2 manieren om natuurlijk striae te verminderen

Afhankelijk van hoe erg ze zijn, kan het makkelijker of moeilijker zijn om van striemen af te komen. Als ze nog een rode kleur hebben, kun je ze nog volledig kwijtraken.
2 manieren om natuurlijk striae te verminderen

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Striemen, of striae, kunnen voor veel mensen erg vervelend zijn. Men denkt vaak dat ze enkel voorkomen bij vrouwen, maar ook mannen kunnen er last van hebben. Er zijn enkele manieren om natuurlijk striae te verminderen, maar helemaal verdwijnen doen ze niet.

We hebben het hier over de onregelmatige roodachtige lijnen op het huidoppervlak. Ze zijn ontstaan doordat een van de bovenste lagen van de huid uitgerekt is, de laag net onder het huidoppervlak.

De problemen die in verband worden gebracht met de striemen worden doorgaans geassocieerd met hun uiterlijk. Het zelfvertrouwen wordt aangetast en men wordt vaak nerveus bij de gedachte om het lichaam te tonen op openbare plaatsen, omdat men zich afvraagt wat mensen wel niet zullen denken.

De meest invloedrijke factoren en locaties van striae

Net als bij elk ander schoonheidskwaaltje zijn er vele factoren die hun uiterlijk bepalen en sommige zijn makkelijker aan te pakken dan andere. In het geval van striae wordt hun uiterlijk bepaald door de schommelingen in lichaamsgewicht. Dit betekent dus het ongecontroleerd op en neer gaan van je gewicht.

Maar het gewicht is niet de enige factor die invloed heeft op hoe de striemen eruit zien. Een groeispurt tijdens de pubertijd is bijvoorbeeld ook een vaak voorkomende oorzaak. Bij dit fenomeen rekt huid zich uit tot het de elasticiteit verliest, waardoor duidelijke lijnen ontstaan.

Striae op de buik

Nog een vaak voorkomende factor die het verschijnen van striae bepaalt, is zwangerschap. In dit geval situeren de striemen zich in de zone van de buikspieren en aan de zijkant van de buik.

Gebaseerd op de hierboven vermeldde factoren kunnen we dus makkelijk vaststellen in welke zones de striemen het vaakst voorkomen, maar er zijn natuurlijk nog een variëteit aan andere factoren die ook mee kunnen spelen.

De belangrijkste zones zijn:

Hoewel ze in het begin allemaal roodachtig van kleur zijn, kunnen ze naar verloop van tijd ook andere kleuren aannemen, zoals lichtbruin en wit. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Natuurlijke manieren om striae te verminderen

Striae is een huidaandoening die gemakkelijk verder evolueert. Dit betekent dat niet al je striemen zich in hetzelfde stadium bevinden. Daarom kunnen sommige volledig verwijderd worden en andere enkel behandeld.

In het algemeen worden striemen ingedeeld op basis van hun uiterlijk. De nieuwste striemen hebben nog een rode kleur, terwijl de oudste meestal een witte kleur hebben. Zoals hierboven vermeld kunnen beide types behandeld worden.

Rode striemen zijn wel veel gemakkelijker te behandelen en kunnen zelfs volledig verwijderd worden. Hieronder reiken we je een aantal natuurlijke alternatieven aan om striae op natuurlijke wijze te verminderen.

1. Citroen en olijfolie

Citroen en olijfolie

Citroen is een citrusvrucht die vaak gebruikt wordt voor medisch en esthetisch gebruik. Dankzij de exfoliërende en blekende eigenschappen is citroen prima te gebruiken voor de huid. Het is het citroenzuur, een van de hoofdbestanddelen in citroen, dat deze effecten veroorzaakt.

Anderzijds is olijfolie ook een erg gunstig ingrediënt dat de huid gezond houdt dankzij de vitamine E, die van essentieel belang is voor de huid.

Als je deze twee samen gebruikt, zijn ze een fantastische natuurlijk alternatief om striae te verminderen en bovendien voeden ze je huid nog ook.

Ingrediënten

 • een halve citroen
 • 10 druppels extra vierge olijfolie

Toepassing

 • Wrijf de halve citroen over de zone met de striemen en laat het sap intrekken in de huid.
 • Voer tegelijkertijd een cirkelvormige massage uit in de zone gedurende ongeveer 10 minuten.
 • Wacht nog 10 minuten en masseer dan de olijfolie over de huid tot de huid het volledig heeft opgenomen.

Misschien ook interessant:
De voordelen van arganolie voor je huid

2. Rode druiven

Rode druiven

Normaal dienen druiven enkel voor consumptie en als licht natuurlijk tussendoortje. Maar weinig mensen zijn zich ervan bewust hoe goed ze kunnen zijn voor de huid.

Deze kleine, lekkere vruchten bevatten erg krachtige antioxidanten die kunnen helpen om het uiterlijk van lichte striemen te verbeteren.

Ingrediënten

 • 10 rode druiven
 • 1 potje normale yoghurt (ongeveer 200 gram)

Voorbereiding en toepassing

 • Plet de druiven zonder hun vel of de pitjes te verwijderen en bewaar ze in een kom.
 • Voeg het potje normale yoghurt toe aan de geplette druiven en meng dit goed.
 • Breng dit mengsel aan op je striae in een cirkelvormige beweging.
 • Laat het 20 minuten inwerken alvorens af te spoelen met koud water.

Probeer het vandaag nog! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.