10 gewoonten die rugpijn veroorzaken

Rugpijn is een aandoening die je meestal kunt vermijden als je gezonde gewoonten en een goede houding aanhoudt. Samen met ontspanning en meditatiepraktijken kun je lichaamsbeweging proberen om rugpijn te voorkomen, onder controle te houden, en te behandelen.
10 gewoonten die rugpijn veroorzaken
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 05 januari, 2023

Rugpijn heeft niet voor iedereen dezelfde oorzaak. Je kunt de gezondste levensstijl hebben en nog steeds last krijgen van rugpijn. Bepaalde slechte gewoonten of een verkeerde houding kunnen echter rugpijn veroorzaken die nog erger is, zo erg dat je niet eens kunt bewegen.

Lumbago of lage rugpijn komt veel voor in de huidige samenleving. Het kan zowel kinderen als volwassenen en ouderen school- of arbeidsongeschikt maken.

De pijn kan mild of hevig zijn en kan binnen een paar dagen weggaan of juist weken duren. Rust kan je helpen te herstellen van de aandoening, maar als de pijn verergert dan kun je het beste met een specialist gaan praten.

Ontdek de 10 gewoonten die mogelijk rugpijn veroorzaken

Sommige van de gewoonten die in sommige gevallen rugpijn veroorzaken hebben we hieronder beschreven.

1. Zware voorwerpen dragen

Zware dingen tillen

Of het nu gaat om je schouders, je bovenrug of je onderrug, een zwaar gewicht dragen veroorzaakt een soort onevenwichtigheid. Je lichaam leunt namelijk naar voren en je schouders hebben de neiging zich te krommen.

Het is aan te raden om niet meer dan 10% van je lichaamsgewicht op je rug te dragen. Je kunt het ook anders verdelen of van houding veranderen.

2. Slapen op een oude matras

Een matras kan negen of tien jaar meegaan zonder dat je last krijgt van slaapproblemen.

Uit onderzoek [1] aan de universiteit van Oklahoma is echter gebleken dat mensen die om de vijf jaar van matras wisselden veel beter sliepen en minder rugpijn ontwikkelden.

3. Zeer hoge hakken of plateauzolen dragen

Hoge hakken dragen

Wanneer je hoge hakken draagt, dan leidt dat tot:

  • een onnatuurlijke kromming van je rug
  • het forceren van je gewrichten
  • het dwingen van de spieren van je wervelkolom om harder te werken

Het is dus geen goed idee om lange afstanden te lopen in schoeisel dat daar niet geschikt voor is.

4. Overgewicht

Te veel extra lichaamsgewicht is destructief voor je wervelkolom en je gewrichten in het algemeen. Als je je knieën dwingt om zo veel meer extra gewicht te dragen dan legt dat ook extra druk op je enkels.

Als je in zo’n situatie niet snel wat gewicht verliest, kan dat rugpijn veroorzaken en zal je wervelkolom eronder lijden.

5. Onjuiste tiltechnieken

Wanneer je een zwaar voorwerp van de vloer tilt, moet je leren om je knieën te buigen. Anders kun je per ongeluk de zenuwen in je wervels of de tussenwervelschijven aantasten.

Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het tillen van zware voorwerpen, omdat deze actie kan leiden tot intense pijn in de onderrug vanaf je middel tot aan je dijen.

6. Een slechte houding bij het zitten of lopen

Slechte lichaamshouding

Een slechte houding wanneer je achter je computer of aan je bureau zit is een andere belangrijke oorzaak van rugpijn.

Een andere manier om je rug te overbelasten is door te lopen met je schouders naar voren gebogen.

Daarom is het niet alleen essentieel om je houding aan te passen, maar ook om oefeningen te doen die je wervelkolom ontspannen en de spieren in je rug te versterken.

7. Een sedentaire levensstijl

Als je niet regelmatig beweegt, kan dat nare gevolgen hebben voor je rug en je lichaam in het algemeen. Een sedentaire levensstijl verzwakt je spieren, zodat je kramp krijgt bij zelfs de meest eenvoudige acties.

Voldoende aan lichaamsbeweging doen versterkt daarentegen je spieren en botten.

8. Een ongezond dieet

Ongezond dieet

Zoals je weet kan een slecht dieet veel negatieve effecten hebben, zoals:

  • obesitas
  • problemen met de bloedsomloop
  • osteoporose
  • hoge stressniveau’s
  • hart- en vaatziekten

Overgewicht zorgt er echter ook voor dat je bekken naar voren kantelt, waardoor er spanning in de rug ontstaat. Als je 5 tot 10% van je lichaamsgewicht kunt verminderen dan kan je rugpijn al aanzienlijk verminderen.

9. Angst en stress

Overmatige stress kan spiercontracties veroorzaken, vooral in de nek en rug. Wanneer je spieren niet genoeg ontspannen, gaan ze uiteindelijk pijn doen. Als deze aandoening niet goed wordt behandeld, kun je trouwens zelfs last krijgen van chronische pijn.

10. Blootstelling aan de kou

Blootstelling aan de kou

Als je in de buitenlucht werkt, op een plaats die koud is of blootgesteld raakt aan koude tocht, kun je last krijgen van spierkrampen. Die kunnen rugpijn veroorzaken of tot erge nekpijn leiden.

Overige aanbevelingen

  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging, want je spieren verzwakken als je ze niet traint.
  • Zorg ervoor dat je niet te lang in dezelfde houding staat of zit.
  • Slaap goed, want rust is essentieel voor je lichaam om te herstellen.
  • Doe wat rekoefeningen en probeer meditatie, en besteed aandacht aan je ademhaling. Dat kan je helpen om te ontspannen en stress te verminderen.
  • Let op je gewicht. Je dieet moet daarnaast rijk zijn aan calcium en vitamine D.
  • Houd een goede houding aan als je zit of staat. Probeer je wervelkolom in een rechte lijn te houden.
  • Slaap in een comfortabele positie met een kussen dat wordt aanbevolen voor een gezonde wervelkolom.
  • Houd je stressniveaus onder controle. Dat is essentieel om spierkrampen en elke vorm van nek- of rugpijn te vermijden.
  • Probeer yoga en meditatietechnieken, omdat ze rugpijn zouden kunnen voorkomen en je algehele kwaliteit van leven kunnen verbeteren.
  • Raadpleeg een arts of specialist voor deskundig advies en een professionele begeleiding.

[1] Bron: Changes in back pain, sleep quality, and perceived stress after introduction of new bedding systems (www.ncbi.nlm.nih.gov) 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.