Weet je hoe je op de juiste manier zonnebrandcrème verwijderen moet?

Waarom is het zo belangrijk om zonnebrandcrème te verwijderen? Ontdek het hier!
Weet je hoe je op de juiste manier zonnebrandcrème verwijderen moet?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 21 juni, 2023

Net zoals je make-up van je gezicht verwijdert om het uiterlijk te verzorgen, is het noodzakelijk om zonnebrandcrème volledig van je huid te verwijderen. De functie van dit product is essentieel voor de bescherming tegen ultraviolette (uv) stralen. Als je het echter niet correct verwijdert, werken de effecten averechts.

Door de juiste cosmetica voor gezichtshygiëne te gebruiken, zorg je voor een volledige verwijdering van de zonnebrandcrème. Daardoor is de huid klaar om de rest van de schoonheidsroutine te assimileren.

Bovendien vermindert een grondige reiniging van de huid tot ze vrij is van zweet en resten van zonnebrandcrème mogelijke schade en vertraagt ze de tekenen van vroegtijdige veroudering. Voordat we dieper ingaan op waarom het essentieel is om te reinigen, laten we de relevantie van het gebruik ervan bekijken.

Wat is zonnebrandcrème en waarom is het belangrijk om het te gebruiken?

A woman with sunscreen.
Het gebruik van zonnebrandcrème is de beste manier om de huid te beschermen tegen de schade die de zonnestralen kunnen veroorzaken.

Zonnebrandcrèmes beschermen of absorberen de uv-straling van de zon, zodat mensen niet verbranden. Het aanbrengen van deze stoffen minimaliseert het risico op huidkanker.

Er zijn chemische filters die de zonne-energie opvangen en omzetten zodat die de huid niet schaadt, maar die worden als giftig beschouwd in vergelijking met fysieke beschermers. De laatste staan bekend als “mineralen”, omdat ze worden vervaardigd met inerte poeders die voornamelijk bestaan uit titaniumdioxide en zinkoxide.

Beide ingrediënten creëren een laagje op de lederhuid, dat zonlicht reflecteert en voorkomt dat uv-stralen het lichaam binnendringen. Omdat er geen absorptie plaatsvindt, is de kans op allergieën en toxiciteit kleiner.

Verkleuring, hyperpigmentatie en droogte zijn ook gevolgen van het niet aanbrengen van een zonbeschermingsfactor (SPF).

De Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie wijst erop dat fotoprotectie een geschikte manier is om te zonnen, omdat het op lange termijn veranderingen in de huid en het immuunsysteem voorkomt.

In dit verband is de aanbeveling (Engelse link) van de Stichting tegen Huidkanker dat iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden elke dag zonnebrandcrème moet gebruiken. Dit advies geldt zelfs als ze zich in overdekte gebieden bevinden of de blootstelling aan ultraviolette straling kort is. Wat gebeurt er nu als je zonnebrandcrème niet van de huid verwijdert?

Waarom moet je zonnebrandcrème op de juiste manier van de huid verwijderen?

Vrouw verwijdert zonnebrandcrème
Make-up remover crèmes helpen om zonnebrandcrème van de huid te verwijderen.

Het dagelijks aanbrengen van zonnebrandcrème is net zo belangrijk als het ‘s avonds verwijderen. Als je deze handeling nalaat, raken de poriën verstopt met onzuiverheden en kan de huid moeilijk vrij ademen.

Bovendien maakt een vuile lederhuid de weg vrij voor de vorming van mee-eters en puistjes. Een ander gevolg is dat de huid vet en vatbaar wordt, waardoor rimpels sneller verschijnen.

Hoe verwijder je zonnebrandcrème op de juiste manier van de huid?

Als je zonnebrandcrème koopt, raadt de American Academy of Dermatology aan (Spaanse link) om op het etiket te controleren of het een “breed spectrum” product is met een SPF-waarde van 30 of hoger en dat het waterbestendig is.

Het is echter de waterbestendigheid die het soms moeilijk maakt om zonnebrandcrème te verwijderen. Hier volgen enkele tips voor het goed verwijderen van zonnebrandcrème van de huid.

Alle producten die gebruikt worden om de huid te ontsmetten moeten overeenkomen met de conditie van de huid.

Dubbele reiniging

Dubbele reiniging is een van de beste manieren om zonnebrandcrème van de lederhuid te verwijderen.

  • Bij de eerste stap wordt al het product verwijderd met een balsem, reinigingsmelk of olie. Dergelijke cosmetica trekt alle huidolie, make-up en resten zonnebrandcrème aan.
  • De tweede fase is het reinigen met een gel of een diepreinigend schuim dat alle sporen van vuil wegwerkt door af te spoelen met water.

De dubbele reinigingsmethode is geschikt voor mensen die zware make-up dragen, mensen met een acnegevoelige huid en mensen die te veel tijd doorbrengen in stedelijke buitenomgevingen.

Make-up remover

Make-up remover oliën hebben eigenschappen die emulgeren met water en niet op de huid blijven liggen. Daardoor zijn ze niet schadelijk voor een vette teint. Integendeel, het zijn make-up removers die de poriën reinigen en voeden, en bovendien het gezicht verhelderen.

Micellair water

Micellair water onderscheidt zich door zijn doeltreffendheid, zachtheid en snelheid in het reinigen van de huid tot het verwijderen van de zonnebrandcrème die onder de make-up achterblijft. Oppervlakteactieve stoffen en water zijn de hoofdbestanddelen; samen werken ze als een krachtige verwijderaar van zonnebrandcrème, huidvervuiling en overtollig talg.

De populariteit van micellair water hangt ook samen met hun toniserende en hydraterende eigenschappen. Om je huid te reinigen met dit product maak je een wattenschijfje nat en veeg je het over je teint.

Schuimreinigers

Schuimreinigers zijn eenvoudig aan te brengen en te verwijderen. Je hoeft het product alleen maar met je vingertoppen over je gezicht te verdelen. Masseer zachtjes en spoel bij voorkeur af met lauw water; koud water is niet zo effectief in het verwijderen van sporen van de reiniger. Als het daarentegen te warm is, loop je het risico de huid te irriteren.

We nodigen je uit om ook dit artikel te lezen:
Kun je zonnebrandcrème als moisturizer gebruiken?

Verwijder zonnebrandcrème van de huid en geef haar een pauze

Door zonnebrandcrème op de juiste manier te verwijderen, help je de huid beter te ademen. Ophoping van SPF-deeltjes op de teint is een bron van aantrekkingskracht voor verschillende verontreinigende stoffen. Die kunnen vervolgens de lederhuid verzwakken en de poriën afsluiten.

Een publicatie in Vive Journal of Health Research zegt dat verstopping van de haarfollikelbuis leidt tot een gesloten porie, waar talg en corneocytencellen zich ophopen, met de neiging een broedplaats te worden voor bacteriële proliferatie. De gevolgen daarvan zouden ontstekingen en gesloten comedonen met infectieuze inhoud zijn.

De voorzorgsmaatregel tegen deze mogelijke dermatologische aandoeningen is het gebruik van speciale producten voor elk huidtype; naast strikte hygiëne met reinigingsmiddelen die de mogelijkheid hebben om krachtige stoffen zoals zonnebrandcrème te verwijderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.