Zeven zinnen die je partner kunnen kwetsen

Woorden zijn heel krachtig. Kies ze zorgvuldig als je ruzie, of zelfs maar een gesprek met je partner hebt, want er zijn zinsneden die iedereen kunnen kwetsen.
Zeven zinnen die je partner kunnen kwetsen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er zijn zinnen die je partner kunnen kwetsen. Woorden zijn krachtig, zowel voor degenen die ze uiten als voor degenen die ze ontvangen. Zelfs de kortste zin mag niet onderschat worden. Elke lettergreep heeft het potentieel om iemand te inspireren, te helpen of pijn te doen.

Dit effect wordt nog versterkt als het gaat om een stel. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de zeven zinnen die je partner kunnen kwetsen. Als iemand boos is, denken ze niet altijd na over wat ze zeggen en kunnen ze hun partner kwetsen. Dit resulteert in negatieve gevoelens.

Alle stellen hebben hun ups en downs. Daarom is het noodzakelijk om goed na te denken voordat je spreekt. Zeggen wat je denkt dat je op een bepaald moment voelt, kan ernstige problemen veroorzaken en mogelijk het einde zijn van ware liefde.

Ruzie met je partner

Wat zijn de zinnen die je partner kunnen kwetsen?

Je hebt sommige waarschijnlijk al eens tegen je partner gezegd, maar er zijn enkele uitdrukkingen die je ten koste van alles in een relatie moet vermijden. Kijk naar deze zinnen die zo kwetsend kunnen zijn. Misschien heb je je niet gerealiseerd dat deze je relatie zouden kunnen beschadigen door je partner emotioneel pijn te doen.

  • “Sorry maar…” Je verontschuldigen en vervolgens “maar” zeggen helpt niet om vertrouwen, geloofwaardigheid of intimiteit op te bouwen.
  • “O ja? Maar als je…” Dingen verdraaien ten nadele van je partner kan het eind van het gesprek zijn. Dit wordt gezien als een bedreiging voor de verbinding die je hebt opgebouwd.
  • “Jij altijd.” Deze uitdrukking opent de deur naar een eindeloze discussie en zal je partner het gevoel geven dat hij of zij aangevallen wordt.
  • “Jij bent hetzelfde als…”  Het is een gevaarlijke manier om kritiek te uiten op de overeenkomsten tussen je partner en iemand die ze wellicht niet willen zijn. Dit kan buitengewoon pijnlijk zijn.
  • “Ik weet niet waarom ik (nog) bij je ben.” Als je dapper genoeg bent om dit te zeggen, zou je dapper genoeg moeten zijn om de relatie te beëindigen.
  • Scheldwoorden.
  • “Mijn ex zou dat nooit gedaan hebben.” Vragen dat je huidige partner hetzelfde is of doet als je partner uit een vorige relatie, is een onvolwassen houding die ernstige gevolgen kan hebben.

Micro-agressie

Micro-agressie is een verborgen psychologische mishandeling omdat het gaat om kleine en indirecte verbale aanvallen op je partner. Het wordt gebruikt in het dagelijkse leven en wordt vaak een gewoonte, en zo deel uit gaan maken van een routine die een laag zelfbeeld veroorzaakt.

Micro-agressie is een vorm van misbruik die geen fysieke sporen nalaat. Het kan niet worden gezien en misschien, als we ons slecht voelen, realiseren we ons misschien niet een waar we ons slecht door voelen. We herkennen het vaak niet, totdat onze relatie een punt bereikt heeft dat er geen weg meer terug is.

Denk bij sommige zinnetjes die kwetsend kunnen zijn, bijvoorbeeld aan sarcastische opmerkingen. Zoals “er gaat geen dag voorbij dat je me niet weer toont hoe onhandig je toch bent,” of “laat mij dat maar doen, dat kan jij niet.”

Het lijkt misschien niet noemenswaardig, maar ze zijn wel degelijk erg schadelijk. Dit wordt nog versterkt als er een zin als “ik vertel het je uit liefde” aan toegevoegd wordt.

Dit zijn een paar voorbeelden van omstandigheden die dagelijks voor kunnen komen en vaak met genegenheid verward worden, maar bijna altijd voor de betreffende persoon ondermijnend en schadelijk zijn. In plaats van de duidelijke zichtbare verbale mishandeling, wordt dit soort misbruik beetje bij beetje gedaan.

In dit artikel vind je meer tips over goede communicatie:
5 manieren om succesvolle gesprekken te voeren

Hoe zou je wel moeten handelen?

Een discussie is een kunst en is niet hetzelfde als een ruzie. De manier waarop je spreekt, zal de omvang van een conflict sterk beïnvloeden. Sommige waarden die ongemakkelijke situaties helpen voorkomen, zijn empathie, respect, bescheidenheid en vrijgevigheid. De volgende zinsneden kunnen een discussie in de goede richting brengen:

  • “Wat je zei klinkt logisch.” Deze zin is een kans om met je partner naar het midden te gaan, en niet alleen jouw menig op te leggen.
  • “Ik voel me (beschrijf wat je voelt) als je dat zegt.” Beginnen met deze zin biedt de gelegenheid om gevoelens te uiten en vertrouwen te versterken. Bovendien is het een mogelijkheid voor je partner om ook uit te drukken hoe hij of zij zich voelt.
  • “Het spijt me als ik je vstoor. Vertel me hoe je je voelt, zodat ik je beter kan begrijpen.” Probeer om de gevoelens of emoties van je partner niet in te vullen of te raden. In plaats daarvan kun je er nar vragen. Laat ruimte in het gesprek ontstaan om meer begrip te creëren.
  • “Waarom proberen we elkaar niet te steunen?” Deze benadering is eerlijk en nodigt uit tot eenheid tussen beide partijen, om de discussie met een positieve noot te transformeren of een negatieve houding te beëindigen. Zachte gebaren en de juiste toon, fysiek contact en vriendelijke blikken helpen om tot een goed compromis te komen.

Misverstanden zullen altijd deel uitmaken van een intermenselijke relatie, vooral in de relatie van een stel. Om op het goede pad te komen, is het  noodzakelijk om een succesvolle aanpak te hebben van alle aspecten van je relatie. Zoals de communicatie en natuurlijk te weten hoe je de zinnen  die je partner zouden kunnen kwetsen kunt vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.