Zwemmen en schoonheid: bescherm je haar, huid en nagels tegen chloor
Bescherm je haar, huid en nagels tegen chloor als je gaat zwemmen. Onthoud dat geen enkel zwembad vrij is van deze chemische stof, dus je kunt maar beter weten hoe je kunt voorkomen dat het deze kostbare delen van je lichaam aantast.
Zoals beschreven in een publicatie op DCSI Dermatologie (Engelse link) staat dat langdurige blootstelling aan chloorwater kan leiden tot uitdroging, jeuk, eczeem, verkleuring en tekenen van vroegtijdige veroudering. Hoe kun je deze effecten voorkomen? In het volgende artikel geven we je een aantal aanbevelingen. Let op!
Bescherm je haar tegen chloor met deze tips
Het chloor dat als desinfectiemiddel in zwembaden aanwezig is, heeft negatieve effecten op het haar. Volgens een publicatie van Hair Professionals Career College (Engelse link), absorbeert deze chemische stof de natuurlijke oliën van het haar, wat leidt tot droogheid en beschadiging.
Om precies te zijn droogt het de strengen uit en maakt het ze behoorlijk broos, omdat het van zichzelf en door blootstelling aan de zon schurend werkt. In het geval van gekleurd of blond haar geeft het bovendien een groenige tint en verliest het sneller kleur.
Maar wat kun je doen om deze negatieve effecten te voorkomen? Het antwoord is simpel: verzorg je haar, houd het gehydrateerd en wanhoop niet. Hier zijn een paar tips waarmee je mooi haar kunt hebben zonder je passie voor zwemmen op te offeren.
Tips om je haar te beschermen
- Hydrateer je haar. Doe dit voor en na het sporten. Je kunt dit doen door een vochtinbrengend product naar keuze aan te brengen.
- Draag een badmuts. Zo voorkom je dat het chloor direct invloed heeft op je haar.
- Grondig uitspoelen. Na het beoefenen van je favoriete sport is het noodzakelijk om je met veel water te wassen, zodat er geen chloor meer in zit.
- Smeer je haar in met zonnebrandcrème. Ja, dat klopt, er zijn speciale producten om je haar te beschermen tegen Uv-stralen! Dit is belangrijk omdat de zon de effecten van chloor versterkt.
- Gebruik speciale shampoo voor droog haar. Zelfs als je de tips die we je geven toepast, zal niets voorkomen dat je haar wordt aangetast. Daarom is het ideaal om dit soort shampoo preventief te gebruiken om verdere schade te voorkomen.
- Breng elke dag conditioner aan. Dit product heeft de functie om het haar te hydrateren na een normale wasbeurt. Laat het dus niet elke keer achterwege als je je haar in bad doet, vooral niet als je naar het zwembad gaat.
- Knip de punten regelmatig af. Dit doe je om te voorkomen dat de punten, zoals gespleten punten, de strengen blijven beschadigen. Doe dit elke twee tot drie maanden.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen van dit artikel:
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zwemmen?
Bescherm je huid tegen de effecten van chloor
Zoals staat in een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Sport and Health Research (Engelse link), is een van de meestvoorkomende klachten van professionele zwemmers een droge huid. Daarom is het noodzakelijk om je huid te beschermen voor, tijdens en na de zwemtraining.
Hieronder volgen enkele tips om te voorkomen dat je huid wordt aangetast door deze chemische stof:
- Neem een douche voor de zwemtraining. Zo voorkom je dat sommige producten die je dagelijks gebruikt -zoals crèmes, lotions en deodorants- ongewenste reacties opwekken wanneer ze in contact komen met chloor, waardoor je huid geïrriteerd raakt.
- Draag geen sieraden of metaal. Net als in het vorige geval hebben deze de neiging om te reageren op chloor in het water en kunnen giftige en irriterende stoffen vrijkomen.
- Hydrateer je huid. Om de effecten van chloor tegen te gaan nadat je in het zwembad bent geweest. Gebruik bij voorkeur een ultrahydraterende crème die de natuurlijke pH-waarde van de huid onder controle houdt en speciaal is voor de droge huid.
- Gebruik altijd zonnebrandcrème. Experts (Spaanse link) geven aan dat dit product de huid helpt beschermen tegen de schadelijke effecten van voortdurende blootstelling aan de zon. Ze raden ook aan om een hypoallergeen product te gebruiken als je vaak zwemt.
- Douche grondig na het zwemmen. Dit is om alle sporen chloor van het lichaam te verwijderen. Het belangrijkste is om het met veel water te doen en in een eerder stadium geen zeep of andere producten te gebruiken.
Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Tips om door chloor beschadigd haar te beschermen
Vergeet niet om ook je nagels te beschermen tegen chloor
Bescherm je nagels tegen chloor, net zoals je je haar en huid beschermt. Ook al zien ze er nog zo stevig en hard uit, nagels zijn heel kwetsbaar. Een bericht op Offarm (Spaanse link) wordt uitgelegd dat nagels, naast keratine, tussen 7% en 16% water vasthouden.
Als ze aan meer dan 30% worden blootgesteld, worden nagels zacht en kunnen ze gemakkelijker breken. Aan de andere kant, als de blootstelling aan water minder dan 7% is, worden ze broos en droog.
Dus als ze lang in zwembaden blijven, worden ze eerst zacht, maar door het effect van chloor worden ze droog. Enkele tips die je kunt volgen om ze te beschermen zijn de volgende:
- Verwaarloos hydratatie niet. Denk niet dat ondergedompeld worden in water genoeg is om de nagels te hydrateren, het ideale is om crèmes te gebruiken met oliën zoals argan, om de droogheid tegen te gaan.
- Gebruik beschermende nagellak. Deze producten creëren een soort film die voorkomt dat chloor direct in de nagels dringt.
- Eet gezonde voeding. Van binnenuit kun je je nagels versterken zodat ze bestand zijn tegen de effecten van chloor. Eet fruit, groenten, peulvruchten, eieren en zuivelproducten, naast andere producten die rijk zijn aan vitamine A, B, C en D.
Zo eenvoudig is het om je haar, huid en nagels te beschermen
Bescherm je haar, huid en nagels in een handomdraai tegen chloor! Zoals je ziet is deze verzorging eenvoudig en kun je het gemakkelijk in je routine opnemen. Dit is vooral belangrijk als je een gepassioneerde zwemmer bent of als je veel uren onder water doorbrengt.
Zelfs als je het druk hebt, neem dan de tijd om deze richtlijnen op te volgen. Dit is de enige manier om verdere schade in de toekomst te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fernández-Luna, A.; Burillo, P.; Felipe, JL; Plaza, M.; Sanc hez-Sánchez, J.; Gallardo, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas cloradas. Revista de Deporte y Investigación en Salud. 3(3): 203-210.
- Font, E. (2002). Cuidado de manos y uñas. Offarm, 21(10), 92–98. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cuidado-manos-unas-13039714
- Garrote, A., & Bonet, R. (2008). Fotoprotección. Factores de protección y filtros solares. Offarm, 27(5), 63–73. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-fotoproteccion-factores-proteccion-filtros-solares-13120520
- Pros, H. (2020, julio 16). How to prevent and reduce chlorine damage. Hairpros.edu; Hair Professional Career College. https://hairpros.edu/chlorine-hair-what-happens/