10 dingen om te doen voor het ontbijt
De hele dag door moet je allerlei uitdagingen en taken het hoofd bieden. De ochtend op een georganiseerde manier beginnen en gezonde gewoonten creëren vóór het ontbijt is daarom de beste manier om de rest van de dag met energie en productiviteit tegemoet te treden.
In de ochtenduren is de geest eerder in staat om complexe activiteiten op te lossen. Dus veel managers van grote bedrijven gebruiken die tijd voor hun prioriteiten. Anderen gebruiken die tijd voor lichaamsbeweging of familiecontact. Met dat in gedachten volgt hier een reeks gewoonten om de uren voor het ontbijt zo goed mogelijk te benutten.
10 dingen om te doen voor het ontbijt
1. Drink water voor het ontbijt
Het lichaam hydrateren voor het ontbijt is een belangrijke stap om de ochtend met gezonde gewoonten te beginnen. De voordelen van water drinken variëren van het verbeteren van de totale calorie-inname tot het stimuleren van de nierfunctie. Het bevordert ook de elasticiteit van de huid en helpt constipatie te voorkomen. Sommige mensen geven er de voorkeur aan citroen toe te voegen.
2. Sta vroeg op
Het lijkt misschien een van de moeilijkste gewoonten om aan te wennen, maar vroeg opstaan is haalbaar met oefening en doorzettingsvermogen. Na een paar weken op dezelfde tijd opstaan, raakt het lichaam eraan gewend en begrijpt het dat dit de juiste tijd is.
Veel succesvolle mensen maken gebruik van de eerste momenten van de dag, vanaf 5 of 6 uur ‘s ochtends, om taken of lichamelijke activiteit uit te voeren zonder onderbroken te worden. Daarna beginnen ze aan de rest van hun routine.
Lees ook eens:
Ochtendvermoeidheid bestrijden met 7 voedingsmiddelen
3. Vermijd de ‘nog-5-minuten’-gewoonte als je wakker wordt
Het eerste contact dat veel mensen hebben als ze hun ogen openen, is met hun wekker of alarm van hun telefoon. Deze voorwerpen bieden een verleidelijke, maar niet aan te raden optie: nog 5 minuten blijven liggen door op snooze te drukken.
Zodra je lichaam wakker is geworden, veroorzaakt het genereren van een nieuwe slaapcyclus, zelfs een korte, een slaperig effect voor de rest van de dag. Dit fenomeen staat bekend als slaapinertie.
4. Doe aan lichaamsbeweging voor het ontbijt
De meest aanbevolen activiteit om voor het ontbijt te doen is lichaamsbeweging (Engelse link). Een rondje hardlopen, een anaerobe training of een bezoek aan de sportschool helpen om je gewicht onder controle te houden en het lichaam te activeren.
5. Mediteer of doe aan yoga
Een andere activiteit die lichaamsbeweging kan vervangen of aanvullen, is 15 tot 20 minuten nemen om te ontspannen en te mediteren. Als je je losmaakt van je gedachten en de taken die voortdurend op je wachten, help je stress te vermijden. Je verbetert daarnaast je prestaties bij het oplossen van latere problemen.
- Sommige mensen kiezen echter liever voor yoga-oefeningen.
- Diep ademhalen of mindfulness-technieken zijn ook goede opties.
6. Stop, denk en plan
Het werktempo is vaak hoog en men kijkt vaak afkeurend als je even stopt en nadenkt over beslissingen. De eisen om snel te reageren worden steeds directer, wat het moeilijk maakt om de keuzes beter uit te werken.
Een paar minuten de tijd nemen om na te denken en je dag te plannen is een gewoonte die bijdraagt aan mentale organisatie. Het maken van een lijst met dagelijkse, wekelijkse en zelfs maandelijkse doelstellingen helpt je om een duidelijk idee te hebben van waar je je tijd aan moet besteden.
7. Werk aan belangrijke projecten
Er zijn verschillende redenen om belangrijke taken voor het ontbijt aan te pakken. Zo is er meestal meer stilte in de vroege ochtenduren, iets wat de concentratie bevordert.
In het algemeen is de geest meer gemotiveerd en klaar voor de complexiteiten. Maar bovenal, door ze uit te voeren vóór de werkcontacten, vergaderingen of dingen waar je op moet antwoorden, vermijd je afleiding.
8. Werk aan persoonlijke projecten voor het ontbijt
Andere mensen geven er de voorkeur aan de ochtendstilte te gebruiken voor projecten die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling, los van de eisen van het werk. Bijvoorbeeld het schrijven van een blog of een boek, het bespelen van een instrument, of het leren van talen. Deze activiteiten worden echter vaak uitgesteld in de namiddag of avond, als gevolg van de eisen van de werkdag.
9. Tijd voor het gezin
Verschillende banen, de basis- en/of middelbare school kunnen een gezin uit elkaar houden. Als de avond valt, kan men door geestelijke vermoeidheid alleen nog maar tv kijken, avondeten en slapen.
Om deze reden kiezen velen ervoor om voor het ontbijt tijd door te brengen met naasten, of het nu een partner of kinderen zijn. Contact maken met je gezin en bijvoorbeeld kwaliteitsgesprekken voeren is waarschijnlijker zonder de gedachten en de vermoeidheid die gedurende de dag in de weg staan.
10. Lees het nieuws voor het ontbijt
Op de hoogte blijven van recente gebeurtenissen via de krant, het nieuws of sociale media is een activiteit die veel mensen kiezen voor de vroege uurtjes. Dit is echter een persoonlijke gewoonte. Terwijl het voor sommigen gezond is om de dag geïnformeerd te beginnen, vermijden anderen liever het effect van negativiteit die de actualiteit met zich meebrengt.
Ook interessant om te lezen:
5 motiverende zinnen om je dag mee te beginnen
Ontdek je eigen gewoonten!
Natuurlijk is één enkele ochtend niet genoeg om al deze activiteiten voor het ontbijt te ondernemen. Het is belangrijk om te proberen vast te stellen welke gewoonten het beste bij jou passen.
Het is ook mogelijk om een werkschema op te stellen dat lichaamsbeweging, tijd met het gezin, meditatie en toewijding aan persoonlijke projecten omvat. Zelfs als je de planning niet helemaal kunt volgen, is het nuttig als referentie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- von Oetinger G., Astrid, Trujillo G., Luz María, Beneficios metabólicos de realizar ejercicio en estado de ayuno. Revista Chilena de Nutrición [Internet]. 2015;42(2):145-150. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46941117005
- Rosa Guillamón, A. (2015). Metabolismo energético y actividad física. Revista Digital EFDeportes, 20(275), 5. Retrieved from https://www.efdeportes.com/efd206/metabolismo-energetico-y-actividad-fisica.htm
- Rabe Cáez Ramírez, Gabriela, Casas Forero, Nidia, Formar en un estilo de vida saludable:otro reto para la ingeniería y la industria. Educación y Educadores [Internet]. 2007;10(2):103-117. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=83410209
- Miró, Elena, Cano Lozano, María del Carmen, Buela Casal, Gualberto, Sueño y calidad de vida. Revista Colombiana de Psicología [Internet]. 2005; (14):11-27. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80401401
- Puerto, Mayra, Rivero, David, Sansores, Lucely, Gamboa, Lanyi, Sarabia, Luis, SOMNOLENCIA, HÁBITOS DE SUEÑO Y USO DE REDES SOCIALES EN ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS. Enseñanza e Investigación en Psicología [Internet]. 2015;20(2):189-195. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29242799009