Zou je ontrouw moeten vergeven en hoe moet je dat dan doen?
De schade die ontrouw bij een relatie veroorzaakt, is onbetwistbaar. Het hoeft echter niet altijd het einde te betekenen. Zou je ontrouw moeten vergeven?
Lees verder om er meer over te leren. We weten dat je op dit moment depressief, boos, onzeker, gekwetst en erg in de war bent. Ontrouw schaadt een relatie diep, maar is dat voor altijd zo?
Leer hoe je een daad van ontrouw kunt vergeven en hoe je kunt weten of het de moeite waard is om dat te doen.
Vreemdgaan is een van de belangrijkste oorzaken dat een stel uit elkaar gaat. Het is echter geen oorzaak op zich. Het is eerder het gevolg van een reeks mislukkingen die al in de relatie aanwezig zijn. Om die reden besloot één persoon van het stel om het samenzijn met iemand anders een kans te geven.
Waarom zijn mensen ontrouw?
Er is geen goede reden als ontrouw het resultaat is. Bij deze handeling kan men omgaan met ego, verveling of de cultuur van de moderne samenleving die in onze oren schreeuwt:
- “Het betekent niets.”
- “Niemand hoeft het te weten.”
- “Ik zal niemand pijn doen.”
Soms kan nieuwsgierigheid er voor iemand ook toe leiden om naar de verboden vrucht te kijken en te zien wat er ‘daarbuiten’ is, zonder te bedenken dat dit de waardevolle en solide relatie die ze al hebben in gevaar brengt.
Op dezelfde manier kan vreemdgaan ook het gevolg zijn van een gebrek aan communicatie of een teken van het einde van de liefde. In veel gevallen probeert de persoon een leegte te vullen die de formele relatie niet vervult en probeert hij te voldoen aan een behoefte die om welke reden dan ook niet is vervuld.
Lees ook:
7 soorten ontrouw die je moet kennen
Is vergeving de moeite waard?
Het is natuurlijk heel moeilijk om meteen weer het vermogen te hebben om lief te hebben, te vertrouwen en er weer in te geloven.
Het is echter altijd belangrijk dat je na de grote klap nadenkt over je gevoelens over hoe waardevol de relatie is om te beslissen of je deze een tweede kans wilt geven of dat je het definitief afbreekt.
- Als de persoon die je verraden heeft berouw toont, hoeveel zou je dan verliezen als je het niet nog eens probeert? Zou je je gelukkiger voelen? Welke garanties heb je dan dat het niet nog een keer gebeurt? Heeft het je echt verrast of had je zelf ook het gevoel dat er iets mis was met de relatie?
- Analyseer of deze ontrouw al dan niet permanent vernietigt wat daarvoor wel allemaal werkte. Na een verwoestende orkaan kan een bloem worden geboren die veel sterker en mooier is dan degene die de wind op brutale wijze weg heeft genomen.
- Misschien vergeef je je partner als een mens, maar wil je niet opnieuw samen een leven delen. Soms is uit elkaar gaan de beste manier om te voorkomen dat je gekwetst raakt.
Misschien ook interessant om te lezen:
Zeven tekenen die wijzen op ontrouw
Hoe ontrouw te vergeven
Als je na goed na te hebben gedacht en concludeert dat de beste weg is om het een nieuwe kans te geven, dan moet je weten dat het niet gemakkelijk is om ontrouw te vergeven.
Als je deze stappen volgt, dan zal dat echter de weg voor je vrij maken:
- Neem de tijd alleen, om te ontspannen en te mediteren over het belang om het wel of niet nog een keer te proberen zonder de invloed van externe factoren (familie, vrienden of zelfs je partner). Laat geen enkele economische kwestie of de gedachte ‘wat zullen mensen zeggen’ je beslissing beïnvloeden.
- Houd je zelfvertrouwen hoog. Je wint niet met schuldgevoelens. Evalueer eerlijk hoeveel je hebt bijgedragen aan wat je ervaart. Denk na over wat je er nu aan kunt doen.
- Zorg ervoor dat je partner echt berouw heeft en zich toewijd aan het oplossen van dingen door hard te werken zelfs als dat maanden of zelfs jaren zou kunnen duren.
- Heb uitgebreide en oprechte gesprekken waarin je duidelijk alles deelt wat je voelt. Dit omvat de omvang van de pijn die de acties van je partner hebben veroorzaakt. Hoe erg dit je gevoel van veiligheid heeft verstoord. Onderzoek daarnaast heel goed waarom het gebeurde gebeurt is.
- Na het ophelderen van deze beginpunten, zorg dan dat de communicatie met je partner opener is dan vóór de daad van ontrouw.
- Ga niet geobsedeerd over de betrokken derde persoon nadenken. Ga hem of haar niet zoeken en onderzoek zijn of haar leven niet.
- Besteedt meer tijd aan het delen van gemeenschappelijke interesses.
- Als je het gevoel hebt dat je opnieuw kunt beginnen, stel dan voor dat jullie weer gaan samenwonen. Zorg dat je deze keer een veel eerlijkere en toegewijde relatie hebt zodat het pijnlijke incident niet nog een keer gebeurt.
Tot slot
Jij bent de gekwetste partij, dus alleen jij weet hoelang je nodig hebt om te helen. We hebben je laten zien hoe je ontrouw kunt vergeven en hoe je kan weten of het de moeite waard is. De uiteindelijke beslissing is aan jou.