10 doeltreffende activiteiten voor de verlichting van rugpijn

Praktijken zoals yoga, meditatie, acupunctuur en andere activiteiten zijn 100% doeltreffend om rugpijn te verlichten.
10 doeltreffende activiteiten voor de verlichting van rugpijn
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste gevallen van rugpijn zijn een gevolg van een slechte houding of van een rare beweging. Het grootste deel van de dag aan een bureau doorbrengen of hangend op de bank is zeker de manier om rugpijn te ontwikkelen. Maar gelukkig bestaan er activiteiten voor de verlichting van rugpijn.

Een levensstijl waarbij je veel zit, is ook een risicofactor voor gevallen van diabetes of hartaandoeningen. Het kan je leven zelfs met meerdere jaren verkorten.

Een juiste houding is echt essentieel voor een goede gezondheid. Maar de meeste mensen in geïndustrialiseerde culturen hebben allesbehalve een ideale houding.

Door de werkingsmechanismen van je lichaam te begrijpen kan je echter de manier waarop je beweegt te allen tijde verbeteren. Het gevolg is dat dit zal voorkomen dat blessures en pijn zich ontwikkelen.

De meeste volwassenen zullen op een bepaald moment in hun leven last krijgen van rugpijn. Het is bovendien de meest voorkomende werkgerelateerde handicap.

Kan het iets ernstig zijn?

Kan het iets ernstig zijn?

Bij vele mensen is deze pijn niet blijvend en ook niet ernstig. Meestal kan je het oplossen door te rusten en door ontstekingsremmende medicatie te nemen zoals ibuprofen, naproxen of acetaminophen.

Er bestaan ook niet-verslavende medicamenten om de spieren te ontspannen. Een arts kan ze voorschrijven. Maar de bedoeling is dat je ze tijdelijk gebruikt tot je kan trainen of naar een therapeut kan.

Vermijd het om verdovende middelen te gebruiken om rugpijn te behandelen die veroorzaakt is door je dagelijkse routine. Want deze medicatie veroorzaakt constipatie en creëert afhankelijkheid. Bovendien heeft het nog andere nadelige effecten. Je mag dus alleen bij acute ernstige pijn en onder begeleiding van een arts in een geschikte omgeving je toevlucht tot deze medicatie nemen.

Maar er zijn meerdere redenen waarom je onmiddellijk hulp aan een arts moet vragen. Dit zijn de signalen en symptomen waarbij een consultatie bij een arts nodig is:

  • Pijn die naar het been uitstraalt.
  • Een verdoofd gevoel of zwakheid in de lies of de benen.
  • Verlies van controle over de blaas of de darmen.
  • Koorts.
  • Nachtelijke pijn of zweten.

Oorzaken

Het probleem is heel vaak mechanisch van aard. Meestal is de pijn het resultaat van:

  • een slechte houding.
  • steeds dezelfde beweging maken.
  • op een onjuiste manier tillen.

Dit in tegenstelling tot rugpijn die het gevolg van een blessure, een ontsteking of van ernstige ziekten zoals kanker, is.

Als je bij rugpijn een gewone arts raadpleegt, dan is de kans groot dat je alleen een oppervlakkige behandeling zal krijgen.

Medicatie om pijn te verlichten behoort tot de medische behandelingen die het meest voorgeschreven worden. Daarna volgen inspuitingen met steroïden en chirurgische ingrepen. Deze oplossingen hebben niet alleen vele bijwerkingen. Maar over het algemeen leidt geen enkele van deze behandelingen tot een volledig herstel. Vele patiënten blijven dus achter en worstelen met rugpijn. Vaak is dit voor de rest van hun leven.

In dit geval kunnen natuurlijke remedies van onschatbare waarde zijn. Vóór je zelfs maar denkt aan medicatie, inspuitingen of chirurgische ingrepen moet je deze tips van specialisten op het gebied van rugpijn proberen. Het zijn activiteiten voor de verlichting van rugpijn.

10 doeltreffende activiteiten voor de verlichting van rugpijn

1. Chiropraktische zorg

Chiropraktische zorg voor de verlichting van rugpijn

Een goede keuze is een gekwalificeerde chiropractor raadplegen. Want hij kan je helpen als je lijdt aan een vorm van chronische pijn, dus ook bij rugpijn.

2. Rekoefeningen

Mensen die deelnamen aan een les rekoefeningen van 52 minuten (met de klemtoon op het rekken van de romp en de  benen), ervoeren meer verlichting van de rugpijn dan de mensen die yogalessen volgden.

3. Krachttraining

Krachttraining voor de verlichting van rugpijn

Een regelmatig krachttrainingsprogramma zal helpen om je rugspieren en kernspieren te versterken. Dit zijn immers essentiële activiteiten voor verlichting van rugpijn maar ook om blessures te voorkomen.

4. Osteopathische manipulatie

Men heeft ontdekt dat osteopathische manipulatie chronische pijn in de onderrug kan verminderen. Deze manipulatie kan bestaan uit het bewegen van de gewrichten en het masseren van de zachte weefsels. Het helpt ook om gespannen spieren te ontspannen. Het is dus met andere woorden één van de activiteiten voor de verlichting van rugpijn.

5. Stress verminderen

Stress verminderen en rugpijn verlichten

Mensen met onafgebroken negatieve gedachten en angst lopen meer kans om last te hebben van rugpijn. Oefeningen om stress te verminderen zijn dus geschikte activiteiten voor de verlichting van rugpijn.

6. Meditatie

Ook meditatie kan een krachtige pijnstiller zijn. Vrijwilligers die nog nooit gemediteerd hadden, namen deel aan vier lessen van 20 minuten. Zij bereikten een aanzienlijke verlichting van de pijn.

7. Yoga

Yoga voor de verlichting van rugpijn

Yoga is vooral nuttig om de lenigheid te ondersteunen en de diepe rompspieren te versterken. Maar het is bewezen dat het ook nuttig is als je last hebt van rugpijn. Mensen die elke week een yogales volgden, merkten grotere verbetering dan de mensen die medicatie of lichamelijke therapie kregen.

8. Massage

Door een massage maak je endorfines aan. Die helpen om te ontspannen en verlichten de pijn. Een massagetherapie van 10 weken biedt dus een enorme verlichting van rugpijn. Bovendien blijven de voordelen minstens zes maanden duren.

9. Acupunctuur

Acupunctuur voor de verlichting van rugpijn

Acupunctuur kan nog een andere nuttige activiteit zijn. Deze methode richt zich meer op het verminderen van chronische pijn, zoals rugpijn en hoofdpijn, dan op de standaardbehandeling van acute pijn.

10. Tai Chi

Tai Chi is een oude vorm van zelfverdediging. De bedoeling is om het evenwicht tussen ‘yin en yang’ in je lichaam te ondersteunen. Op die manier verbetert het de stroom van ‘qi’ of de levensenergie.

Tai Chi wordt vaak omschreven als ‘meditatie in beweging’. Het leidt je lichaam door een specifieke reeks elegante bewegingen. Elke beweging vloeit dan rechtstreeks verder in de volgende.

Wees dus voorzichtig met de traditionele behandelingen voor rugpijn. Laat je arts jou niet overtuigen dat de voorgeschreven medicijnen je enige mogelijkheid zijn om de pijn te verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.