Wat je over stemmingsstoornissen moet weten

Er zijn in wezen twee stemmingsstoornissen: angst en depressie. Ze komen in deze tijd vrij vaak voor. Het goede nieuws is dat er behandelingen voor zijn.
Wat je over stemmingsstoornissen moet weten

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 13 december, 2022

Stemmingsstoornissen treffen een aanzienlijk deel van de bevolking en experts voorspellen dat ze de komende 20 jaar toe zullen nemen. Onze huidige levensstijl is vaak onzeker en er is veel sociale en professionele druk. Het is daarom niet gemakkelijk om een positieve gemoedstoestand te behouden.

Mentale conflicten kunnen onze levensgewoonten, gezondheidstoestand en persoonlijk welzijn beïnvloeden. Ze kunnen zelfs andere psychische pathologieën en organische veranderingen veroorzaken.

Angst

Angst is een waarschuwingssysteem dat in afwachting van gevaar een mentale en fysieke reactie produceert. Het menselijk lichaam reageert via verschillende systemen op de prikkels die het als bedreiging ervaart. Deze reacties worden echter pathologisch als ze te intens zijn of als ze lang aanhouden.

Depressies als stemmingsstoornissen

Vrouw ziet het niet meer zitten

Ten eerste is een depressie een aandoening die van veel factoren afhangt en na verloop van tijd in een stemmingsstoornis verandert. De persoon die hieraan lijdt, kan geen positieve emoties voelen of ervan genieten.

Gebrek aan energie, vitaliteit en verlies van interesse zijn enkele van de meestvoorkomende symptomen van een depressie. Deze mensen denken niet dat ze hebben wat nodig is om met de verschillende onderdelen van hun dagelijkse routine om te gaan.

De aandoening kan ook onder een lichte, matige of ernstige depressie vallen, afhankelijk van de intensiteit van de symptomen. De verschillen zijn onder andere de volgende:

  • Milde depressie. Iemand die door dit soort depressie wordt getroffen, kan normale activiteiten uitvoeren, maar voelt zich het grootste deel van de dag somber. Over het algemeen verliezen ze de interesse of het vermogen om van activiteiten te genieten.
  • Matige depressie. De symptomen zijn in deze gevallen ernstiger en het is voor deze mensen moeilijker om hun gebruikelijke bezigheden uit te voeren. Het gaat meestal gepaard met een verlies van zelfvertrouwen en zelfrespect, om nog maar te zwijgen van gevoelens van minderwaardigheid. Ze hebben terugkerende gedachten over de dood of zelfmoord, een verminderd concentratievermogen en een gebrek aan besluitvaardigheid. Er kunnen ook slaapstoornissen zijn.
  • Ernstige depressie. Dit zijn de meest ernstige gevallen en de mensen die in deze categorie vallen, moeten constant worden gecontroleerd.

Misschien ook interessant om te lezen:
Atypische depressie is een complexe aandoening

Hoe worden deze stemmingsstoornissen behandeld?

De gezamenlijke werking van verschillende soorten therapie maakt het gebruik van gecombineerde behandelingen mogelijk. Specialisten raden daarom aan om farmacologische behandelingen met psychologische therapieën te combineren.

Farmacotherapie

Door voor elk geval de juiste medicijnen te kiezen, wordt de werkzaamheid van de verschillende actieve ingrediënten op hun mogelijke bijwerkingen beoordeeld. Bedenk bovendien hoe belangrijk het voor je is om je medicatie precies in te nemen zoals voorgeschreven is als je een stemmingsstoornis hebt.

De verbetering van symptomen met medicatie kan 2 tot 4 weken duren. Helaas stoppen veel patiënten die zich hiervan niet bewust zijn, vaak met de behandeling voordat deze begint te werken. De meestvoorkomende bijwerkingen van dit soort medicijnen (Engelse link) zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Ziekte
  • Slapeloosheid
  • Droge mond
  • Constipatie en moeite met plassen
  • Wazig gezichtsvermogen
  • Sufheid

Hygiënische voedingsaanbevelingen

Een reeks hygiënische voedingsmaatregelen kan de werkzaamheid van elke farmacologische behandeling verbeteren en een terugval voorkomen. Specialisten raden aan om te bewegen en een actief leven te leiden.

Daarnaast adviseren ze om een voldoende aantal uren te rusten. Probeer ook bezig te blijven, het zal je namelijk helpen om negatieve gedachten weg te houden.

Het volgen van een goed uitgebalanceerd dieet met een hoog fruit- en groentegehalte zal bovendien eventuele constipatie verminderen die met behandelingen met medicijnen gepaard gaat. Het is essentieel om alcoholgebruik te vermijden, omdat het de bijwerkingen van medicijnen verhoogt en de effectiviteit ervan vermindert.

Psychologische behandeling

Psycholoog schrijft iets op

Voor een juiste behandeling van stemmingsstoornissen zijn zowel medicijnen als psychologische therapie nodig. Als het gaat om stemmingsstoornissen, dan biedt psychotherapie middelen (Spaanse link), kennis en ook ondersteuning aan degenen die eraan lijden.

Dit komt doordat deze therapieën hen aanmoedigen om op veranderingen in hun stemming te reageren. Zo werken ze dus aan eigenwaarde en beheersing van emotionele aanleg.

Er zijn behandelingen voor stemmingsstoornissen

Tenslotte kunnen stemmingen normaal, verheven of depressief zijn. Zo verliezen personen die aan een stemmingsstoornis lijden, vaak het gevoel de controle over zijn of haar stemming te hebben en ervaren ze algemeen ongemak. Ze moeten daarom farmacologische en psychologische behandelingen combineren en ook hygiënische voedingsmaatregelen nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.