Zeven waarschuwingstekenen van anemie bij kinderen

Anemie bij kinderen is een ernstige aandoening die vroeg moet worden opgespoord en gediagnosticeerd. Snelle identificatie van de symptomen is belangrijk om complicaties te voorkomen.
Zeven waarschuwingstekenen van anemie bij kinderen
María Cantos

Geschreven en geverifieerd door de verloskundige María Cantos.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Anemie bij kinderen is een ziekte die als een vrij groot probleem voor de volksgezondheid wordt beschouwd, vanwege de ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Er zijn veel studies uitgevoerd om te proberen de hoofdoorzaak van deze ziekte op te sporen en de beste manieren om de ziekte te bestrijden.

Wat is anemie?

Anemie, ook wel bloedarmoede genoemd, is een afname van het hemoglobinegehalte. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof in de rode bloedcellen. Daarom leidt een daling van het hemoglobinegehalte tot een daling van de zuurstoftoevoer naar de organen.

Natuurlijk zijn er enkele uitzonderlijke situaties, zoals zwangerschap, waarin het vrij gebruikelijk is dat het hemoglobinegehalte onder de grenzen van het laboratorium ligt.

Wanneer er echter gegevens zijn die wijzen op het optreden van mogelijke bloedarmoede, moet je een deskundige raadplegen zodat deze alle waarden kan interpreteren.

Soorten anemie bij kinderen

Over het algemeen kan anemie, afhankelijk van de oorzaak, in verschillende soorten worden ingedeeld:

 • Verminderde productie van rode bloedcellen. Het beenmerg verantwoordelijk voor de productie van de bloedcellen. Hiervoor heeft het voldoende ijzer, foliumzuur en vitamine E nodig.
 • Vernietiging van rode bloedcellen. De medische term hiervoor is hemolyse. Het gaat om een te hoge afbraak van rode bloedcellen.
 • Tekort aan ijzer. Dit komt meestal voor bij bloedingen of door onvoldoende ijzeropname.

Symptomen van anemie bij kinderen

1. Vermoeidheid

Een vermoeid kind leunt op zijn huiswerk

De term die in de geneeskunde voor dit symptoom wordt gebruikt is asthenie. Als je kind er last van heeft, moet je contact opnemen met de kinderarts. Hij of zij zal je kind nakijken door een lichamelijk onderzoek uit te voeren om te proberen de oorzaak vast te stellen.

Helaas is vermoeidheid moeilijk te definiëren en dat geldt nog sterker bij kinderen. Daarom moet het altijd als een ernstig symptoom worden beschouwd. Over het algemeen zal het kind verminderde lichamelijke prestaties leveren en voortdurend willen rusten.

2. Prikkelbaarheid

Dit symptoom gaat vaak gepaard met vermoeidheid. Ook is het erg moeilijk om het goed te identificeren. Veel kinderen hebben last van driftbuien of duidelijke irritatie door de ontwikkeling zelf of om andere redenen.

3. Anorexia

Ook het verlies van eetlust is een ander belangrijk symptoom dat in verband wordt gebracht met anemie bij kinderen. Het kan ook slechts af en toe voorkomen, als gevolg van een virus of specifieke situaties, zoals problemen op school.

Meestal raden deskundigen aan om de ontwikkelingen en de duur van dit symptoom in de gaten te houden, en om een specialistisch consult aan te vragen als de klachten aanhouden.

4. Pagofagie

Dit is een nogal vreemd symptoom dat zich kan manifesteren bij anemie bij kinderen. Over het algemeen gaat het om het eten van dingen die niet eetbaar zijn. Het kan gaan om zaken als afval en voorwerpen.

Ouders of verzorgers moeten goed letten op deze gedragsverandering. Ook moeten ze een dringende pediatrische consultatie aanvragen. Dit reden hiervoor is vooral door de mogelijke vergiftiging die het kan veroorzaken.

5. Geelzucht of bleekheid

Een kind ligt ziek in bed

Een verandering in de huidskleur kan duiden op een daling van de rode bloedcellen. Als dit soort veranderingen zich sporadisch voordoen en het herstel snel verloopt, wordt dit meestal geassocieerd met acute gevallen die uiteindelijk vanzelf oplossen. Als ze echter enkele dagen aanhouden, raden we aan om een kinderarts te bezoeken voor een onderzoek.

6. Tachycardie

Een zeer snelle hartslag of hartkloppingen kunnen ook tekenen zijn van anemie bij kinderen. Deze symptomen manifesteren zich meestal bij kinderen door klachten zoals:

 • duizeligheid
 • pijn op de borst
 • ademhalingsproblemen

Als dit bij jouw kind vaak voorkomt, moet je dit met je kinderarts bespreken voor een goede evaluatie, omdat het ook door andere problemen kan worden veroorzaakt.

7. Haaruitval of zwakke nagels

Tot slot zijn er nog twee andere symptomen van anemie bij kinderen, namelijk zwakke nagels en haaruitval. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan dit laatste moeilijker te detecteren zijn doordat ze vaak zeer fijn haar hebben.

Conclusie

We kunnen veel symptomen onderscheiden bij een kind dat aan anemie lijdt. Je moet goed opletten, zodat je elk probleem zo vroeg mogelijk op kan sporen om complicaties te voorkomen. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts of een kinderarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zavaleta, N., & Astete-Robilliard, L. (2017). Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: consecuencias a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 34(4), 716. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2017.344.3346
 • L.M., L., K.S., P., & S.-R., P. (2017). Iron and Cognitive Development: What Is the Evidence? Annals of Nutrition and Metabolism, 71(3), 25–38. https://doi.org/10.1159/000480742
 • Reboso Perez, J., Jiménez Acosta, S., Cabrera Nuñez, E., & Pita-Rodríguez, G. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana Salud Pública.
 • Anemia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 12 November 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
 • Reboso Pérez, J., Cabrera Núñez, E., Rodríguez, G. P., & Jiménez Acosta, S. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana de Salud Pública, 31(4), 0-0.
 • Casanovas Gordó, J. M. (2009). Del síntoma a la enfermedad: astenia. Pediatría Atención Primaria, 11, 425-431.
 • Anemia causada por bajo nivel de hierro en los niños: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007134.htm

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.