15 WhatsApp-trucs die je waarschijnlijk niet kent

De populairste berichtentoepassing ter wereld krijgt voortdurend updates. Daarom worden nieuwe hulpmiddelen toegevoegd.
15 WhatsApp-trucs die je waarschijnlijk niet kent

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 06 september, 2023

Het is al enkele jaren geleden dat de berichtendienst WhatsApp een van de belangrijkste hulpmiddelen voor digitale communicatie werd. Met miljarden gebruikers over de hele wereld blijft de applicatie aan de top van de meest gedownloade en gebruikte. Hoewel de basisfuncties ervan eenvoudig zijn, zijn er een aantal WhatsApp-trucs die je waarschijnlijk niet wist.

De permanente updates die worden uitgevoerd wijzigen en bevatten nieuwe hulpmiddelen die niet altijd worden toegepast. Deze details kunnen echter voor sommige gebruikers grote faciliteiten betekenen, zowel in werkomgevingen als in vrienden- of studiegroepen.

Ontdek WhatsApp-snelkoppelingen die voor meerdere taken kunnen worden gebruikt.

WhatsApp en zijn belang in de communicatie

Sinds de lancering in 2009 is de berichtendienst WhatsApp niet gestopt met groeien. Vooral sinds 2014, toen het werd overgenomen door het bedrijf Meta, dat toen nog Facebook heette. Momenteel heeft het meer dan 2 miljard gebruikers (Engelse link) en is het marktleider.

Het overtreft in aantal gebruikers zijn meest directe concurrenten, zoals Telegram en Facebook Messenger. Een deel van dit aanhoudende succes heeft te maken met de constante updates die worden doorgevoerd, zowel in de applicaties voor smartphones als in de desktopversie.

Als we de eerste versies van WhatsApp vergelijken met de meest actuele, zien we dat het tegenwoordig meer is dan een berichtendienst. De applicatie werd nuttig als werk-, organisatie-, agenda- en opslaginstrument (Spaanse link).

15 WhatsApp tools en trucs die je waarschijnlijk niet wist

Man met mobiele telefoon en duim naar beneden
Automatisch downloaden vult de telefoon met inhoud, waardoor het de werking ervan kan vertragen.

Vanwege de enorme groei en het gebruik als belangrijkste berichtendienst zijn de programmeurs van WhatsApp belast met het in de voorhoede houden ervan. Updates en nieuwe versies van de applicatie zijn constant. Elke versie bevat nieuwe functies.

Het is echter gebruikelijk dat veel van deze hulpmiddelen onopgemerkt blijven. Hoewel er zeer zichtbare details zijn, zijn er bepaalde WhatsApp-trucs die je waarschijnlijk niet wist.

1. Stop automatische downloads

Als je het beu bent dat alle multimedia-inhoud die naar groepen wordt gestuurd automatisch wordt gedownload, moet je de volgende truc kennen. In de sectie instellingen en vervolgens in de sectie opslag en gegevens is het mogelijk om automatische downloads uit te schakelen.

Bijvoorbeeld foto’s of video’s. Het is ook mogelijk om te kiezen in welke groep of conversatie je deze downloads wilt toestaan.

Dit is een van de belangrijkste WhatsApp-trucs, omdat multimediabestanden vaak veel ruimte innemen op de telefoon. Bovendien wordt, als deze optie niet wordt geregeld, het dataverbruik geactiveerd en kan de maandelijkse internetcapaciteit worden uitgeput.

2. WhatsApp trucs voor tijdelijke berichten

Als er behoefte is om na een bepaalde tijd berichten te verwijderen, ongeacht de reden, heeft WhatsApp de optie om tijdelijke berichten aan te maken. Deze worden na 1 week automatisch verwijderd. Deze optie moet worden geactiveerd in de instellingen van de groep of individuele chat waarin je tijdelijk berichten wilt versturen.

3. Bezem

Om de in de gesprekken opgeslagen gegevens uitgebreider te wissen, moet je naar de instellingen van de applicatie gaan. Ga vervolgens naar de optie chat en ten slotte naar de geschiedenis.

Als je klikt op de legenda Wis alle chats, wordt het hele record aan berichten in het account gewist. Dit is een strikt alternatief, dat alleen van toepassing is als je WhatsApp volledig wilt resetten.

4. Onderstrepen en vet maken

Je hoeft geen andere applicatie te openen om berichten interessanter te maken.

  • Als je woorden vetgedrukt wilt verzenden, moet je de tekst tussen sterretjes plaatsen. Bijvoorbeeld: *Goedendag.*
  • Anderzijds, om cursief te gebruiken, moet je de tekst omsluiten met onderstrepingen, zoals in het volgende voorbeeld: _Dag_.
  • Om het doorgehaalde woord te gebruiken, pas je op dezelfde manier het ~ symbool toe.

Je kunt echter ook gewoon een woord ingedrukt houden dat je al hebt getypt en deze opties verschijnen allemaal. Vervolgens kun je de gewenste optie selecteren.

5. Snelkoppeling

In het geval van constante toegang tot een bepaalde chat of groep, is het mogelijk een snelkoppeling op het beginscherm te maken. Om dit te doen, houd je het pictogram van WhatsApp enkele seconden ingedrukt. De meest frequente gesprekken worden geopend. Door op de gewenste te klikken, wordt de snelkoppeling op het bureaublad gemaakt.

6. Foto’s verzenden met kwaliteit

Het verzenden van foto’s via WhatsApp is snel en veilig. De applicatie vermindert echter standaard hun kwaliteit.

Om een foto met de oorspronkelijke kwaliteit te delen, stuur je hem als bestand. Dat wil zeggen, onder de optie bestanden of documenten verzenden. Niet als multimedia.

7. WhatsApp trucs om ruimte te winnen

Om enkele bestanden te verwijderen die de meeste ruimte innemen in het telefoongeheugen, ga je naar de instellingen. Vervolgens naar de optie gegevens en opslag. Tot slot naar opslag beheren.

Op deze manier is het mogelijk om de ruimte te beheren door de documenten te selecteren die je wilt verwijderen. Zonder dat je alles hoeft te verwijderen.

8. Verstuur gesprek per e-mail

Als je om de een of andere reden het hele gesprek van een chat per e-mail moet versturen, kun je dat met een van de WhatsApp-trucs doen. Zoek in de chat- of groepsopties naar het bijschrift meer en dan chat exporteren.

Daar is het mogelijk om alles in een gecomprimeerd bestand te versturen, via e-mail, Google of Dropbox. Multimedia en audiobestanden kunnen worden opgenomen, dus het is ook een alternatief om sommige berichten te achterhalen zonder dat de afzender het merkt.

9. Vermijd de blauwe controle

Ook, zodat de afzender van het bericht er niet achter komt dat je het gelezen hebt, is het mogelijk om de dubbele blauwe controle of de leesbevestiging te vermijden. Hoewel er verschillende manieren zijn om dit te bereiken, is de eenvoudigste om het gewenste gesprek te zoeken in het vergrootglas dat de applicatie bovenaan heeft.

Daar voer je de naam of bijnaam in en vervolgens geeft WhatsApp de berichten op tijd weer. Als je ze op deze manier leest, zijn de leesbevestiging niet gemarkeerd.

10. WhatsApp-trucs voor spraaknotities

Spraaknotities waren een van de beste toevoegingen aan de app in de afgelopen jaren. Sommige mensen moeten ze echter op specifieke momenten beluisteren, vooral als ze erg lang zijn, of herzien voordat ze hun eigen notities versturen.

Er zijn WhatsApp-trucs voor al deze zorgen:

  • Luistercontrole vermijden. Een andere manier om naar audio’s te luisteren zonder dat de afzender daarvan op de hoogte is, is door het meldingenvenster van de telefoon in te zetten. De nieuwste audios verschijnen daar, samen met de optie om ze af te spelen.
  • Luister voordat je ze verstuurt. Als je niet zeker bent over het versturen van de zojuist opgenomen notitie, is het mogelijk om de toepassing af te sluiten, zolang die al is opgenomen. Als je weer inlogt, blijft dezelfde notitie in de schrijfbalk staan, waar je hem kunt beluisteren en eventueel bewerken voordat je hem verstuurt.
  • Blijven luisteren. Voor zeer lange spraakberichten heeft WhatsApp de optie gecreëerd om ze te blijven afspelen als je van venster wisselt, net als een muziekapplicatie. Hoewel het geen verborgen truc is, waren veel mensen zich er niet van bewust dat deze verandering de laatste tijd plaatsvond.

11. Afbeeldingen pixeleren

Het lijkt misschien wat ingewikkeld, maar met WhatsApp kun je op een heel eenvoudige manier een afbeelding of een deel van een afbeelding pixeleren. Wanneer je in de galerij de te verzenden foto kiest, moet je, voordat je hem bevestigt, het potloodpictogram selecteren.

Dan openen zich aan de onderste rand verschillende alternatieven. Helemaal rechts verschijnt het pixelpictogram. Daarmee kun je het beeld vervagen om ongewenste delen te verbergen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
5 tips om je te beschermen tegen online pesten

12. Bovenal beveiliging

Man met duim omhoog
Biometrische beveiligingsmaatregelen zijn ook beschikbaar voor de applicatie.

Net zoals telefoons in het algemeen de optie hebben om te ontgrendelen met een vingerafdruk, is het ook mogelijk om deze in te schakelen voor WhatsApp. In de accountinstellingen, in het privacygedeelte, is er een alternatief dat vingerafdrukvergrendeling heet.

Indien ingeschakeld, wordt het account door deze maatregel beschermd. Het is ook mogelijk te kiezen omdat de vingerafdruk gedurende 30 minuten niet wordt opgevraagd.

13. WhatsApp-trucs voor een privéprofiel

Veel mensen geven er de voorkeur aan geen afbeelding te tonen in het profiel van de applicatie. Om deze actie uit te voeren, moet je naar de privacy-instellingen gaan, en dan naar profielfoto. Onder de mogelijke opties kun je de foto tonen aan geselecteerde contacten, aan alle of aan geen enkele.

14. Chatten met jezelf

Om een gesprek met jezelf aan te gaan, ga je naar een willekeurige chat en typ je het volgende: wa.me/landcode en telefoonnummer. Dit opent een ander venster met je eigen gesprek, waarmee je bestanden of herinneringen naar jezelf kunt sturen.

15. Favoriete reacties

Een van de meest recente opties van de applicatie is het opnemen van reacties op berichten. Deze reacties bieden standaard beperkte emoji’s. Helemaal rechts staat echter een + symbool, waar het mogelijk is om een willekeurig alternatief te kiezen om te reageren.

WhatsApp-trucs bieden meerdere opties

Met deze reeks tips is het mogelijk om de applicatie op een uitgebreide manier te gebruiken. Omdat WhatsApp met elke update meer functies toevoegde, worden de gebruiksmogelijkheden steeds ruimer. Daarom is het waarschijnlijk dat er na verloop van tijd nieuwe hulpmiddelen worden toegevoegd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rodríguez Valerio D. Más allá de la mensajería instantánea: WhatsApp como una herramienta de mediación y apoyo en la enseñanza de la Bibliotecología. ICS [Internet]. 19 de mayo de 2020 [citado 20 de septiembre de 2022];(42):107-26. Disponible en: http://revistascientificas.filo.uba.ar/index.php/ICS/article/view/7391
  • Baishya, Diganta, and Saurabh Maheshwari. “Whatsapp Groups in Academic Context: Exploring the Academic Uses of Whatsapp Groups among the Students.” Contemporary Educational Technology 11.1 (2020): 31–46. Disponible en: https://doi.org/10.30935/cet.641765
  • Guiñez-Cabrera, Nataly, Mansilla-Obando, Katherine. Uso de WhatsApp en los trabajadores de la salud en el proceso de vacunación chileno contra la pandemia COVID-19. COMUNI@CCION: Revista de Investigación en Comunicación y Desarrollo [Internet]. 2022;13(1):5-15. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=449870430001
  • Masoni, Marco, and Maria Renza Guelfi. “WhatsApp and Other Messaging Apps in Medicine: Opportunities and Risks.” Internal and Emergency Medicine 15.2 (2020): 171–173. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s11739-020-02292-5
  • Rubio-Romero, Juana, Lamo de Espinosa, Marta Perlado.  El fenómeno WhatsApp en el contexto de la comunicación personal: una aproximación a través de los jóvenes universitarios. ICONO 14, Revista de comunicación y tecnologías emergentes [Internet]. 2015;13(2):73-94. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=552556568005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.