Welke materialen zijn het beste voor babykleding?
Pasgeboren baby’s hebben een zeer gevoelige huid die vooral gevoelig is voor irritatie. Daarom is het belangrijk om kleding te kiezen die geen allergieën of ongemak veroorzaakt. Weet jij welke materialen het beste zijn voor babykleding? Blijf lezen om erachter te komen!
Hoe kies je de juiste kleding voor je baby?
Tegenwoordig kun je allerlei verschillende soorten kleding voor je baby vinden… Comfortabele, kleurrijke, elegante, originele en zelfs bijpassende ouder-kind outfits! De mogelijkheden zijn eindeloos.
Met zoveel keuzes is het echter belangrijk om te weten welke richtlijnen je moet volgen om voor de huid van je baby te zorgen. Dus, welke materialen zijn het beste voor babykleding? In de onderstaande paragrafen vertellen we je alles wat je moet weten.
Welke materialen zijn het beste voor babykleding? Onze 9 favorieten…
Het belangrijkste dat je moet doen bij het kiezen van kleding voor je baby, is letten op waar ze van zijn gemaakt. Je moet ook rekening houden met eventuele accessoires, versiersels en ornamenten die er op de kleding kunnen zitten.
1. Babykleding van katoen
Als we het over de beste stoffen voor babykleding hebben, dan is de eerste keuze katoen. Kleding van 100% katoen laat de huid van de baby ademen. Op die manier voorkom je dat je baby gaat zweten, wat kan leiden tot irritaties.
Bovendien zijn stoffen van katoen perfect om de lichaamstemperatuur voor je baby op de juiste temperatuur te houden. Met andere woorden, ze helpen je baby warm te houden in de winter en voorkomen dat hij oververhit raakt in de zomer.
Op zoek naar een ander voordeel? Katoen is vaak heel gemakkelijk te wassen en vlekken komen er veel gemakkelijker uit.
Katoen is de beste stof om in direct contact te komen met je baby.
2. Batist
Deze fijne stof is de perfecte optie voor zomerkleding, omdat deze stof erg licht en ademend is. Deze dunne stof voelt zacht aan en wordt vaak gebruikt voor doopjurken en sets. Zorg er natuurlijk voor dat het 100% katoen is en geen synthetische vezels bevat.
Ook handig om te weten:
Tips voor als je een baby in de zomer krijgt
3. Linnen
Aangezien het een natuurlijke, plantaardige stof is, is linnen ook een van de beste materialen voor babykleding. Het is zacht, licht en zeer comfortabel. Dat betekent dat je baby vrij kan bewegen en zonder irritatie.
4. Katoenen jersey
Het grote voordeel van deze stof is dat hij heel gemakkelijk uitrekt, waardoor het aankleden van je baby veel gemakkelijker wordt. Het past zich comfortabel aan het lichaam van je baby aan en is erg zacht. Dus als je je afvraagt welke materialen het beste zijn voor babykleding, dan is katoenen jersey een perfecte keuze.
5. Voile
Deze stof is een andere zeer acceptabele optie als het gaat om het aankleden van je kleintje. Het is een fijne stof, vergelijkbaar met gaas, die vaak wordt gebruikt om zomerjurkjes te maken.
6. Fluweelkatoen
Fluweel katoen is extreem zacht, 100% natuurlijk en het houdt warmte vast. Daardoor is het een ideale winterstof. Aarzel niet om jassen en sweatsuits van fluweelkatoen in te slaan!
7. Mousseline
Onder onze favoriete materialen voor pasgeborenen is mousseline een populaire klassieker. Het wordt vaak gebruikt voor het inbakeren van dekens, katoenen luiers en babyhanddoeken. Het is echter ook een geweldige optie om kleding mee te maken.
8. Babykleding van microvezel
Microvezel is een populair alternatief voor baby’s met allergieën, omdat het 100% natuurlijk, zacht en licht is. Zorg ervoor dat het geen synthetische materialen bevat.
9. Merinowol
Merinowol is een speciale wolsoort die afkomstig is van merinoschapen. Het is veel zachter en minder ruw dan gewone wol en is buitengewoon zacht voor de huid van een kleintje. Het is perfect om baby’s warm te houden in de winter en zelfs om ze koel te houden in de zomer.
Bovendien kun je het behandelen met lanoline om het ondoordringbaar te maken voor water (en lekkende luiers). Als je katoenen luiers gebruikt, kun je de marinowol bewerkt met lanoline dus gebruiken als luierbedekking.
Welke materialen zijn het beste voor babykleding: algemeen advies
Naast aandacht te besteden aan de materialen die je je kleintje aantrekt, zijn er nog verschillende andere factoren waar je rekening mee moet houden:
- Vermijd artikelen met geverfde patronen. Deze kunnen namelijk irriteren.
- Koop geen kleding met knopen of linten die los kunnen raken en een gevaar kunnen vormen voor je kind.
- Vermijd gewone wol: hoewel dit een natuurlijke stof is, kan gewone wol jeuk en zelfs allergieën en contactdermatitis (Engelse link) veroorzaken.
- Blijf uit de buurt van lycra en nylon stoffen: deze synthetische materialen kunnen erg irriterend zijn voor de huid van je kleintje. Bovendien zijn ze erg ongemakkelijk om aan en uit te trekken.
- Vermijd indien mogelijk items met ritsen, want ook deze kunnen irriteren.
Nu weet je dus welke materialen het beste zijn voor babykleding en welke stoffen en kledingstoffen je moet vermijden. En last but not least: was elk nieuw kledingstuk voordat het in aanraking met je baby komt met een speciaal wasmiddel voor pasgeborenen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Acuña, J., Romero, C., Barrio, C., López, M., Palacios, A., & Pallás, C. (2010). Cuidados desde el nacimiento: Recomendaciones basadas en pruebas y buenas prácticas. Ministerio de Sanidad y Política de España. https://www.mscbs.gob.es/organizacion/sns/planCalidadSNS/pdf/equidad/cuidadosDesdeNacimiento.pdf
- Aguilar Flores, Michael Jonnthan. (2020). ESTUDIO DE FACTIBILIDAD PARA UNA TIENDA DE ROPA DE BEBE POP UP STORE, SECTOR BELLAVISTA. http://repositorio.tecnologicopichincha.edu.ec/handle/123456789/252
- Marcos Bustos. (2018). Fibras textiles que producen alergia. Centro del Alérgico. Consultado en línea 07/02/2020 en: https://centrodelalergico.cl/fibras-textiles-que-producen-alergia/
- MayoClinic. Dermatitis de contacto. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742
- Mirada Vives, A., Pedraza Anguera, A., Torrelo Fernández, A., Arnaez solis, J., Fernández Zarate, M., Fernández Arroyo, M., … Núñez, J. (2013). Guía de cuidados de la piel del recién nacido y del bebé. Matronas Prof. https://www.researchgate.net/publication/293335236_GUIA_DE_CUIDADOS_DE_LA_PIEL_DEL_RECIEN_NACIDO_Y_DEL_BEBE_Recomendaciones_basadas_en_la_evidencia_y_en_las_buenas_practicas
- Moreira Vinces, Ruth. (2013). Factores de riesgo desencadenantes de alergias en niños menores de 12 años en la ciudad de Manta. Universidad de Guayaquil. Unidad de Postgrado. Investigación y Desarrollo. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/43854
- Ünal, Zümrüt & şekeroğlu, Serra. (2017). Research of Required Qualifications for Baby Clothes from Past to Present. Aksaray University Journal of Science and Engineering. 1. 71-85. 10.29002/asujse.297987.
- Tinajero, R. M., Salazar, R. E., Figueroa, C., & Escobar, M. R. (2014). El recién nacido. In El recién nacido: Una propuesta de atención de enfermería con enfoque de riesgo.