Zeven redenen waarom tomatillo's goed zijn voor de gezondheid

Groene tomatillo is een traditioneel ingrediënt in de Mexicaanse keuken dat ons, ondanks zijn kleine formaat, voorziet van een grote hoeveelheid nuttige voedingsstoffen voor onze gezondheid.
Zeven redenen waarom tomatillo's goed zijn voor de gezondheid
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tomatillo’s behoren tot de nachtschadefamilie, waar ook uit aubergine, aardappel en tomaat bij horen. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, waar hij bekend staat als de groene tomaat.

Het is een struik die groeit tot een hoogte van ongeveer een meter. Deze struik produceert bloemen en vruchten totdat de temperatuur onder het vriespunt komt.

Het zijn een ronde vruchten die tussen de 2,5 en 5 cm in diameter zijn, de vrucht groeit in dunne bladeren die eruitzien als papier.

Als ze rijp zijn, zien ze er glad en plakkerig uit en hebben ze een geelgroene kleur.

De eigenschappen van tomatillo’s

Een paar van hun belangrijkste eigenschappen zijn:

 • Rijk aan antioxidanten
 • Hoge hoeveelheid vitamine C
 • Hoge hoeveelheid fosfor
 • Bevat calcium, zouten, mineralen en ijzer
 • Beschikt over anti-carcinogene eigenschappen
 • Bron van voedzame vezels, naast vitaminen (niacine) en mineralen (kalium en magnesium)

We zullen de voordelen van deze vruchten nader toelichten.

Ze verbeteren de spijsvertering

Spijsvertering

Zoals de meerderheid van groenten, bevatten tomatillo’s een hoog niveau aan voedzame vezels.

Dit ondersteunt de functies van het spijsverteringsstelsel en stelt het lichaam in staat vetten veel beter op te nemen.

Dus het verbetert het functioneren van het darmkanaal en vermindert constipatie, gasvorming en zwelling van de buik.

En dan vermelden we nog niet eens dat de vezels het vrijkomen van koolhydraten in de bloedbaan reguleren. Dit helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Dit is vooral nuttig voor mensen die aan diabetes lijden en hun glucose onder controle moeten houden.

Ze voorkomen kanker

Tomatillo’s bevatten fytochemische antioxidanten zoals ixocarpalacton A, dat is onderzocht vanwege zijn antibacteriële en anti-carcinogene functies.

De antioxidanten bestrijden op hun beurt de effecten van vrije radicalen.

Daarbij beschikken ze over vitaminen A, C en flavonoïden die helpen bij het bestrijden van long- en mondkanker.

Ze versterken je immuunsysteem

Verkoudheid

Zoals eerder gezegd bevatten tomatillo’s een grote hoeveelheid vitamine C, wat helpt om het immuunsysteem te stimuleren.

Het versnelt de productie van rode bloedcellen, de belangrijkste verdediging van het lichaam tegen vreemde stoffen en ziekteverwekkers.

Het verhoogt ook de collageenafscheiding. Dit is verantwoordelijk voor het in goede conditie houden van je huid, cellen en weefsels die de organen en bloedvaten bedekken. Hierdoor verbetert de stofwisseling ook.

Ze zijn goed voor je ogen

Het bevat vitaminen en bèta-keratine, wat ook een derivaat is van vitamine A, en fungeert als antioxidant.

Zo voorkom je spierdegeneratie, het ontstaan van staar en verminder je de symptomen van oogaandoeningen.

Ze versnellen gewichtsverlies

Gewichtsverlies

Wil je afvallen? Dan mogen tomatillo’s in de keuken niet ontbreken.

Naast het leveren van voedingsstoffen en vezels, zijn ze ook laag in calorieën en bevatten ze weinig vet. Ze zijn ook in staat om slechte vetten te elimineren en ze creëren een verzadigend effect.

En tomatillo’s zorgen ervoor dat de spieren zich beter ontwikkelen en sterker worden. Zo krijg je meer spiermassa in plaats van vet.

Ze geven je energie

Dankzij het niacinegehalte helpen tomatillo’s ons bij het afbreken van voedsel en complexe moleculen zodat het omgezet kan worden in energiereserves.

Door ze te eten tijdens het enzymproces geeft niacine een sterkere impuls dan normaal. Daarom geven ze het lichaam meer energie.

Ze zijn goed voor de gezondheid van het hart

Gezond hart

Een van de bestanddelen van de tomatillo is kalium. In de eerste plaats beschikt het over dezelfde eigenschappen als natrium als het gaat om het cardiovasculaire systeem.

Bovendien verwijdt kalium de bloedvaten. Het zorgt dus voor:

 • Het ontspannen van de bloedvaten
 • Verbetering van de bloedsomloop
 • Vermindert spanning
 • Verbetering van de oxygenatie in het lichaam

Als we hieraan toevoegen dat ze ook over veel vezels beschikken, dan zal het slechte cholesterolniveau afnemen. Daardoor zullen we het risico op ziekten zoals arteriosclerose, hartaanvallen en beroertes verlagen.

Gooi de schil niet weg!

De schil van de tomatillo wordt al eeuwenlang gebruikt voor geneeskrachtige middelen zoals thee. En de voordelen hiervan zijn onder andere:

 • Bestrijden van roos
 • Voorkomt haaruitval
 • Vermindert oorpijn
 • Verlicht maagpijn
 • Is effectief bij ademhalingsproblemen
 • Verlaagt de bloeddruk

Dus, ben je er klaar voor om tomatillo’s te gaan eten?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aune D, Giovannucci E, et al. Fruit and vegetables and the risk of cardiovascular diseases, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology. Junio 2017. 46 (3): 1029-1056.
 • Caceres, A., Alvarez, A. V., Ovando, A. E., & Samayoa, B. E. (1991). Plants used in guatemala for the treatment of respiratory diseases. 1. Screening of 68 plants against gram-positive bacteria. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/0378-8741(91)90005-X.
 • Demming-Adams B, Adams R. B. Eye nutriton in context: mechanisms, implementation and future directions. Nutrients. Julio 2013. 2483-2501.
 • Food Data Central. Tomatillos raw. Abril 2019. U. S. Department of Agriculture.
 • Maldonado, E., Pérez-Castorena, A. L., Garcés, C., & Martínez, M. (2011). Philadelphicalactones C and D and other cytotoxic compounds from Physalis philadelphica. Steroids. https://doi.org/10.1016/j.steroids.2011.03.018
 • Mayo Clinic. Dietary fiber: essential for a healthy diet. Enero 2021.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Datos sobre la niacina. Febrero 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. ¿Qué es la vitamina C? ¿Para qué sirve? Diciembre 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
 • Zhang, C. R., Khan, W., Bakht, J., & Nair, M. G. (2016). New antiinflammatory sucrose esters in the natural sticky coating of tomatillo (Physalis philadelphica), an important culinary fruit. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.10.007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.