10 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval

Van een onevenwichtig dieet tot aan stressvolle situaties: haar kan uitvallen om allerlei redenen. Als we goed met haarverlies om willen gaan is het van belang de oorzaken te herkennen.
10 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval

Laatste update: 13 juli, 2018

Iedere keer als je onder de douche stapt ben je bang dat je misschien kaal wordt. Om maar niet te spreken van het haar wat in je borstel achterblijft. Er zijn echter duidelijke oorzaken van haaruitval waar je je bewust van kunt worden.

Ook al is het normaal om een beetje haar te verliezen, het is minder ‘oké’ als we grote plukken haar in het doucheputje, in de borstel of op het kussen vinden.

In het artikel van vandaag bespreken we een aantal redenen waarom haar uit kan vallen.

Wanneer is het normaal om haar te verliezen?

Het kan voor sommige mensen verwoestend zijn om hun haar te verliezen. Het is echter belangrijk te weten dat het niet altijd een probleem is waar we ons zorgen over moeten maken.

Het is in feite normaal om iedere dag tussen de 50 en 100 haren te verliezen.

Haaruitval is onderdeel van een fysiologisch proces dat verschillende fases ondergaat:

  • eerst groei
  • dan een stabiele tussenfase
  • uiteindelijk uitval

Als we deze fases kennen, begrijpen we dat als haar uitvalt, het ruimte maakt voor nieuw, gezond haar.

Deze wisselwerking is natuurlijk, en in de meeste gevallen wordt het uitgevallen haar gewoon vervangen.

Daarnaast moeten we in ons achterhoofd houden dat verschillende tijden van het jaar gepaard gaan met meer of minder haaruitval. We verliezen bijvoorbeeld gemiddeld meer haar aan het begin van de herfst.

We hoeven ons geen zorgen te maken over de haren die in onze borstel achterblijven. Als we willen weten of maatregelen noodzakelijk zijn kunnen we het beste kijken naar onze hoofdhuid zelf.

Als er bijvoorbeeld kale plekken op het hoofd zijn waar geen of beduidend minder haar groeit, kan dit een reden tot zorg zijn.

De oorzaken van haaruitval

Naast gezond haarverlies en de wisselende seizoenen zijn er nog een aantal factoren die bijdragen aan haaruitval.

1. Slecht dieet

Slecht dieet is een van de oorzaken van haaruitval

Strenge diëten, het overslaan van maaltijden (vooral het ontbijt) en het te snel eten zijn allemaal mogelijke oorzaken van haaruitval en andere gezondheidsproblemen.

Een slecht dieet beïnvloed zowel onze innerlijke als uiterlijke gezondheid, en kan bijvoorbeeld ook de oorzaak zijn van een grauwere teint of zwakke nagels.

2. Bloedarmoede

Een tekort aan ijzer in ons bloed kan ook tot haaruitval leiden.

Tijdens de menstruatie hebben vrouwen vaak een tekort aan ijzer en verliezen ze meer haar. Mensen die last hebben van bloedarmoede ervaren iets soortgelijks.

3. Medicijngebruik

Medicijngebruik

Haaruitval is een van de bijwerkingen van veel medicijnen. Lees de bijsluiters goed, zeker als de medicijnen die je gebruikt bètablokkers, heparine, amfetamine of L-DOPA bevatten.

4. Gebruik van chemische middelen

Overmatig gebruik van ieder haarmiddel kan negatieve consequenties hebben. Zelfs middeltjes om haaruitval tegen te gaan kunnen averechts werken als je ze te veel gebruikt.

Bepaalde producten, zoals haarverf of chemische behandelingen om je haar te stijlen bevatten ingrediënten die schadelijk zijn voor onze gezondheid (zoals ammoniak). Deze middeltjes kunnen onze haarzakjes verzwakken en haaruitval verergeren.

Als je veel haar verliest, is het misschien verstandig om te stoppen met het gebruik van haarverf, of dit met de loop van de tijd te verminderen.

5. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen en haaruitval

Naast het tekort aan ijzer dat tijdens de menstruatie voorkomt, ondergaan de hormonen ook een ‘revolutie’, wat een effect kan hebben op ons haar.

Hetzelfde geldt ook voor de volgende situaties:

  • zwangerschap
  • bevallen van een kind
  • menopauze
  • bepaalde ziekten
  • behandelingen waarbij hormoonniveau’s aangepast worden (zoals bij vruchtbaarheidsbehandelingen)

6. Schildklierproblemen

Als de schildklier niet naar behoren werkt en langzamer dan normaal functioneert, heeft dit veel gevolgen voor onze gezondheid.

Schildkliercomplicaties zijn een van de mogelijke oorzaken van haaruitval. Het leidt niet tot kale plekken maar tot haarverlies over de gehele hoofdhuid.

Je kunt plukken haar tegenkomen in het doucheputje, in je haarborstel of op je kussen.

7. Stress

Stress kan leiden tot haaruitval

Dagelijkse beslommeringen, verplichtingen, opgehoopt werk, abrupte veranderingen… ze kunnen allemaal stress veroorzaken. Stress kan verschillende consequenties hebben, waaronder haaruitval.

Haaruitval kan zelfs de kop op steken maanden na de stressvolle periode of situatie. We zouden meer losse plukken haar tegen kunnen komen als we nieuwe verantwoordelijkheden moeten dragen (zoals een jaarverslag op het werk opstellen) of een belangrijk evenement tegemoet gaan (zoals een verhuizing of een huwelijk).

8. Te ruw zijn

Haar dient op een bepaalde manier behandeld te worden om haaruitval te voorkomen.

Als we vaak strakke haarstijlen met klemmetjes en elastiekjes dragen, als we een stijltang of föhn gebruiken, of als we met ons haar in een paardenstaart slapen, is het waarschijnlijk dat ons haar beschadigd en zwak is.

Wees ook voorzichtig met het gebruik van plastic haarborstels met scherpe, dicht op elkaar geplaatste borstelharen. Deze beschadigen snel je haar en trekken met iedere beweging haren uit.

9. Depressie

Depressie

Je kan het je misschien niet voorstellen, maar gevoelens van uitzichtloosheid, depressie of lage eigenwaarde kunnen een tol eisen van onze fysieke en uiterlijke gezondheid.

Trauma’s en onverwerkte emotionele pijn zijn mogelijke oorzaken van haaruitval.

10. Tijd van het jaar

We mogen dan misschien aanzienlijk verder geëvolueerd zijn dan de primaten die onze voorouders waren, maar we hebben nog steeds veel in gemeen.

Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om zich aan te passen aan het veranderlijke klimaat waar het zich in bevindt.

Je kunt dit proces observeren bij je huisdier: ze zullen in bepaalde seizoenen meer haar verliezen, maar er is geen reden om een behandeling te starten om dit te voorkomen.

Door te ruien blijven dieren koel in de zomer en warm in de winter. Het menselijk lichaam heeft een soortgelijk systeem. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.