Ontdek 13 alternatieve tips met cola

Om hardnekkige vlekken op je mooie spulletjes te verwijderen, kan je een scheutje coca-cola aan de wasbeurt toevoegen of de cola onmiddellijk op de vlek aanbrengen. Je zal merken dat de vlekken zonder problemen verdwijnen.
Ontdek 13 alternatieve tips met cola

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Wie heeft er nog nooit gehoord van cola? Het drankje is bekend en geliefd tot in de verste uithoeken van de wereld. Misschien niet het meest gezond om te drinken, maar hier hebben wij een aantal tips met cola verzameld om het op een gezondere manier te gebruiken.

Er duiken steeds meer bewijzen op dat deze frisdrank niet al te best is voor de gezondheid. De grote hoeveelheden suiker en andere schadelijke ingrediënten kunnen zowel op korte als op lange termijn onze gezondheid schaden.

Het gebruik van cola leidt tot een reeks veranderingen in de stofwisseling van het lichaam, die reeds duidelijk worden na het drinken van één enkel glas cola. Op lange termijn veroorzaakt het aandoeningen zoals:

  • diabetes
  • zwaarlijvigheid
  • problemen in de botten
  • stoornissen in het ademhalingsstelsel
  • problemen met het zenuwstelsel
  • mogelijk vroegtijdig verouderen

Weet je bovendien waarvoor de drank die je zo lekker vindt ook gebruikt wordt? Dit artikel beschrijft enkele verrassende alternatieve tips met cola die je waarschijnlijk nog niet kent.

13 alternatieve tips met cola

1. Het toilet reinigen met cola

Merk je op het witte email van de toiletpot vlekken op die niet lijken te verdwijnen, hoe hard je ook poetst? Giet een flinke scheut cola in het toilet en laat het ongeveer een uur inwerken. Nadien schrob je het toilet moeiteloos schoon met een borstel.

Het is gedaan met het eindeloze poetsen en het uitproberen van allerlei dure reinigingsproducten als je dit experiment uitvoert met een eenvoudig glas cola.

2. Weg met roest

Roest verwijderen met cola

Heb je metalen voorwerpen in huis die flink wat aangeroest zijn, laat ze dan een nachtje inweken in cola. Je zal merken dat ze de volgende ochtend makkelijk te poetsen zijn en opnieuw hun originele glans zullen vertonen.

3. Cola doet vetvlekken verdwijnen

Dit is waarschijnlijk één van onze beste tips met cola. Let op!

Soms zijn je favoriete spullen verpest door een vervelende vetvlek die bijna niet te verwijderen is. Je hebt reeds verschillende sopjes en dure middeltjes uitgeprobeerd, maar zonder resultaat. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is ze te wassen in de wasmachine met een flinke scheut cola.

Of nog beter: behandel de vetvlekken op textiel door de drank onmiddellijk op de stof aan te brengen.

4. Kauwgom losweken uit je haar

Heb je lange haren en is het je ook al eens overkomen dat een stukje kauwgom in de lokken van je haardos verstrengeld raakte? De enige oplossing leek toen een stuk van je haren af te knippen, niet? 

Wat je de volgende keer zou moeten doen, is cola aanbrengen op het plakkerige stukje haar. Wacht enkele minuten en je kunt zonder probleem het stukje kauwgom uit het haar verwijderen.

5. Schoonmaken van potten en pannen met cola

Cola voor schoonmaken van een pan

Dit is ook een hele nuttige van onze tips met cola.

Door het vaak gebruiken van potten en pannen kunnen ze een bruinachtige aanslag gaan vertonen aan de randen en op het kookvlak. Je kookgerei gaat er stralend nieuw uitzien als je een flinke scheut cola in de pannen laat weken.

De chemische stoffen in de frisdrank laten de bruine aanslag verdwijnen en je pannen zullen opnieuw de originele glans vertonen.

6. Insectenbestrijder voor je planten

In Indië gebruikt men reeds op grote schaal cola als insecticide om ongedierte te verwijderen. De drank is in staat verschillende soorten insecten te bestrijden en is bovendien veel goedkoper dan de vroegere, schadelijke producten die hiervoor gebruikt werden.

7. Glanzende geldmuntjes met cola

Verzamelaars weten vast wel dat cola gebruikt kan worden om oude geldmunten op te poetsen. Zet ze een tijdje in de week in een  bakje met cola en schrob ze nadien zonder enige moeite glanzend schoon.

8. Verwijderen van verfresten op meubels

Heb je de kamer een fris kleurtje gegeven, maar morste je helaas ook verf op meubels of andere voorwerpen?

Dompel een doek in voldoende cola en gebruik deze om zonder moeite vervelende verfvlekken te verwijderen. Daarna poets je alles even op om geen kleverige suikersporen na te laten.

9. Experimenteer met een andere haarkleur

Haarmasker met cola

Merk je dat de haarverf die je hebt gebruikt net iets te donker uitvalt, dan kan je de haren een tint lichter maken door cola te gebruiken. Wrijf een beetje cola door je haren en laat dit eventjes inwerken. Spoel je haren goed na en je merkt meteen het verschil op.

10. De accu van de auto reinigen

Cola zorgt ervoor dat je makkelijk corrosie kan verwijderen die zich opstapelt op de accu van een auto. Doe cola in een waterverstuiver en besprenkel de accu met vloeistof. Gebruik een staalborsteltje om de corrosie van de accu te schrobben.

11. Makkelijk schroeven losdraaien

Zit die schroef die je wilt losdraaien muurvast, giet er dan een glaasje cola over.Wacht enkele minuten en je zal merken dat je die vastzittende schroeven vlot los draait.

12. Bloedvlekken losweken

Je hebt vast wel al eens gelezen dat cola gebruikt kan worden om bloedvlekken in huis, in de auto of waar dan ook aan te pakken. In Amerika maakte de politie er reeds een gewoonte van het asfalt en voetpad te reinigen na een misdaad waarbij bloed op de straat terecht kwam.

13. Cola, een geduchte vijand van olie

Cola verwijdert makkelijk elke olievlek op de vloer, het tapijt, op kledij en in de oven. Breng de cola rechtstreeks op de vlek aan en laat de vloeistof enkele minuten inwerken. Nadien goed poetsen en het oppervlak ziet eruit als nieuw. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.