook gebruikt om acne, vette huid, wratten, rosacea en psoriasis te verbeteren.

  • Deze olie kan onze huid gemakkelijk irriteren, daarom moet het altijd in bijvoorbeeld aloëvera, klei of kokosolie worden verdund. Het wordt niet voor kinderen onder de 6 jaar aanbevolen.

3. Tea tree olie

Flesjes met tea tree olie

Vanwege de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen is etherische tea tree olie een goede optie tegen dit soort steken. De derde etherische olie om bijensteken te verlichten is net zo populair of zelfs meer.

Deze olie, die door het stomen van de bladeren van de Australische boom wordt verkregen, is een krachtig natuurlijk schimmelwerend, antibacterieel en ontstekingsremmend middel.

Met tea tree olie kunnen we bijensteken en andere insectenbeten verlichten. Het kan ook acne, voetschimmel, luizen en nagelschimmel behandelen. Het is daarom handig om deze eenvoudige remedie altijd bij de hand te hebben. Leuk feit, medische specialisten gebruiken tea tree olie al sinds de Tweede Wereldoorlog voor eerste hulp!

  • Net als andere oliën, moet het in een dragerolie of aloëvera worden verdund. Ongeveer 5 of 8 druppels per eetlepel zijn voldoende.

4. Munt om bijensteken te verlichten

Ten slotte moeten we etherische muntolie niet vergeten, die door zijn heerlijke en verfrissende aroma opvalt, vooral als het om de variëteit van pepermunt gaat. Het is een zeer veelzijdige olie, effectief voor het behandelen van verschillende aandoeningen of we het nu consumeren of op onze huid aanbrengen.

Deze olie zorgt voor een onmiddellijk koud gevoel dat de jeuk en het ongemak van de bijensteek verlicht. Het heeft bovendien ook ontsmettende, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, dat wil zeggen dat het kan helpen om pijn te verminderen.

  • Deze olie kan voor onze huid erg irriterend zijn. Specialisten raden aan om het altijd te verdunnen. Het wordt niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen jonger dan 6 jaar, ouderen of mensen met epilepsie.

Nu kennen we 4 zeer effectieve etherische oliën die ons bij een bijensteek kunnen helpen. Kortom, het is altijd een goed idee om er een paar in huis te hebben, zowel voor dit gebruik als voor vele andere die deze natuurlijke essences te bieden hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Teixeira, B., Marques, A., Ramos, C., Serrano, C., Matos, O., Neng, N. R., … Nunes, M. L. (2013). Chemical composition and bioactivity of different oregano (Origanum vulgare) extracts and essential oil. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.6089
  • Lodhia, M. H., Bhatt, K. R., & Thaker, V. S. (2009). Antibacterial activity of essential oils from palmarosa, evening primrose, lavender and tuberose. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.4103/0250-474X.54278
  • Orchard, A., & Van Vuuren, S. (2017). Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/4517971
  • Béjaoui, A., Chaabane, H., Jemli, M., Boulila, A., & Boussaid, M. (2013). Essential oil composition and antibacterial activity of Origanum vulgare subsp. glandulosum Desf. at different phenological stages. Journal of medicinal food16(12), 1115–1120. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0079
  • Gao, Ying-Ying MD; Xu, Duan-lian MD; Huang, li-Juan MD; Wang, Rong MD; Tseng, Scheffer C G MD, PhD Treatment of Ocular Itching Associated With Ocular Demodicosis by 5% Tea Tree Oil Ointment, Cornea: January 2012 – Volume 31 – Issue 1 – p 14-17 doi: 10.1097/ICO.0b013e31820ce56c
  • Tsai, M. L., Wu, C. T., Lin, T. F., Lin, W. C., Huang, Y. C., & Yang, C. H. (2013). Chemical composition and biological properties of essential oils of two mint species. Tropical Journal of Pharmaceutical Research. https://doi.org/10.4314/tjpr.v12i4.20

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.