Wat je moet weten over de prikpil

Een prikpil is een zeer effectieve methode om een zwangerschap te voorkomen. Het effectiviteitspercentage is 99% - maar alleen wanneer het correct wordt toegepast. Vandaag vertellen we je er graag meer over.
Wat je moet weten over de prikpil
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De prikpil is het inbrengen van een stof in het lichaam, meestal via een spuit in de arm of de bil om een zwangerschap te voorkomen. Het is een zeer effectieve anticonceptiemethode voor vrouwen die gedurende een bepaalde periode effectief is. Schattingen geven aan dat slechts één op de 100 vrouwen die het correct gebruiken zwanger wordt.

Afhankelijk van de componenten, kunnen de effecten van een prikpil één tot drie maanden aanhouden. De maandelijkse dosering wordt veel aanbevolen voor tienermeisjes. De reden hiervoor is dat deze een lagere dosis hormonen bevat.

De maandelijkse prikpil beschermt een vrouw gedurende ongeveer 33 dagen vanaf de datum van toediening. Zodra deze tijd is verstreken, is alle bescherming tegen zwangerschap verdwenen, zelfs als ze slechts één dag te laat zijn met de volgende dosis. Een vrouw moet dus altijd een schema maken en steeds op dezelfde dag van elke maand een injectie krijgen.

Andere soorten van de prikpil hebben een langduriger effect, zoals we hieronder zullen laten zien. Lees verder om er meer over te weten te komen.

Hoe werkt de prikpil?

Deze anticonceptieve injecties bevatten hormonen die vergelijkbaar zijn met die in het vrouwelijk lichaam – dezelfde die de ovulatie remmen. Deze injecties hebben verschillende namen zoals:

 • “Depo Provera”
 • “Depo-injectie”
 • “anticonceptie-injectie”
 • “DMPA”
 • “medroxyprogesteronacetaat”

Zoals we hierboven reeds aangaven, zijn ze gemaakt van hormonen die de ovulatie remmen. Om precies te zijn betreft het Progestageen. Er zijn echter ook enkele combinaties van progestageen en oestrogeen. Wat het eerste betreft, die heeft een effectieve levensduur van 2 tot 3 maanden. De werkingsduur van de gecombineerde prikpil is één maand.

Progestageen voorkomt zwangerschap door de ovulatie te voorkomen. Een zwangerschap kan niet plaatsvinden als er geen rijp eitje in de eileiders aanwezig is. Bovendien veroorzaakt dit hormoon de dikte van de slijmlaag van de baarmoederhals, wat de doorgang van sperma bemoeilijkt.

Voor- en nadelen van de prikpil

De prikpil

Laten we beginnen met de voordelen. Dit soort anticonceptiemethode valt op door zijn effectiviteit. Zoals eerder vermeld, heeft het een kans van minder dan 1% om te falen. Ook interfereren ze niet met het hebben van geslachtsgemeenschap. Daarnaast moeten we vermelden dat de prikpil het optreden van acne en premenstruele symptomen kan verbeteren.

Een vrouw kan een keer per maand een injectie krijgen, dus het gebruik ervan is discreet en betrouwbaar. Deze methode biedt echter geen bescherming tegen hiv of andere seksueel overdraagbare aandoeningen en daar moeten de vrouwen dus wel rekening mee houden.

Artsen raden het gebruik ervan niet aan tijdens het geven van borstvoeding. Het kan ook minder geschikt zijn voor dames die niet van injecties houden of er bang voor zijn.

Veel mensen denken dat het kan leiden tot onvruchtbaarheid en dat tieners het niet moeten gebruiken. Deze mythe is echter onjuist. In werkelijkheid herstelt het vermogen om zich voort te planten zodra een vrouw het niet meer gebruikt.

Bijwerkingen van de prikpil

Bijwerkingen

Sommige vrouwen beschrijven periodes van misselijkheid en een onregelmatige menstruatie. Dit komt voornamelijk door het effect van de hormonen die de injecties bevatten. Ze kunnen het normale verloop van de functies van het lichaam veranderen.

Het is ook mogelijk dat de contraceptieve injecties kunnen leiden tot een lichte gewichtstoename bij vrouwen die ze regelmatig gebruiken. Ook dit komt door veranderde werking van bepaalde mechanismes in het lichaam.

Raadpleeg dus voor je veiligheid altijd een arts voordat je deze methode gebruikt, zodat zij je kan adviseren over de methode die het meest geschikt is voor jou.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Het effect van de morning-afterpil op je lichaam

Conclusie

De prikpil is effectief bij het voorkomen van zwangerschap als een vrouw een goed toedieningsschema volgt. Zoals we hierboven reeds zeiden, is het succespercentage 99%. Dit is een methode die ongeveer net zo effectief is als een sterilisatie bij vrouwen.

Je moet echter niet vergeten dat dit soort voorbehoedsmiddelen niet beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, dus gebruik altijd condooms met nieuwe seksuele partners. Raadpleeg je arts over de meest geschikte anticonceptiemethode voor jou en volg de instructies nauwkeurig. Wellicht ook interessant voor jou

De waarheid over verschillende anticonceptiemethoden
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
De waarheid over verschillende anticonceptiemethoden

In dit artikel gaan we het hebben over enkele mythes en waarheden omtrent de verschillende anticonceptiemethoden die er bestaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Roy, G. (2010). Injectable contraception. Seminars in Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1055/s-0030-1248137
 • Zieman, M. (2014). Combined hormonal contraception. In Contraception for Adolescent and Young Adult Women. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-6579-9_4
 • Schivone, G., Dorflinger, L., & Halpern, V. (2016). Injectable contraception: Updates and innovation. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GCO.0000000000000329
 • Kaunitz, A. M. (2000). Injectable contraception: New and existing options. Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-8545(05)70171-6
 • Berenson AB, Odom SD, Breitkopf CR, Rahman M. Physiologic and psychologic symptoms associated with use of injectable contraception and 20 microg oral contraceptive pills. Am J Obstet Gynecol. 2008;199(4):351.e1–351.e3512. doi:10.1016/j.ajog.2008.04.048
 • Dianat S, Fox E, Ahrens KA, et al. Side Effects and Health Benefits of Depot Medroxyprogesterone Acetate: A Systematic Review. Obstet Gynecol. 2019;133(2):332-341. doi:10.1097/AOG.0000000000003089

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.