Wat te doen als je partner je verbaal mishandelt?

Je kleineren, je beledigen of iets zeggen dat vernederend is, doet net zoveel pijn als een klap. Wat kun je doen als je partner je verbaal mishandelt?
Wat te doen als je partner je verbaal mishandelt?

Laatste update: 13 januari, 2021

Hoe meer je aan mensen gehecht bent, hoe meer hun woorden je zullen beïnvloeden. Dit kan zelfs zo erg zijn, dat bepaalde uitingen of opmerkingen je soms kunnen kwetsen. Ook klagen veel mensen over het feit dat ze een partner hebben die hen verbaal mishandelt en hen niet respecteert. Velen hebben het gevoel dat ze vastzitten, daar ze niet weten wat ze moeten doen.

Hoe moet je handelen in dergelijke situaties? Ten eerste is het belangrijk dat dit type dynamiek geen gewoonte wordt. Je kunt niet negeren dat agressieve of gewelddadige communicatie een vorm van misbruik is.

Het gevolg van het aanhouden gedurende maanden (of zelfs jaren) van frequente beledigingen of pesterijen heeft een ernstige psychologische impact.

De progressie van mishandeling

Het gedrag dat bestaat uit het gebruik van schadelijke of agressieve woorden, kan in relaties geleidelijk beginnen. Het is gebruikelijk dat deze woorden worden beschouwd als grappen, sarcastische opmerkingen of scherpe uitdrukkingen die in eerste instantie met ironie worden gecamoufleerd. Ze gaan meestal gepaard met gelach en een “ik maakte maar een grapje, schat”.

Dit gedrag wordt echter steeds frequenter in de loop van tijd, waardoor het zelfbeeld van degene die eraan lijdt wordt aangetast, totdat de woorden een knauw worden voor hun zelfrespect en waardigheid.

Wat te doen als je partner je verbaal mishandelt

Mijn partner mishandelt mij verbaal: het misbruik dat je niet graag erkent

Je moet iets heel belangrijks onthouden: in een relatie is liefde niet genoeg. Sommige soorten liefde doen namelijk pijn en sommige mensen zijn er niet goed in.

Goede communicatie is essentieel om te genieten van een bevredigende, gelukkige en duurzame relatie. Het kunnen maken van afspraken en een emotionele band hebben zijn in veel gevallen de sleutels tot succes.

Aangezien sommige mensen niet altijd weten hoe ze de juiste persoon moeten vinden, raden we je aan om je bewust te zijn van wie jouw tijd, moeite en genegenheid verdient en wie niet. Sommige mensen zijn zich er bijvoorbeeld niet volledig van bewust dat minachting een vorm van misbruik is.

Bovendien willen anderen niet accepteren dat hun partner hen verbaal mishandelt, wat betekent dat ze waarschijnlijk in een gewelddadige relatie verkeren. Ontdek hieronder meer kenmerken.

Wat zijn de tekenen van verbale mishandeling?

Wetenschappelijke studies, zoals deze uitgevoerd aan de Case Western Reserve University in Cleveland in de Verenigde Staten, laten zien dat tussen de 50% en 80% van de mensen het slachtoffer zijn geworden van emotioneel misbruik.

Verbale mishandeling en vernedering zijn terugkerende kenmerken. Verbale mishandeling manifesteert zich met de volgende signalen:

  • Je partner maakt je belachelijk.
  • Hij of zij oordeelt over je zonder je echt te begrijpen.
  • Je partner reageert met beledigingen en agressie.
  • Elk gesprek dat je met je partner voert, eindigt in argumenten en geschreeuw.
  • Je partner gebruikt kwetsende ironie en sarcasme. Ze denken niet twee keer na om je belachelijk te maken in het bijzijn van anderen.
  • Je partner communiceert niet op een empathische manier.
  • Ze geven je een schuldgevoel.
  • De communicatiestijl van je partner probeert je te domineren en te onderschatten.

Wat moet je doen als je partner je verbaal mishandelt?

Onderzoeksrapporten (Engelse link), zoals deze van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Georgia in de Verenigde Staten, tonen aan dat goede communicatie een garantie is voor tevredenheid in een relatie. Zoals we hierboven al zeiden, moet je naast genegenheid en goede communicatie ook aandacht besteden aan andere factoren, zoals emotionele.

Als je partner je dus verbaal mishandelt, is het essentieel dat je hem of haar er niet mee weg laat komen. Je moet ook verbinding maken met je eigenwaarde en emotionele balans. Mishandeling zal uiteindelijk alleen maar leiden tot pijn, ongemak en verdriet. Maar hoe moet je handelen in deze situaties?

Wat zit er achter verbale mishandeling?

Het is een goed idee om te ontdekken waarom je partner op deze ongepaste manier communiceert. Maken ze zelf een moeilijke tijd door? Weten ze niet hoe ze met angst en stress moeten omgaan?

Soms schuilen factoren zoals werkproblemen of onopgelost persoonlijk trauma achter de agressiviteit. Het is belangrijk om te weten wat er achter hun gedrag zit. Soms is het echter niet te wijten aan een specifieke situatie of emotie. Je partner heeft misschien een persoonlijkheidsstijl (Engelse link) die aan dit gedrag gewend is.

Goede communicatie is de sleutel voor een goede relatie

Assertieve houding: wat ik van je verwacht en wat ik niet kan toestaan

Als je partner je verbaal mishandelt, kun je dit niet zomaar onder het tapijt vegen. Als je er niet op reageert of er niet naar handelt, zal het misbruik doorgaan en zelfs verergeren. Daarom moet je assertief en heel duidelijk over de dingen zijn.

Je moet precies aangeven welk woord, welke uitdrukking, opmerking of gesprek je pijn doet. Vraag je partner om zich niet meer zo te gedragen. Geef hem of haar ook voorbeelden van wat je verwacht:

  • respect
  • begrip
  • empathie
  • compliciteit
  • gehoord worden
  • het kunnen maken van afspraken

Neem een beslissing als je partner je verbaal mishandelt

Onvriendelijke woorden doen net zoveel pijn als een klap of een wond. Agressieve communicatie is psychologische mishandeling. Daarom kun en zou je het niet mogen tolereren. Als je partner zijn houding niet verandert en doorgaat met verbale mishandeling, dan moet je een beslissing nemen.

Als je de relatie verbreekt, wordt je gevoel van eigenwaarde en waardigheid veiliggesteld. Tolereer het ondraaglijke niet. Echte liefde doet geen pijn en communiceert bovenal met respect via een gezonde emotionele band. Onthoud dit goed!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Crane, C. A., & Testa, M. (2014). Daily associations among anger experience and intimate partner aggression within aggressive and nonaggressive community couples. Emotion (Washington, D.C.)14(5), 985–994. https://doi.org/10.1037/a0036884
    • Francesca Righetti, Mariko Visserman. I Gave Too Much. Social Psychological and Personality Science, 2017; 194855061770701 DOI: 10.1177/1948550617707019
    • Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication? Journal of Marriage and Family78(3), 680–694. https://doi.org/10.1111/jomf.12301
    • Inda-Caro, M., et al. “Dimensiones de los trastornos de la personalidad y correlatos neurofisiológicos.” Actas Españolas de Psiquiatría 34.3 (2006).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.