Let op de volgende 10 symptomen van een maagzweer

Deze symptomen kunnen een gevolg zijn van andere factoren. Als je echter verschillende symptomen vaststelt die op deze lijst staan, dan moet je je door een arts laten onderzoeken. Die kan ook een behandeling voorstellen.
Let op de volgende 10 symptomen van een maagzweer

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een maagzweer is een letsel dat binnenin de binnenwand van de maag optreedt. Het is een soort wond die veroorzaakt wordt door een buitensporige aanmaak van maagzuren. Dit kan door een verscheidenheid aan factoren opgewekt worden. Let dus op de symptomen van een maagzweer.

De voornaamste oorzaak is een infectie met de helicobacter pylori bacterie. Dit is een micro-organisme dat zich onder bepaalde omstandigheden snel vermenigvuldigt. Het kan echter ook het resultaat zijn van bepaalde medicatie en verteringsstoornissen.

Hoewel men dit soms denkt zijn de volgende zaken geen rechtstreekse oorzaken van maagzweren:

  • de inname van alcohol
  • irriterende voeding
  • roken

Toch kan regelmatig gebruik van deze dingen de ernst van je symptomen verergeren. Het kan ook de kans verhogen op complicaties.

In het begin kunnen de symptomen van een maagzweer niet heel duidelijk zijn. Een tijdige diagnose en behandeling zijn echter wel de sleutel om te vermijden dat andere problemen zich ontwikkelen.

Dat is ook de reden waarom we vandaag 10 symptomen van een maagzweer bespreken. Het zijn een soort waarschuwingen. Op die manier zal je in staat zijn om ze in de toekomst te herkennen.

Ontdek hier over welke symptomen het gaat!

Symptomen van een maagzweer

1. Buikontsteking

Buikontsteking kan een symptoom van een maagzweer zijn

Een buikontsteking kan meerdere oorzaken hebben. Je mag echter ook het feit niet over het hoofd zien dat dit één van de eerste symptomen van een maagzweer kan zijn.

  • Je buik kan zichtbaar opzwellen. Dit gaat ook bijna altijd gepaard met een zwaar gevoel of een gevoel van ongemak.
  • Dit symptoom treedt op als gevolg van de ontstekingsreactie van je lichaam. Het doet dit om de aanmaak van zuur in je maag te bestrijden.

2. Een brandend gevoel en buikpijn

Een ongemakkelijk brandend gevoel in je maag kan ook wijzen op de ontwikkeling van een maagzweer. Men kan dit ook als pijn interpreteren. Het is het resultaat van een beschadiging van het maagslijmvlies.

  • Je zal een ongemakkelijk gevoel ervaren tussen het borstbeen en de navel. Afhankelijk van de plek van de maagzweer kan je het soms ook aan de zijkanten van het lichaam voelen.
  • Meestal wordt het erger nadat je pittige of heel hete voedingsmiddelen gegeten hebt.

3. Verlies van eetlust

Verlies van de eetlust

Vele patiënten met maagzweren verliezen hun eetlust. Dat komt omdat bepaalde effecten op het verteringssysteem optreden wanneer ze wel eten.

  • Na het eten treden een brandend gevoel en zwelling op. Dat zorgt ervoor dat ze ophouden met de normale hoeveelheden voeding te willen eten.
  • Dit kan een chronisch probleem worden dat tot voedingstekorten leidt.

4. Misselijkheid of braken

Net als vele andere verteringsstoornissen kunnen ook misselijkheid en braken symptomen van een maagzweer zijn.

  • De buitensporige productie van maagsappen irriteert het maagslijmvlies. Dit lokt een verdedigingsmechanisme uit dat je zal ervaren als de behoefte om te braken.
  • Soms kan de maagzweer zo ernstig worden dat het zorgt dat je moet braken wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet.

5. Indigestie

Indigestie kan een symptoom van een maagzweer zijn

Te veel eten of bepaalde soorten voeding kunnen indigestie veroorzaken. Wanneer maagzweren optreden, komt dit probleem echter vaker voor.

  • Zweren in de binnenwand van de maag veroorzaken irritatie en pijn wanneer je iets zuur of moeilijk te verteren voeding eet.
  • Bij deze aandoening kan je ook last hebben van gasvorming, een maag die overstuur is of andere symptomen.

6. Veranderingen in de stoelgang

Je mag nooit veranderingen in de kleur of de samenstelling van je stoelgang over het hoofd zien. Het is mogelijk dat dit niet wijst op een maagzweer. Vele aandoeningen van het verteringssysteem kunnen namelijk dit probleem veroorzaken.

  • In dit geval moet je zeker letten op donkere of kleverige stoelgang. Wanneer een maagzweer ernstiger wordt, kan er zich ook donkergekleurd bloed in de stoelgang bevinden.

7. Een voedselintolerantie

Een maagzweer kan leiden tot een voedselallergie

Wanneer je een maagzweer hebt, wordt je maag gevoeliger. Het gevolg kan zijn dat je bepaalde voedselintoleranties ervaart. Dat kan ook gebeuren als je vroeger geen dergelijk probleem had.

  • Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de ontsteking verergeren. Ze maken de pijn en het ongemak ook intenser.
  • Wat typisch is, is dat mensen problemen hebben om vette, pittige of voedingsmiddelen die veel suiker bevatten, te eten.

8. Opvallend gewichtsverlies

Wanneer een maagzweer niet op tijd behandeld wordt, kan de persoon die eraan lijdt, een duidelijk en alarmerend gewichtsverlies ervaren.

  • Dit is meestal verbonden met een gebrek aan eetlust. Dit weerhoudt je ervan om goed te eten.
  • Het kan een diepgaander onderzoek vereisen. Chronische ziekten en aandoeningen als kanker kunnen immers ook dit neveneffect hebben.

Ook dit is een boeiend artikel:
Hoe neem je spirulina zodat het effectiever is

9. Een algeheel gevoel van malaise

Symptomen van een maagzweer kunnen vaak verward worden met de griep. Er is echter geen enkel verband tussen de twee aandoeningen. Toch denken vele mensen dat hun algemeen ellendig gevoel veroorzaakt is door een ziekte van de luchtwegen.

  • Een typisch fenomeen is dat je gevoelens van vermoeidheid en spierzwakte zal ervaren. Je kan ook lichte koorts hebben.

10. Pijn door honger

Een maagzweer kan dus bij sommige patiënten een gebrek aan eetlust veroorzaken. Bij andere personen zorgt het echter vaak voor pijnen uit honger, ook al hebben ze net een maaltijd beëindigd.

  • Dit is eigenlijk geen echte honger. Het is de reactie van je lichaam op de stijgende productie van maagzuur.

Heb jij meerdere symptomen die we in dit artikel besproken hebben? Dan is dit het goede moment om medische hulp te zoeken. Het is belangrijk dat je een maagzweer zo vlug mogelijk behandelt. Dit geldt vooral als de pijn na de eerste behandeling terugkeert. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chan, F. K., & Lau, J. Y. W. (2016). Peptic ulcer disease. Sleisenger and Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology/Diagnosis/Management. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders.
  • Kempenich, J. W., & Sirinek, K. R. (2018). Acid Peptic Disease. Surgical Clinics, 98(5), 933-944.
  • Lee, S. P., Sung, I. K., Kim, J. H., Lee, S. Y., Park, H. S., & Shim, C. S. (2017). Risk factors for the presence of symptoms in peptic ulcer disease. Clinical endoscopy, 50(6), 578.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.