Zeven verrassende manieren om honing te gebruiken

Honing is niet alleen een natuurlijke zoetstof, maar kan daarnaast op nog veel meer manieren gebruikt worden, zowel inwendig als uitwendig. Honing kan helpen om een verscheidenheid aan aandoeningen te verzachten, zonder dat je naar medicijnen hoeft te grijpen.
Zeven verrassende manieren om honing te gebruiken

Laatste update: 18 januari, 2019

Honing is een geneeskrachtig voedingsmiddel dat meerdere gebruiksmogelijkheden heeft: wonden behandelen, het genezingsproces ondersteunen, de huid hydrateren, je haar reinigen, de spijsvertering verbeteren en als ingrediënt voor hoestdrank.

In dit artikel kun je een paar verrassende en effectieve manieren ontdekken om honing te gebruiken. Daarnaast delen we simpele manieren om het product zelf thuis voor te bereiden om het voor deze doeleinden te gebruiken.

Hoe kies je de juiste honing?

Honing

Niet elke honing is hetzelfde. Er bestaan een hoop verschillende soorten, die verschillende smaken en kleuren hebben. Om zo veel mogelijk te profiteren van de geneeskrachtige eigenschappen van dit product, kun je het beste een rauwe variant kiezen die niet is blootgesteld aan hoge temperaturen.

Wanneer je je honing eenmaal hebt gekocht, is het verstandig om de pot even op te warmen in een bak met heet water, zodat de honing vloeibaar wordt, als deze dit niet al is.

Daarnaast raden wij streng aan om een variant te kopen die van de hoogste kwaliteit is, natuurlijke of biologische, zodat je er zeker van kunt zijn dat er geen chemicaliën aan zijn toegevoegd.

1. Wonden genezen

Heb je weleens een gewoon wondje of een brandwondje gehad dat je op natuurlijke en effectieve wijze wilde genezen?

Doordat dit product ontstekingsremmende eigenschappen heeft die het immuunsysteem ondersteunen, is het in staat om bacteriën en microben te doden wanneer je het op je wondje aanbrengt. Bovendien gaat het irritatie tegen, verzacht het pijn en versnelt het het genezingsproces.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een beetje honing op te laten drogen op je wondje. Blijf dit proces herhalen tot je wond volledig genezen is.

2. Masker voor de huid

Honingmasker

Honing is een geweldig natuurlijk ingrediënt om de huid vochtig te houden. In tegenstelling tot oliën voorkomt honing dat je huid uitdroogt zonder de huid vettig te maken, waardoor het de perfecte keuze is als ingrediënt voor gezichtsmaskers voor vrijwel alle huidtypes: droge, gecombineerde en vettige huiden.

Mensen die aanleg hebben voor acne kunnen dankzij de antibacteriële eigenschappen ook heel goed profiteren van dit geweldige product.

Om het product als gezichtsmasker te gebruiken, hoef je eigenlijk alleen een dun laagje honing op de huid aan te brengen en dit dertig minuten te laten zitten. Na afloop spoel je de huid schoon met warm water en droog je je gezicht af.

3. Natuurlijke shampoo

Als je op zoek bent naar een volledig natuurlijke shampoo om je haren te wassen, probeer dan eens een eetlepel honing op te lossen in 200 ml water. Deze 100% natuurlijke shampoo reguleert de aanmaak van oliën, gaat roos tegen, houdt je haar gehydrateerd en maakt je haar glanzend en heerlijk zacht.

Als je toch echt liever je gewone shampoo gebruikt, dan zou je dit mengsel eventueel ook kunnen gebruiken als conditioner of haarmasker.

4. Basisingrediënt voor hoestdrank

Honing is het beste natuurlijke remedie tegen hoest. Je kunt dit gezonde ingrediënt makkelijk gebruiken om zelf hoestdrank te maken. In dit geval is het sowieso veel beter om honing te gebruiken in plaats van suiker.

Voor een effectieve hoestdrank kun je de honing mengen met een beetje citroen- of sinaasappelrasp, gember, kaneel en tijm.

5. Reguleert de darmen

Honing is een geweldig middel voor de darmen en heeft een licht laxerende werking, waardoor het de stoelgang vergemakkelijkt en tegelijkertijd darmparasieten tegengaat.

Om de werking van het product te versterken, kun je elke ochtend voor het ontbijt een glas heet water gemengd met een eetlepel honing en ongepasteuriseerde appelazijn drinken.

6. Verbetert de spijsvertering

Honingthee

Honing is een geneeskrachtige remedie die gebruikt kan worden voor meerdere spijsverteringsproblemen, zoals maagzuur of maagzweren. Het reguleert de uitscheiding van maagsappen en tegelijkertijd kan de ontstekingsremmende werking helpen om het spijsverteringsslijmvlies te genezen en vervangen.

Je kunt het consumeren tijdens maaltijden door het bijvoorbeeld toe te voegen aan een beetje aardappelpuree om de puree iets zoeter te maken. Dit is een geweldig middel tegen maagzweren en maagzuur.

Daarnaast kan het product ook gebruikt worden om progressieve lever- en galblaasproblemen te behandelen. Kortom, honing is een geweldig voedingsmiddel om het spijsverteringsproces te verbeteren.

7. Zorgt ervoor dat je beter slaapt

Heb je last van nervositeit of slapeloosheid? Dan is dit heerlijke product voor jou de oplossing. Het product is niet alleen rijk aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren, maar bevat ook suikers die het insulinegehalte op natuurlijke wijze verhogen en serotonine produceren. Serotonine is nauw verbonden aan je gemoedstoestand en zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen.

Drink hiervoor elke avond voor het slapengaan een kop thee of havermelk met een theelepel honing erin.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017;9(2):121–127. doi:10.4103/0974-8490.204647
  • Jull, A. B., Cullum, N., Dumville, J. C., Westby, M. J., Deshpande, S., & Walker, N. (2015). Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005083.pub4
  • Eddy, J. J., Gideonsen, M. D., & Mack, G. P. (2008). Practical considerations of using topical honey for neuropathic diabetic foot ulcers: A review. Wisconsin Medical Journal.
  • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12058
  • Al-Waili, N. S. (2001). Therapeutic and prophylactic effects of crude honey on chronic seborrheic dermatitis and dandruff. European Journal of Medical Research.
  • Shadkam, M. N., Mozaffari-Khosravi, H., & Mozayan, M. R. (2010). A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents. Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0311
  • Ladas, S. D., Haritos, D. N., & Raptis, S. A. (1995). Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/62.6.1212
  • Fazalda A, Quraisiah A, Nur Azlina MF. Antiulcer Effect of Honey in Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs Induced Gastric Ulcer Model in Rats: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:7515692. Published 2018 Jul 15. doi:10.1155/2018/7515692
  • Fakhr-Movahedi, A., Mirmohammadkhani, M., & Ramezani, H. (2018). Effect of milk-honey mixture on the sleep quality of coronary patients: A clinical trial study. Clinical Nutrition ESPEN. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2018.08.015

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.