3 manieren om glanzend en gezond haar te krijgen

Of je glanzend en gezond haar hebt hangt van veel factoren af: slechte gewoonten, milieuvervuiling, de producten die je gebruikt, enz. Wat kun je doen om gezond en sterk haar te krijgen? Kom er meer over te weten in dit artikel!
3 manieren om glanzend en gezond haar te krijgen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Glanzend haar is ongetwijfeld de droom van elke vrouw – en ook van veel mannen! Maar als je glanzend en gezond haar wilt hebben, moet het goed verzorgd en sterk zijn. Er zijn echter veel factoren  die verhinderen dat je haar er goed uitziet. Laten we er eens wat dieper op ingaan.

Hoe je glanzend en gezond haar kunt krijgen

Milieuvervuiling, stress, kou, hitte, de föhn, of de stijltang hebben allemaal invloed op de gezondheid van het haar. Daarom wordt een goede haarverzorgingsroutine steeds noodzakelijker.

Behalve de producten die je in de winkels vindt, zijn er ook enkele dagelijkse gewoonten die je kunnen helpen om glanzend en gezond haar te krijgen dat ook sterk en gezond is. Lees verder om meer te weten te komen over drie tips die je kunt gebruiken om je haar beter te verzorgen.

1. Weet hoe je shampoo moet gebruiken

Wash hair daily to get shiny hair
Om glanzend en dik haar te hebben, is het belangrijk aandacht te besteden aan wat je doet als je je haar wast.

Om glanzend en gezond haar te krijgen is wassen een fundamentele stap (Spaanse link) in de haarverzorgingsroutine. Er zijn daarbij een aantal punten waarop je moet letten.

 • Het eerste belangrijke punt bij het wassen van je haren is de watertemperatuur. Het is heel belangrijk dat je je haar wast met warm water, niet met heet of koud water. Koud water krijgt het vet niet weg en heet water beschadigt je haar.
 • De klassieke raad om je haar met koud water uit te spoelen inderdaad volkomen terecht. Koud water stimuleert de bloedsomloop en sluit je de haarschubben, waardoor het haar gaat glanzen.
 • Daarnaast is het een goed idee om bij het uitspoelen van je haar je hoofd achterover te buigen en met je vingers door het haar te strijken alsof je het kamt om de resten shampoo te verwijderen. Ook deze eenvoudige handeling laat je haar glanzen!
 • Wat de shampoo betreft, menen veel mensen dat ze vaak van shampoo moeten wisselen, zodat het haar er niet aan went. Dit is echter niet waar. Als je een shampoo ontdekt die voor je haar werkt, kun je die het beste blijven gebruiken.
 • Een ander belangrijk punt is dat je niet te hard over het haar moet wrijven als je het wast en droogt. Dit kan de talgklieren stimuleren en leiden tot meer olie in het haar waardoor het vet oogt.

2. Weet hoe je  je haar moet borstelen

Het borstelen van haar is een fundamenteel gebaar in de dagelijkse routine. Het moet minstens twee keer per dag gedaan worden, ‘s morgens en ‘s avonds. Het is ook aan te bevelen het altijd te borstelen voordat je het wast. Zo voorkom je dat het haar te veel in de knoop raakt als het nat is, waardoor het moeilijker wordt voor de shampoo om alle lokken te bereiken.

Deskundigen raden ook aan om je haar ‘s avonds voor het slapen gaan 10 tot 20 keer te borstelen. Als het kan, moet dat met een borstel van natuurlijk varkenshaar gebeuren. Borstelen exfolieert de hoofdhuid en helpt daarnaast om alle productresten te verwijderen. Bovendien bevordert het de bloedsomloop en maakt het het haar veel stralender.

Dit vind je misschien ook leuk:
Is het gevaarlijk om haarextensies te dragen?

3. Gebruik zelfgemaakte behandelingen voor glanzend en gezond haar

Er zijn veel speciale haarverzorgingsproducten op de markt. Je kunt er ook voor kiezen naar een kapsalon te gaan en daar een speciale behandeling voor stralend haar te ondergaan. Om echter een goedkopere oplossing te vinden, is er ook een heel effectieve zelfgemaakte oplossing. Je kunt je eigen behandelingen maken met natuurlijke producten.

Aloëvera

Aloe for shiny hair
Natuurlijke behandelingen met aloëvera of olijfolie helpen de haarstrengen opnieuw te hydrateren om hun natuurlijke glans weer aan te vullen.

Voor glanzend en gezond haar is aloëvera een van de beste behandelingen. Dit is een natuurlijk product met ongelooflijke eigenschappen. Het helpt om de haargroei te bevorderen, hydrateert het haar en houdt het glanzend en gezond.

 • Om het te maken meng je twee eetlepels aloëveragel (Engelse link) die je direct uit het blad kunt halen met twee eetlepels water en doe je het mengsel in een spuitflacon.
 • Breng dit mengsel dan aan op nat haar nadat je het gewassen hebt.

Olijfolie

Een olijfolie-masker is ook heel effectief als je glanzend en gezond haar wilt krijgen. Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen, vetzuren, antioxidanten en vitamine E helpt olijfolie haarschade te herstellen, het haar te hydrateren en het glanzend te maken.

 • Om dit masker te bereiden verwarm je twee of drie eetlepels olijfolie tot deze warm maar niet heet is.
 • Breng het vervolgens op je hoofdhuid aan, masseer je de hoofdhuid zachtjes en laat je het 15 minuten inwerken. Terwijl de olie in je haar inwerkt, is het aan te bevelen je hoofd met een warme handdoek te bedekken om het effect te versterken.
 • Was daarna je haar normaal.
 • Je kunt dit masker een- of tweemaal per week toepassen.

Door deze tips te volgen kun je je lichaam ondersteunen en heb je sterk, glanzend en gezond haar voor je het weet!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.