Wat weet jij over vaginale schimmelinfecties?

Verschillende omstandigheden kunnen de overmatige groei van Candida albicans-kolonies bevorderen. Blijf lezen om meer te weten te komen over vaginale schimmelinfecties.
Wat weet jij over vaginale schimmelinfecties?
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Wat je misschien niet weet over vaginale schimmelinfecties, is dat ze worden veroorzaakt door een schimmel van het Candida-geslacht. Een van de meestvoorkomende soorten die verantwoordelijk is voor deze infecties is Candida albicans. Deze gist wordt meestal aangetroffen in verschillende delen van het lichaam zoals:

  • de huid
  • de mond
  • het maagdarmkanaal
  • de vagina

Op bepaalde plaatsen tref je het echter normaal gesproken in kleine hoeveelheden aan. Het veroorzaakt geen infectie als de hoeveelheden op een gezond niveau blijven.

Niettemin kunnen verschillende omstandigheden de overmatige groei van deze schimmel bevorderen. Als gevolg hiervan kan een vrouw een vaginale schimmelinfectie ontwikkelen als ze overmatige schimmelgroei in de vulva of vaginale zone heeft.

Alles over vaginale schimmelinfecties

Alles over vaginale schimmelinfecties

Naar schatting zal ongeveer 75% van alle vrouwen minstens één keer in hun leven een vaginale schimmelinfectie ontwikkelen. Als je dit probleem niet aanpakt, kan dit je kwaliteit van leven beïnvloeden. 20 tot 50% van de vrouwen heeft Candida albicans in hun vagina. Dit betekent echter niet altijd dat ze een infectie hebben.

Wanneer de vaginale omstandigheden normaal zijn, zijn er vaak geen symptomen van Candida. Bepaalde factoren voorkomen dat de schimmel zich buitensporig voortplant zoals:

  • de zure pH-waarde van de vagina
  • het immuunsysteem
  • de aanwezigheid van een evenwichtige vaginale flora

Als er echter overmatige kolonisatie van deze schimmel optreedt, kan een vrouw een onbalans in de vaginale flora ervaren, wat resulteert in een schimmelinfectie.

In 5% van de gevallen kan de infectie ook terugkomen en zich vier of meer keer per jaar manifesteren. Dit kan ongetwijfeld de kwaliteit van leven van de vrouw drastisch beïnvloeden.

De risicofactoren van een schimmelinfectie

Enkele risicofactoren voor het ontwikkelen van een schimmelinfectie zijn:

  • Diabetes en een slecht gereguleerde bloedsuikerspiegel.
  • Recente antibioticabehandeling: antibiotica brengt namelijk de flora uit balans omdat ze bacteriën doden en geen schimmels.
  • Hormonale veranderingen.
  • Immunosuppressie door ziekte of behandeling.

Daarnaast is het ook geen goed idee om erg strakke kleding te dragen of om langer dan nodig natte zwemkleding aan te houden. Houd er ook rekening mee dat bepaalde hygiëneproducten de natuurlijke pH van de vagina kunnen verstoren. Je moet ze daarom vermijden. Dit soort producten omvatten bepaalde zepen, vaginale douches en intieme parfums.

Wat je moet weten over vaginale schimmelinfecties en de symptomen

Schimmelinfecties kunnen verschillende vervelende symptomen veroorzaken zoals:

  • Veranderingen in de vaginale afscheiding.
  • Irritatie.
  • Jeuk.
  • Een brandend gevoel.

Deze tekenen kunnen zowel de binnenkant als de buitenkant van de vagina beïnvloeden. In veel gevallen is er ook pijn tijdens het plassen en ongemak of pijn tijdens de seks. Er kunnen ook andere symptomen optreden. Denk hierbij aan klachten zoals zwelling en roodheid van de vulva, beschadigingen door het krabben en de aanwezigheid van een klonterige, vrijwel geurloze witachtige afscheiding.

Hoe een vaginale schimmelinfectie te identificeren

Vaginale schimmelinfectie detecteren

De symptomen van een vaginale schimmelinfectie kunnen vergelijkbaar zijn met die van andere infecties in de intieme zone. Je kunt een schimmelinfectie echter onderscheiden door de textuur en geur van je vaginale afscheiding.

Andere vaginale infecties komen relatief ook vaak voor bij vrouwen. Ze kunnen worden onderscheiden door de consistentie en geur van de afscheiding. Enkele van deze infecties zullen we hieronder bespreken.

Bacteriële vaginose

Deze infectie wordt veroorzaakt door een verandering in de vaginale microbiota als gevolg van bacteriesoorten zoals Gardnerella vaginalis, Prevotella en Bacteroides. Bacteriële vaginose komt vaak voor tijdens de zwangerschap, evenals bij vrouwen die een spiraaltje hebben of vaginale douches gebruiken, of bij vrouwen die lijden aan stress of hormonale veranderingen.

Bacteriële vaginose resulteert vaak in een onderscheidbare vaginale afscheiding met een sterke, visachtige geur en een witte of grijsachtige kleverige consistentie.

Trichomoniasis

Deze infectie wordt veroorzaakt door Trichomonas vaginalis en is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Vrouwen die aan deze aandoening lijden hebben meestal vaginale afscheiding met een zeer ongebruikelijke en vieze geur. De consistentie is schuimig en transparant en heeft een witte, geelachtige of groenachtige kleur.

Wat je moet weten over vaginale schimmelinfecties en de behandeling ervan

Voor deze specifieke aandoening zijn er zowel plaatselijke behandelingen als orale medicijnen. Lokale behandeling bestaat uit het aanbrengen van een vaginale crème met 2% clotrimazol of het inbrengen van een vaginale zetpil van 100 mg en 500 mg clotrimazol.

Ook kunnen specifieke combinaties van probiotica helpen bij de behandeling of preventie van een vaginale schimmelinfectie. Je kunt hiervoor zowel vaginale als orale varianten van deze middelen gebruiken.

Ook zijn er pillen met een schimmelwerende werking die je oraal kunt nemen. De meestvoorkomende zijn fluconazol en itraconazol. Deze medicijnen kunnen echter bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, braken of diarree. Ze kunnen ook de leverfunctie beïnvloeden.

Meer over schimmelinfecties: hygiëne en preventie

Om vaginale schimmelinfecties te helpen voorkomen, kun je de volgende hygiënische stappen ondernemen:

  • Neem probiotica als je antibiotica gebruikt.
  • Zorg voor een goede intieme hygiëne.
  • Vermijd vocht en droog de intieme zone goed af.
  • Reinig het genitale en anale gebied altijd van voor naar achteren.
  • Vervang maandverband en tampons regelmatig. Gebruik geen tampons als je al een schimmelinfectie hebt.
  • Draag katoenen ondergoed.

Als je momenteel wordt behandeld voor een schimmelinfectie, neem dan extra preventieve maatregelen tijdens geslachtsgemeenschap. Men beveelt aan dat ook alle seksuele partners voor de infectie worden behandeld.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • McCarty, T. P., & Pappas, P. G. (2016). Invasive Candidiasis. Infectious Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.idc.2015.10.013
  • Maurissen, W., Van Meensel, B., Verguts, J., Donders, G., & Lagrou, K. (2009). Vulvovaginal candidiasis. Tijdschrift Voor Geneeskunde. https://doi.org/10.2143/TVG.65.23.2000660
  • Eggimann, P., Bille, J., & Marchetti, O. (2011). Diagnosis of invasive candidiasis in the ICU. Annals of Intensive Care. https://doi.org/10.1186/2110-5820-1-37
  • Aubyn GB, Tagoe DNA. Prevalence of vaginal infections and associated lifestyles of students in the university of Cape Coast, Ghana. Asian Pac J Trop Dis. 2013;3(4):267–270. doi:10.1016/S2222-1808(13)60068-7
  • Bilardi J, Walker S, McNair R, et al. Women’s Management of Recurrent Bacterial Vaginosis and Experiences of Clinical Care: A Qualitative Study. PLoS One. 2016;11(3):e0151794. Published 2016 Mar 24. doi:10.1371/journal.pone.0151794

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.