Wat is hypermobiliteit van het sacro-iliacaal gewricht?

Een arts kan een aantal verschillende tests uitvoeren om de mobiliteit te onderzoeken en om hypermobiliteit van het sacro-iliacaal gewricht te diagnosticeren.
Wat is hypermobiliteit van het sacro-iliacaal gewricht?
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Het sacro-iliacaal gewricht bevindt zich onder de lumbale wervelkolom, naast het onderste deel van de wervelkolom, boven het stuitbeen. Het is een structuur die het heiligbeen, een driehoekig bot in het onderste deel van de wervelkolom, verbindt met het bekken (de bekkenkam). Het sacro-iliacaal gewricht beschikt over de volgende kenmerken:

  • klein, zeer sterk en versterkt door ligamenten
  • heeft niet veel mobiliteit
  • brengt de krachten over van het bovenlichaam naar de heupen en benen
  • werkt als een schokdemper

Zowel hypermobiliteit van het sacro-iliacaal gewricht als andere aandoeningen die dit gewricht beïnvloeden komen vaker voor bij jonge vrouwen en vrouwen van middelbare leeftijd.

De anatomie van het sacro-iliacaal gewricht

De anatomie van het sacro-iliacaal gewricht

Het bekken vormt de basis van de romp, ondersteunt de buik en werkt als een eenheid tussen de onderste ledematen en de romp. Het is dus een gesloten osteoarticulaire cirkel die bestaat uit drie botten en drie gewrichten. De drie botten zijn:

  • twee gelijkmatige en symmetrische iliacale botten.
  • de sacrale, oneven en symmetrische botten.
  • het heiligbeen dat bestaat uit vijf samengegroeide wervels.

Het bekken is zeer belangrijk in het onstabiele evenwicht van de wervelkolom, omdat elke afwijking in de eerste onvermijdelijk gevolgen zal hebben voor de tweede. Daarom kunnen we het beschouwen als een functionele eenheid.

Sacro-iliacale gewrichten zijn het overgang tussen de wervelkolom (erboven), die flexibel is, en de stabiliteit van het bekken daaronder. Daarnaast beschouwen wetenschappers het heiligbeen als een deel van de lendenwervels, en het bekken als een deel van de onderste ledematen.

De oorzaken van sacro-iliacale gewrichtspijn

Het is nog niet duidelijk waarom pijn in dit gebied voorkomt. Men denkt echter dat een verandering in de normale bewegingen van het gewricht de oorzaak kan zijn van sacro-iliacale pijn.

Mensen beschrijven dit soort pijn als vergelijkbaar met ischias, wat wordt veroorzaakt door radiculopathie. De pijn kan door 2 oorzaken optreden, te weten:

  • Sacro-iliacale gewrichtshypermobiliteit. Dit gebeurt als er te veel beweging is en ook instabiliteit in dit gebied van de rug. Mensen voelen meestal de pijn in het onderste gedeelte of in de heup en het kan uitstralen naar de liesstreek.
  • Sacro-iliacale gewrichtshypomobiliteit. In tegenstelling tot de vorige situatie treedt deze op wanneer er weinig beweging of fixatie van dit gebied is. Zo voelen mensen meestal pijn aan de zijkant van de onderrug of de billen. Ook kan de pijn in dit geval uitstralen in het been.

Evaluatie van het sacro-iliacaal gewricht

Afbeelding van de heupgewrichten

Er zijn veel tests om de mobiliteit van dit gewricht te onderzoeken en om hypermobiliteit of andere aandoeningen te diagnosticeren. De tests kunnen dus van wisselende complexiteit zijn en worden over het algemeen op verschillende manieren door een fysiotherapeut aangepast.

Bovendien kan dezelfde test verschillende resultaten opleveren. Je moet er rekening mee houden dat een anamnese voor dergelijke onderzoeken ook belangrijk is, omdat het de professional helpt om je naar goede soort onderzoeken te verwijzen. Enkele van de meest gebruikte diagnostische onderzoeken zijn:

  • Mobiliteitstest van het sacro-iliacaal gewricht. Ondanks dat het vrij algemeen is, moet een arts deze eerste test overwegen om het gewricht te beoordelen. Dit is omdat het hem of haar informatie geeft over de mobiliteit binnen deze structuur.
  • Downingtest. Deze dient om de verschillende problemen en het verschil tussen het totale of gedeeltelijke mobiliteitstekort van de iliacale botten in het heiligbeen vast te stellen. Deze test bestaat uit twee afzonderlijke tests, namelijk:
    • de rektest
    • de verkortingstest
  • Ventrale heiligbeen verschuiving. Deze techniek kan een blokkade van het gewricht detecteren evenals andere symptomen waar iemand aan kan lijden.
  • Gillet heupflexietest. Met deze manoeuvre kan een arts een fixatie in het darmbeen of een fixatie van het heiligbeen vaststellen.

Behandelingen

Er zijn verschillende fysiotherapeutische technieken om gewrichtsproblemen op dit gebied te behandelen, zoals:

Posturale zorg

Naast de bovengenoemde maatregelen, zijn er ook nog andere maatregelen die iemand kan nemen, zoals het aanbrengen van ijs, warmte en het nemen van rust. Je kunt ook gebruik maken van:

  • medicijnen tegen pijn
  • steunmiddelen
  • correctiemiddelen
  • gecontroleerde lichaamsbeweging

Je moet echter wel naar de huisarts gaan als je pijn in dit gebied ervaart en je moet geen corrigerende maatregelen nemen zonder zijn of haar toezicht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mejía, G. E., Arias, M., Valdez, K., Carrillo, S., & Infante, G. (2008). Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, diagnóstico y tratamiento. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Ramirez, C. (2007). Disfunción de la articulación sacro ilíaca: causa potencial de dolor lumbar. SaludUIS.
  • Cánovas Martínez, L., Orduña Valls, J., Paramés Mosquera, E., Lamelas Rodríguez, L., Rojas Gil, S., & Domínguez García, M. (2016). Sacroiliac joint pain: Prospective, randomised, experimental and comparative study of thermal radiofrequency with sacroiliac joint block. Revista Española de Anestesiología y Reanimación (English Edition). https://doi.org/10.1016/j.redare.2015.12.001.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.