Voorkomt snurken dat je goed slaapt?

Alhoewel het technisch gezien niet een ziekte is, kan snurken wel de aanwezigheid van een probleem aangeven. Let op je gewicht en was je lakens regelmatig om allergieën te vermijden.
Soep voor Snurken

Het raspende geluid dat snurken maakt, wordt veroorzaakt door een kleine obstructie die verhindert dat lucht door de mond en neus stroomt. Het wordt niet gezien als een ziekte en het is over het algemeen ook niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar het kan echter wel je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden en ook aangeven dat er een ander probleem in je lichaam is.

Als snurken je wakker houdt in de nacht en voorkomt dat je de rust krijgt die je nodig hebt, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een manier om dit probleem op te lossen. Alhoewel het een veelvoorkomend probleem is, kan het een grote oorzaak van stress worden bij stelletjes en binnen het gezin. Daarom willen we een aantal van de beste tips delen om dat snurken dat je wakker houdt te voorkomen en behandelen. Het maakt niet uit of het nu je eigen snurken, dat van je partner of van een familielid is.

Aanbevelingen om snurken te voorkomen en behandelen

Snurkende Partner

  • Dingen die je moet vermijden voor het slapengaan: alcohol, medicijnen, koffie en zware voedingsmiddelen. Deze innemen voordat je naar bed gaat kan de kans op snurken vergroten en het snurkprobleem zelfs verergeren. Alcohol veroorzaakt dit probleem, omdat het je spieren in je keel te veel ontspant. ’s Avonds te veel eten en dan vooral voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten, kan je luchtwegen blokkeren en ervoor zorgen dat het diafragma uitrekt, wat ervoor zorgt dat je meer gaat snurken.
  • Was je beddengoed regelmatig. Lange tijd dezelfde lakens gebruiken kan de perfecte omgeving voor huisstofmijten en andere allergieveroorzakende organismen creëren. Dit veroorzaakt zelfs bij personen die geen allergie hebben verstoppingen en de kortademigheid kan resulteren in snurken.
  • Slaap op je zij. Om dit probleem te verminderen, is de beste slaappositie op je zij. Wanneer je op je rug slaapt, dan rust je tong tegen je gehemelte en keel, waardoor het moeilijker wordt om adem te halen. Een van de beste manieren om op je zij te leren slapen, is een tennisbal tegen je rug aan plaatsen, zodat het oncomfortabel is wanneer je om probeert te draaien.
  • Behandel je allergieën. Als je regelmatig last hebt van allergieën of een verstopt gevoel hebt, dan is dit mogelijk de oorzaak van je snurken. Om je allergieën te verlichten en snurken te voorkomen, is het een goed idee om een decongestivum of antihistaminicum voor het slapen gaan in te nemen. Zorg ervoor dat je deze medicijnen alleen op basis van de instructies van je huisarts en niet een te lange tijd inneemt.
  • Voorkom overgewicht. Zowel een overtollige gewichtstoename als obesitas kunnen de kans op snurken vergroten. Dit komt omdat een zwaar gewicht druk uitoefent op je luchtwegen, waardoor ademhalen lastiger wordt. Als je overgewicht hebt, probeer dan een paar kilo’s kwijt te raken om het snurken te bestrijden en je algehele gezondheid te verbeteren.
  • Gebruik extra kussens. Een aantal extra kussens onder je hoofd plaatsen zal helpen om je luchtwegen open te houden en snurken voorkomen.

Huismiddelen om snurken te bestrijden

Naast het onthouden van de bovenstaande aanbevelingen, zou je ook de volgende huismiddelen moeten proberen om snurken te voorkomen en bestrijden.

Gorgelen met pepermunt of groene munt

Drank met Munt

Munt kan erg effectief zijn om snurken te voorkomen dat veroorzaakt wordt door verkoudheden of allergieën. Voeg simpelweg een druppel essentiële pepermunt– of groenemuntolie toe aan een glas koud water en gorgel met dit mengsel.

Wijnruit en olijfolie

Dit simpele huismiddel zal helpen om je luchtwegen vrij te maken en dat vervelende snurken voorkomen. Rasp vijftig gram wijnruit en bewaar het in een donkere fles olijfolie. Laat dit mengsel veertien dagen trekken en gebruik een zachte massage om het elke nacht voor het slapengaan aan te brengen op de brug van je neus, hals en keel.

Citroen en honing

Citroensap

Citroensap en honing zijn uitstekend voor het voorkomen en bestrijden van snurken, omdat ze slijm verminderen dat je luchtwegen kan verstoppen, waardoor je makkelijker kan ademhalen. Om deze behandeling te bereiden, hoef je alleen maar verse citroen in een glas te persen en drie eetlepels honing toe te voegen. Meng deze ingrediënten goed en drink het voor het slapengaan.