Welke voedingsmiddelen maken je slaperig?

Heb je na het eten last van een vermoeidheid, die niet lijkt op te houden? Het is mogelijk dat dit te maken heeft met wat je eet, want sommige voedingsmiddelen stimuleren de productie van melatonine. Dat is het slaaphormoon.
Welke voedingsmiddelen maken je slaperig?
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Voel je je echt slaperig direct na de maaltijd? Dit is meestal het resultaat van bepaalde voedingsmiddelen.

De beste remedie om slaperigheid na het eten aan te pakken, is door een dutje te doen. Als je de mogelijkheid hebt, rust dan even gedurende tien tot vijftien minuten.

Pas je voeding aan

Als dit niet altijd mogelijk is, dan kan je nog altijd je voeding wat aanpassen. Een eerste goede raad is dat het altijd van belang is om niet te veel te eten of te drinken. Probeer daarnaast ook de voedingsmiddelen te vermijden, die we in dit artikel vermelden. We geven je een overzichtslijst.

Vermijd zuivelproducten

Melkflessen

Zuivelproducten zijn essentieel omdat ze zorgdragen voor je beendergestel. Het is echter wel belangrijk dat je ze op een zorgvuldige manier eet. Wat nog belangrijker is, is het moment waarop je zuivel eet.

Deze voedingsmiddelen bevatten gewoonlijk tryptofaan en calcium. De combinatie van die bestanddelen helpt de hersenen om aminozuren te verwerken. Het veroorzaakt een ontspannend effect. Je merkt het vooral wanneer je harde kazen eet, omdat die soorten meer calcium bevatten.

Pas op met zuivelproducten

Als je bovendien brood eet samen met deze kaas, dan zal je je zelfs nog slaperiger voelen, want samen met koolhydraten, is het effect van tryptofaan nog sterker.

We adviseren om in het algemeen voorzichtig te zijn met zuivelproducten als je na het eten geen slaperig gevoel wil hebben.

Eet niet te veel amandelen

Amandelen zijn een ander voedingsmiddel dat vol tryptofaan zit. Dit aminozuur bevordert de productie van het slaaphormoon melatonine.

Bovendien bevatten ze veel magnesium. Dit bestanddeel doet de spieren ontspannen en maakt je slaperig. Als je achteraf nog moet werken, dan is het beter om geen amandelen te eten.

Als je je niet slaperig wil voelen, eet dan geen bananen

Bananen

Bananen bevatten suiker. Deze suiker zorgt ervoor dat de hersenen meer ontvankelijk zijn voor tryptofaan.

Je mag ook niet vergeten dat dit fruit een heel grote hoeveelheid kalium en magnesium bevat. Ook deze mineralen doen de spieren ontspannen en geven je een slaperig gevoel.

Het verband tussen walnoten en slaperigheid

Ook walnoten veroorzaken slaperigheid. Dit effect is echter minder dan wat andere noten zoals amandelen kunnen veroorzaken.

Hoewel walnoten minder tryptofaan bevatten dan amandelen, bevatten ze zelf melatonine. Dat is de reden dat je je na het eten van deze noten slaperig voelt.

Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer je walnoten eet de hoeveelheid melatonine in het bloed stijgt waardoor je je slaperig begint te voelen.

Wees dus voorzichtig met het eten van walnoten op het werk.

Als je niet in slaap wil vallen, eet dan geen kersen

Kersen

Kersen zijn heel lekker. Het probleem is dat deze vruchten je slaperig kunnen maken. Dat komt omdat ze het niveau van de melatonine in het lichaam doen stijgen.

Uiteraard zullen een paar kersen geen verschil maken. Let wel goed op als je een glas kersensap drinkt. In dit geval is de kans groot dat je slaperig zal worden.

Kamille werkt ontspannend

Kamille bevat glycine. Dat is een aminozuur dat een licht kalmerend effect heeft. Het ontspant de spieren en het zenuwstelsel. Daardoor zal je je waarschijnlijk slaperig beginnen voelen na het drinken van kamillethee. Wees dus voorzichtig en kies het juiste tijdstip om deze thee te drinken.

Overdrijf niet met het eten van pompoenzaden

Pompoenzaden

Ook pompoenzaden bevatten hoge dosissen tryptofaan. Bovendien hebben ze een hoog gehalte aan zink en magnesium. Deze elementen doen de spieren en het zenuwstelsel ontspannen. Het resultaat is dus dat je je wellicht slaperig zal voelen, nadat je deze zaden hebt gegeten. Probeer dit zeker te onthouden.

Havervlokken als ontbijt?

In haver vinden we zowel tryptofaan als vitaminen uit de B-groep. Haver zal dus het zenuwstelsel doen ontspannen. Bovendien bevat het magnesium en calcium.

Als je dus niet wilt geeuwen na je ontbijt, probeer dan te vermijden dat je het kalmerende effect van haver nog versterkt. Meng het dus niet met melk, bananen of amandelen. Je kan het beter mixen met andere soorten voeding.

Een slaperig gevoel na het eten van witte rijst

Witte rijst

Witte rijst heeft een hoge glycemische index. Dat betekent dus dat het slaperigheid veroorzaakt. Het effect treedt echter niet onmiddellijk op. Je zal het pas na drie of vier uur beginnen te merken.

De rijstsoort met het meest opvallende hypnotiserende effect is jasmijnrijst. Houd hier dus rekening mee, vooral als je zelf een fan bent van dit type rijst.

Lees ook dit artikel:
Gooi rijstwater nooit meer weg

Vette vis

De meeste soorten vette vissen bevatten zuren die de productie van melatonine nog verhogen. Zalm, tonijn en andere gebakken vette vis zullen dit effect veroorzaken.

Het zijn ook deze zuren die de hoeveelheid stresshormoon in het bloed doen dalen. Als gevolg zal je je meer ontspannen voelen. Je zal ook merken dat een gevoel van vermoeidheid je lichaam begint over te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barlow, David H., and V. Mark Durand. Psicología anormal: un enfoque integral. Internacional Thomson Editores,, 2001.
  • Jiménez-Genchi, Alejandro, et al. “Actualidades en las aplicaciones clínicas de la melatonina en trastornos del sueño.” Revista Mexicana de Neurociencia 14.1 (2013): 39-43.
  • Serfaty, M., A. Masautis, and V. Luis Foglia. “Epidemiología de trastornos del sueño.” Acta Psiquiat Psicol Am Lat 50.1 (2004): 59-66.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.