Slaaptekort kan leiden tot dementie
We denken allemaal dat het wel niet zo’n vaart zal lopen, maar er zijn activiteiten die onze biologische klok zwaar verstoren en kunnen leiden tot een chronisch slaaptekort.
Deskundigen waarschuwen ons reeds geruime tijd dat bepaalde gewoontes vóór het slapengaan een negatieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit van je slaap, zoals:
- Te laat en te veel eten
- Televisie kijken in de slaapkamer
- Nog snel even je tablet of mobieltje checken.
Slaaptekort en slaapstoornissen
Zoals je wellicht reeds gelezen hebt, kunnen een langdurig slaaptekort en slaapstoornissen de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke en psychische aandoeningen. Een recente studie ontdekte namelijk dat het tekort aan slaap en verstoring van het slaappatroon kan leiden tot een beschadiging aan de hersenen die heel erg lijkt op dementie.
Een groep onderzoekers van de Veterans Administration in Hawaii verzamelden gegevens van 167 mannen met de gemiddelde leeftijd van 86 jaar. Ze werden gevolgd tot aan hun dood, gemiddeld dus zo’n zes jaar lang.
Ze gaven allen de toestemming post-mortem onderzoek te laten uitvoeren dat zich voornamelijk op de hersenen concentreerde. De onderzoekers gingen dan vooral op zoek naar kleine aneurysma’s of veranderingen in het hersenweefsel die vaker ontstaan bij mensen die te kampen hebben met slaapapneu of de longaandoening emfyseem.
Deze uitgebreide studie ontdekte dat de personen die te kampen hadden met veranderingen in de structuur van het hersenweefsel ten gevolge van zuurstoftekort symptomen vertoonden die gelijkaardig zijn aan het beginstadium van dementie.
Lees ook:
Herken de vroege tekenen van Alzheimer
Een laag zuurstofgehalte staat in verband met afwijkingen in de hersenen
De resultaten toonden eveneens een verband aan tussen afwijkingen in het hersenweefsel. Zowel een te laag zuurstofgehalte in het bloed als problemen in verband met het slaappatroon.
De wetenschappers beschreven in hun eindresultaat dat patiënten die gedurende 77% en 99% van hun slaapcyclus last hadden van een te laag zuurstofgehalte in het bloed tot vier keer meer kans maakten om een hersenafwijking te ontwikkelen.
Het besluit was dus dat zuurstoftekort door slaapstoornissen aanleiding kan geven tot hersenstoornissen die heel sterk lijken op dementie.
Het hoofd van de studie, dr. Rebecca P. Gelber van het Pacific Islands VA Health Care System en het Institute for Pacific Health Research and Education in Honolulu, Hawaii, stelt dat de onderzoeksresultaten het volgende aantonen:
- Slaapproblemen en zuurstoftekort kunnen bijdragen tot hersenbeschadiging en ook de eerste tekenen van dementieverschijnselen.
Hoewel ze erkent dat verdere onderzoeken nodig zijn om het precieze verband aan te tonen tussen slaaptekort en dementie, leverde de studie toch interessante gegevens op, zeker als je bedenkt dat in onze moderne maatschappij steeds meer mensen te kampen hebben met slaapstoornissen en slaaptekort.
De studie werd gepubliceerd in het medisch tijdschrift “The American Academy of Neurology”. Het draagt de titel “Association of Brain Lesions at Autopsy with Polysomnography before Death”.
Het bevat belangrijke informatie over slaappatronen en de gewenste lengte van de slaap, gegevens over zuurstofsaturatie in het bloed en het hoe en waarom van slaapapneu.
Wat is de oorzaak van een laag zuurstofgehalte in het bloed?
Uit het onderzoek kan men eveneens opmaken wat de precieze oorzaak is van een te laag zuurstofgehalte in het bloed:
- De aanwezigheid van een chronische obstructieve longziekte (COPD). Dit is een verzamelnaam voor longziekten zoals chronische bronchitis, longemfyseem en astma.
- Het optreden van bloedarmoede of anemie met acute respiratory distress syndrome (ARDS) Dit is een ziekte waarbij de longen om verschillende redenen niet meer optimaal werken.
- Het ontstaan van longfibrose, een chronische aandoening waarbij bindweefsel in de longen gevormd wordt. Hierdoor vermindert dus de mogelijkheid om zuurstof op te nemen.
- Aangeboren hartafwijkingen.
Misschien ook interessant om te lezen:
De oorzaken en symptomen van COPD
Hoe kan je zelf zorgen voor voldoende zuurstof in het bloed?
Goed nieuws is dat je zelf de aanwezigheid van zuurstof in je bloedstroom kan verhogen. Dit kan namelijk door aandacht te besteden aan wat je elke dag eet.
Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten en een gezonde hoeveelheid aan fruit en groenten die rijk zijn aan kalium, magnesium en vitamine C zullen je zonder twijfel helpen om voldoende zuurstof op te nemen.
Eet daarom regelmatig:
- Bananen
- Avocado’s
- Selder en peterselie
- Alle soorten kool
- Spinazie
- Sinaasappel, citroen en grapefruit
- Komkommer en courgette
- Broccoli
- Groene appels
- Veenbessen
Dus ben je gestart met deze lekkere groenten en fruit op het menu te zetten? Denk er dan eveneens aan om af en toe het zoutvat opzij te schuiven en minder vet, suiker en geraffineerde producten in de keuken te gebruiken.
Heb je last van slaapstoornissen, wees dan niet bang je arts te raadplegen, die je ongetwijfeld alle nuttige tips kan geven om je slaapproblemen aan te pakken. Slaapproblemen leiden immers niet enkel tot beschadiging van het hersenweefsel, maar zijn ook de oorzaak van onder andere:
- Oververmoeidheid
- Een slecht humeur
- Stress
- Concentratiestoornissen
Wacht dus niet langer en maak gebruik van deze tips om opnieuw relaxt te slapen en het zuurstofniveau in je bloedstroom op te krikken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Porter, V. R., Buxton, W. G., & Avidan, A. Y. (2015). Sleep, Cognition and Dementia. Current Psychiatry Reports. https://doi.org/10.1007/s11920-015-0631-8