12 makkelijke doe-het-zelf ideeën voor je interieur

Deze tips om je huis te decoreren zijn eenvoudig en leuk om te doen. Profiteer van gerecyclede of gebruikte objecten die je al in huis hebt liggen, om je huis nog mooier te maken!
12 makkelijke doe-het-zelf ideeën voor je interieur
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 30 september, 2022

Tegenwoordig is het eenvoudiger dan ooit om je creativiteit te gebruiken om wat knutselwerken te maken voor je interieur. Dit is vooral te danken aan de talloze tutorials die op internet beschikbaar zijn. Je moet gewoon creatief zijn en profiteren van de dingen die je al in huis hebt liggen. Het is immers helemaal aan jou om je eigen huis een persoonlijk tintje te geven.

Vandaag laten we je enkele knutselideeën voor je interieur zien. Ze inspireren je, frissen je huis op en ze laten je je vaardigheden en creativiteit ontdekken om elke hoek van je huis origineel en mooi te maken.

Doe-het-zelf ideeën voor je interieur

1. Zelfgemaakte lampen

Zelfgemaakte lampen voor je interieur

Lampen creëren een speciale sfeer, waar je ze ook plaatst. De eenvoudigste manier om mooie en originele verlichting te maken is het gebruik van papieren lampen voor je interieur.

Knip tissuepapier in cirkels of geometrische vormen en plak ze op een papieren lantaarn. Let op de kleuren die je kiest, de tint van je licht hangt er namelijk van af.

2. Decoreer je bed

Een bed is meestal de aandachttrekker in een kamer. Houten hoofdeinden zijn de laatste tijd steeds meer in de mode. Als je echter geen houten hoofdeinde wilt, kun je je muur schilderen met wat elegante vinylverf om de ruimte rond het bed tot leven te brengen.

3. Oude ladders voor je interieur

Oude ladders gebruiken

Met knutselprojecten voor je interieur kun je bepaalde objecten hergebruiken die niet meer gerepareerd kunnen worden of die gewoon ergens aan de kant liggen. Om te voorkomen dat je deze spullen verspilt, haal je ze uit die kast en geef je ze een nieuw leven.

In dit geval, kijk eens of je nog ergens een oude ladder hebt staan die je niet meer gebruikt en bedek deze met wat nieuwe verf of vernis. Ladders kunnen dienen als objecten om kleding aan op te hangen. Ook kun je de treden als planken gebruiken om decoratieve spulletjes op te zetten.

4. Dozen en foto’s in de badkamer

Hoe klein je badkamer misschien ook is, je kunt deze ruimte decoreren met dozen en fotolijsten in verschillende soorten en maten, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Het beste van dit soort decoratie is dat je het kunt veranderen wanneer je maar wilt.

5. Blikken en potten voor je interieur

 

Hergebruik oude containers, potten en blikjes. Het maakt niet uit of ze van plastic, glas of aluminium zijn. Een geweldige manier om bijvoorbeeld de keuken te decoreren is om voorwerpen te gebruiken die niet langer hun oorspronkelijke doel dienen.

  • Sommige bakjes kun je bijvoorbeeld gebruiken om je keukengerei op een praktische en aangename manier in op te bergen.

6. Media organizer

Decoraties in de woonkamer zijn het belangrijkst, omdat dit de ruimte is waar je je vrienden, familieleden en andere gasten zult ontvangen. Een organizer zal in dit deel van de kamer goed helpen om al je boeken, tijdschriften, dvd’s en andere kleine items op te bergen.

Het beste van alles, dit soort accessoires is gemakkelijk te verplaatsen en schoon te maken. Je kunt het uit elkaar halen en weer ergens anders opnieuw neerzetten, wanneer je maar wilt.

7. Foto’s en schilderijen

Knutselwerken gemaakt met foto’s worden vaak gebruikt voor de decoratie van het interieur. Er zijn allerlei mogelijkheden als het gaat om het gebruik van foto’s voor doe-het-zelf projecten. Deze variëren van collages van snapshots tot het maken van je eigen lijsten.

Vergeet niet dat foto’s erg belangrijk zijn omdat je met foto’s belangrijke momenten uit je leven kunt herbeleven. Ook kun je er mee laten zien wat je graag doet en ze laten andere aspecten van je persoonlijkheid zien.

8. Ontwerpen met draad

Om knutselwerken met draad te maken, heb je alleen een houten plank of bord, wat spijkers, een hamer en een schaar nodig.

  • Timmer eerst de spijkers in het bord in verticale rijen of welke vorm je ook wenst.
  • Zorg ervoor dat je ze op regelmatige afstand van elkaar plaatst. Je kunt het hout ook verven, om je draadfiguur extra mooi uit te laten komen.
  • Gebruik vervolgens gekleurde draad om de spijkers zoals gewenst met elkaar te verbinden.

9. Schoolborden voor je interieur

Gebruik schoolborden als decoratie

Er zijn ontzettend veel manieren beschikbaar om je muren te versieren met behulp van een schoolbord. Ze zijn er ook in verschillende kleuren dus je bent niet beperkt tot het klassieke zwarte schoolbord. Je kunt ze in de keuken gebruiken om recepten of een boodschappenlijstje op te schrijven, of gewoon als een plek om grappige berichtjes achter te laten.

10. Kapstok gemaakt van een zelfgemaakte boom

Kapstokken hoeven niet worden gemaakt van een paal met armen die ergens in een hoek staan. Je kunt bijvoorbeeld een boom op de muur schilderen en decoratieve haken aan de takken te plaatsen. Je kunt zo beter van de ruimte profiteren en tegelijkertijd pronken met je creativiteit.

11. Gepersonaliseerde kleuren

Gebruik je effen servies en breng het tot leven met verf of stiften. Schilder welk ontwerp dan ook, of namen of vormen die je leuk vindt. Laat je fantasie de vrije loop en wees niet bang om meerdere kleuren te gebruiken, niet alleen zwart. Personaliseer zo je eigen servies.

12. Banden

 

Het is makkelijk om een kleine stoel te maken met een autoband en andere gerecyclede materialen. Het is ook een snel knutselproject. Versier de bankjes die je hebt gemaakt met verschillende soorten materialen, het maakt niet uit wat je gebruikt.

Er zijn honderden doe-het-zelf ideeën voor je interieur om een unieke stijl te creëren. Het gaat erom je fantasie de vrije loop te laten en creatief te zijn met wat je hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bastani, S., Golzari, M., & Rowshani, S. H. (2011). Emotional divorce and strategies to face it.
  • Lebow, J. (2008). Separation and divorce issues in couple therapy. Clinical handbook of couple therapy, 4, 459-477.
  • Cohen, G. J., Weitzman, C. C., & Committee on Psychosocial Aspects of Child and Family Health. (2016). Helping children and families deal with divorce and separation. Pediatrics, 138(6).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.