10 tips voor het leren van een tweede taal
De ervaring van het leren van een andere taal vormt een uitdaging voor wie deze weg durft in te slaan, maar wel een leuke uitdaging. We hebben de beste tips voor het leren van een tweede taal geselecteerd, omdat we geloven dat het leerproces net zo verrijkend en leuk is als het moment waarop je eindelijk een gesprek in een andere taal kunt voeren.
Wij geloven dat het leren van een andere taal, naast de moedertaal, veel voordelen oplevert in alle aspecten van iemands leven. Hieronder zullen we enkele voordelen van het kennen van een andere taal met je delen en ook enkele tips die je zullen helpen die taal sneller en effectiever in je leven op te nemen.
Voordelen van het leren van een tweede taal
De voordelen van het leren van een tweede taal zijn te zien in de werksfeer, de academische en de sociale sfeer van degenen die deze ervaring aangaan. Aan de professionele kant opent bijvoorbeeld het de deur naar nieuwe mogelijkheden om een baan met betere arbeidsvoorwaarden te krijgen.
Aan de onderwijskant vergroot het kennen van een andere taal de kwantiteit en kwaliteit van studiebronnen, omdat je in meer dan één taal informatie kunt zoeken over de inhoud van je loopbaan. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je door een andere taal te kennen punten scoren voor toelating tot een prestigieuze universiteit.
Wat het sociale leven betreft, brengt het kennen van een andere taal je in contact met veel meer mensen en ervaringen. Door je sociale netwerk uit te breiden voeg je een belangrijke troef toe aan de ontwikkeling van je persoonlijkheid.
Tips voor het leren van een tweede taal
Het belang van deze tips ligt in het feit dat ze erop gericht zijn om het niveau angst (Spaanse link) van degenen die een andere taal studeren. Het komt vaak voor dat je op een bepaald moment in het leerproces het gevoel hebt dat je geen vooruitgang boekt en dat het onmogelijk is om de grammatica, woordenschat en uitspraak van de nieuwe taal in je repertoire op te nemen.
Deze situatie veroorzaakt stress en angst bij studenten, wat zich kan vertalen in een daling van de studieprestaties en een verlies van interesse om door te gaan. De motieven om een andere taal te leren zijn in dit verband uiteenlopend en variëren van een voorliefde voor talen tot een verplichting die wordt opgelegd om werk- of academische redenen.
Hoe groter de druk, hoe meer angst er wordt opgewekt. Laten we dan de tips om een tweede taal te leren en er een plezierige ervaring van te maken eens doornemen. Ben je er klaar voor?
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Lichaamstaal: 7 tips om je zelfvertrouwen te vergroten
1. Herken je motivaties
Het beheersen van een tweede taal kost tijd, moeite, doorzettingsvermogen en veel wilskracht. Als je niet duidelijk bent over de redenen waarom je het wilt leren, geef je het misschien op als de eerste obstakels opdoemen.
Heb je vrienden of een partner die een andere taal spreken en wil je die leren? Ben je van plan naar het buitenland te reizen, te solliciteren of naar een universiteit te gaan, of heb je gewoon passie voor talen? Al deze en nog veel meer zijn geldige en dwingende redenen om te besluiten een andere taal te leren.
2. Zoek het juiste leercentrum
De methode om een tweede taal te onderwijzen is essentieel om je die op de juiste manier eigen te maken. Er is niet één manier van lesgeven die beter is dan een andere, omdat iedereen zich prettiger voelt bij verschillende technieken.
Misschien is wat voor jou nuttig en handig is, dat voor anderen niet. Of je nu online of face-to-face lessen volgt, zorg ervoor dat het schema intensief is, zodat je veelvuldig in contact komt met de nieuwe taal.
3. Intensiveer je contact met de taal
Het is essentieel dat je je niet alleen houdt aan de inhoud die je in de les bestudeert, maar dat je op zoveel mogelijk gebieden interactie zoekt met de nieuwe taal. Kijk bijvoorbeeld naar een serie in de nieuwe taal met ondertiteling in je moedertaal; of omgekeerd, audio in jouw taal en ondertiteling in de taal die je leert.
Je zou je mobiele telefoon en je sociale netwerken kunnen instellen in de taal die je studeert. Wat je ook op internet moet zoeken, doe dat in de andere taal. Het idee is namelijk dat je de nieuwe taal in je opneemt en overal leest en luistert.
4. Gebruik de toepassingen op je mobiele telefoon
Je kunt woordenboeken downloaden op je telefoon, zodat je altijd de mogelijkheid hebt om een woord dat je niet kent op te zoeken. Probeer je ook te abonneren op podcasts die je interesseren om nog een andere manier te vinden om je onder te dompelen in de nieuwe taal. Probeer ook op dezelfde manier het nieuws te lezen in digitale kranten in de landen waar de taal gesproken wordt.
5. Gebruik muziek in je voordeel
Zingen is een geweldige manier om een taal te leren. Download de teksten van liedjes die je leuk vindt en probeer ze te zingen terwijl je begrijpt wat er staat. Zo verbeter je je uitspraak en train je tegelijkertijd je gehoor op een heel leuke en efficiënte manier.
6. Praat zo veel mogelijk
Oefen de nieuwe taal hardop, ofwel op jezelf, met je leeftijdsgenoten, met vrienden die je op internet kunt maken, met moedertaalsprekers, met je klasgenoten van de taalcursus, enz.
We stoppen op dit punt omdat converseren met mensen van wie je de moedertaal leert heel heilzaam is. Je zult je woordenschat en uitspraak aanzienlijk verbeteren. Bovendien heb je de mogelijkheid om actuele idiomen en idiomatische uitdrukkingen te leren die je niet in boeken vindt.
7. Gebruik je vrije tijd om de taal te leren
Zoals gezegd is je vrije tijd nuttig voor het leren van een taal. Of het nu via films en series is, videospelletjes, tijdschriften, boeken, en alle hobby’s die je hebt, probeer ze te beleven in de nieuwe taal. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan discussiefora over de onderwerpen die je interesseren en de commentaren van andere gebruikers lezen en je eigen commentaar achterlaten.
8. Reis naar het buitenland
Hoewel het niet essentieel is, zal het productiever zijn om een andere taal te leren als je kunt reizen naar een land waar het de officiële taal is. Deze volledige onderdompeling in een plaats waar alleen die taal wordt gesproken is zeer heilzaam en de resultaten zijn echt ongelooflijk.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Taalachterstanden bij kinderen: alles wat je moet weten
9. Verwerk wat je leert
Elk woord of structuur die je leert moet je toepassen in andere contexten en zinnen, zodat de verwerving ervan vast komt te liggen. Zoek naar synoniemen en andere manieren om de nieuwe uitdrukkingen te gebruiken en let op, want je zult ze zeker tegenkomen in films en kranten.
10. Leer door te spelen
Er zijn gamification technieken die bijvoorbeeld productief zijn voor wie een nieuwe taal leert. Je kunt bijvoorbeeld woordspelletjes of quizspelletjes downloaden in de taal die je wilt leren.
Tips voor het leren van een tweede taal: alles telt op
Hoe oud je ook bent of hoe moeilijk de taal die je wilt studeren ook is, wij zijn ervan overtuigd dat het verwerven van een andere taal de moeite waard is. Het idee is namelijk dat je je eigen strategieën kunt toevoegen aan deze 10 tips die we hebben gepresenteerd om het leerproces effectiever te maken.
Onthoud tot slot dat we nooit klaar zijn met het leren van een taal, maar dat we voortdurend nieuwe kennis zullen opnemen en dat is het meest verrijkende.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rubio Alcalá, F. D. (2020). La ansiedad en el aprendizaje de idiomas. La ansiedad en el aprendizaje de idiomas, 1-256.
- López, E. M. (2019). La ansiedad en el aprendizaje de un segundo idioma.
- Cesteros, S. P. (2004). Aprendizaje de segundas lenguas: Lingüística aplicada a la enseñanza de idiomas. Publicaciones de la Universidad de Alicante.
- Richards, J. C., & Lockhart, C. (1998). Estrategias de reflexión sobre la enseñanza de idiomas. Cambridge University Press.
- Beltrán, M. (2017). El aprendizaje del idioma inglés como lengua extranjera. Revista Boletín Redipe, 6(4), 91-98.
- Shafirova, L., & Cassany, D. (2017). Aprendiendo idiomas en línea en el tiempo libre. Revista de estudios socioeducativos. 2017; 5: 49-62.