3 gevoelens die je moet vermijden om gelukkig te zijn
Hoe vaak heb je je gevangen gevoeld door verlammende gevoelens? En vond je het vervolgens moeilijk om gelukkig te zijn.
Er is een oneindig aantal gevoelens die voorkomt dat je echt gelukkig bent. Vandaag willen we hier drie van onder de loep nemen.
De grote rol van anderen
De realiteit is dat de mensen om je heen een grote rol spelen in hoe je je voelt en hoe je op ze reageert. Als je je bewust bent van deze rol, is het echter mogelijk om aan het controleren van deze gevoelens te werken. Hierdoor word je een over het geheel genomen een blijere persoon.
Kijk eens naar de 3 gevoelens die je ervan kunnen weerhouden om echt gelukkig te zijn. Daarna kun je eraan werken om ze onder controle te houden.
1. Gevoelens van schuld
Als je gelukkig wilt zijn, moet je schuldgevoelens zien te vermijden. Schuldgevoelens zijn zonder enige twijfel absoluut een van de krachtigste wapens die andere mensen tegen je kunnen gebruiken.
Sommige mensen zullen proberen je je schuldig te laten voelen als je niet doet wat ze willen dat je doet.
Het probleem is dat deze emotie diep verankerd in je lichaam en geest kan raken. Het kan daar zelfs voor eeuwig blijven. In de loop van de tijd kun je ontdekken dat je doet wat anderen willen. Enkel en alleen vanwege deze emotie. Je kunt dit schuldgevoel jaren met je mee zeulen.
Je hoeft je echter niet zo te voelen
Het goede nieuws is dat je niet veroordeeld bent om je zo te voelen. De volgende keer dat je je schuldig voelt, kun je proberen te achterhalen wat de oorzaak van dit probleem is.
- Voel je je echt slecht omdat je iets gedaan hebt wat tegen je eigen normen en waarden ingaat?
- Of komt het omdat iemand zei dat je iets verkeerd deed?
Laat je liefde en dankbaarheid zien aan de mensen van wie je houdt. Maar onthoud dat een van hen kan proberen je te controleren met deze emotie. Als dat gebeurt, moet je laten weten dat je dit in de toekomst niet meer toestaat.
Doe dat wat jou gelukkig maakt
Dat betekent niet dat je tegen al je waarden en normen in moet gaan, maar je moet doen wat jou gelukkig maakt. Onthoud dat de ergste fout die je kan maken is, dat je het leven leidt dat anderen willen dat je leidt. Ga in plaats daarvan voor het vinden van je eigen geluk.
2. Gevoelens van schaamte
Het is normaal en gezond dat je gevoelens van schaamte krijgt als je iets doet wat tegen je eigen normen en waarden ingaat. En vooral als anderen het slecht vinden. Het is ook normaal om je te schamen als je beslissingen of je handelen je in een beschamende situatie brengen.
De waarheid is dat schaamtegevoelens een interessant overlevingsmechanisme zijn. Ze treden op bij het doorbreken van stereotypes en paradigma’s.
Het is alleen een probleem als je je altijd schaamt.
Dit gebeurt als je een laag gevoel voor eigenwaarde hebt. Stop een momentje en ontdek wat er gaande is.
- Is het schaamte waar je je aan vasthoudt?
- Blijf je thuis in plaats van uit te gaan met iemand die je leuk vindt omdat je denkt dat je het niet waard bent?
- Waar komt dit gevoel vandaan?
- Misschien voel je je zo omdat iemand in het verleden er voor heeft gezorgd dat je je heel diep geschaamd hebt.
- Dit kan het moeilijk maken om jezelf in een vergelijkbare situatie te begeven.
Wat je moet onthouden, is dat je je eigen gids bent.
Dit betekent dat je je niet overal voor hoeft te schamen, alleen voor dingen die niet in lijn zijn met wat je zelf correct en goed vindt.
Leer om te herkennen wanneer anderen je een schuldgevoel proberen te geven en stop ze. Het is niet slecht om hun mening te waarderen, maar verlies hierbij je eigen mening niet uit het oog.
Lees ook:
Drie voordelen van huilen voor je geest
3. Gevoelens van wrok
Wrok is een emotie die verschijnt als je het gevoel hebt dat je iets goed hebt gedaan, maar als anderen dit niet waarderen. Het kan ook optreden als anderen niet doen wat jij verwacht.
Het probleem met deze gevoelens is dat het je alert maakt op het feit dat je waarschijnlijk meer verwacht van anderen. Of dat je zelf te veel voor anderen doet. Daarom is het belangrijk dat je leert om alert te zijn op gevoelens van wrok. Dit gevoel overkomt je met een reden.
Hoe raak je wrok kwijt?
Ja, we weten dat je waarschijnlijk een hekel aan deze emotie hebt, maar het zal niet opeens verdwijnen. Je moet de oorzaak van deze gevoelens vinden en daarna moet je een oplossing vinden.
Soms is het alleen een kwestie van over iets heen stappen en verder gaan, maar soms vereist het veel meer. Je moet in ieder geval doen wat jij denkt dat noodzakelijk is. Dit kan van alles zijn.
Je kunt er met iemand over praten totdat je in huilen uitbarst.
Of je kunt je emoties botvieren op een kussen. De beste optie om gevoelens van wrok te bestrijden, is liefde. Laat je ruzies en je haat achter je.
Jij bent de enige die kan beslissen of je gelukkig bent of niet
Je hebt net over drie emoties gelezen die je moet vermijden om gelukkiger te zijn. Nu is het enige wat nog moet gebeuren, dat je het begrijpt. De enige persoon die beslissen kan of je gelukkig of ongelukkig bent, ben jij zelf.
Sta anderen niet toe om te bepalen hoe jij je voelt of wat je doet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Turan, N., & Cohen, T. R. (2015). Shame and Guilt. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00067-7
- Leith, K. P., & Baumeister, R. F. (1998). Empathy, Shame, Guilt, and Narratives of Interpersonal Conflicts: Guilt-Prone People Are Better at Perspective Taking. Journal of Personality. https://doi.org/10.1111/1467-6494.00001
- Menahem, S., & Love, M. (2013). Forgiveness in psychotherapy: The key to healing. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/jclp.22018
- Fassin, D. (2013). On Resentment and Ressentiment . Current Anthropology. https://doi.org/10.1086/670390