Wat is een longknobbeltje precies?

Infecties zijn de belangrijkste oorzaak van een longknobbeltje, maar artsen moeten longkanker altijd uitsluiten.
Wat is een longknobbeltje precies?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kanker is misschien het eerste waar je aan denkt als je hoort dat iemand een longknobbeltje heeft. Dit is echter meestal een goedaardige aandoening, ook al kan er een verband zijn tussen beide ziekten.

Een longknobbeltje is een massa van tussen de vijf en dertig millimeter. Het komt steeds vaker voor en volgens de huidige schattingen treft het ongeveer 2% van de bevolking. Het goede nieuws is dat bijna 60% van deze knobbeltjes goedaardig is.

De oorzaken van deze aandoening variëren van een infectie tot een tumor. De meeste van deze laatste worden per ongeluk gevonden bij het uitvoeren van een CT-scan (computertomografie) of een röntgenfoto.

Het is belangrijk om deze situatie vroegtijdig te diagnosticeren om complicaties te voorkomen en iets ernstigers uit te sluiten. Daarom leggen we in het artikel van vandaag alles uit wat je moet weten over een longknobbeltje en wat de symptomen zijn.

Oorzaken van een longknobbeltje

Zoals we hierboven vermeldden, is een longknobbeltje een massa in de long en de oorzaken ervan variëren. De meeste zijn te wijten aan een infectie – bacterieel, een schimmel of parasitair.

Wat de infectieuze oorzaken betreft, is het belangrijk op te merken dat longknobbeltjes vaak voorkomen bij mensen met een tuberculose-infectie. Ja, dit komt nog steeds voor, al is de incidentie hier laag.

Neoplastische ziekte

Op dit moment is het eerste dat een arts zal doen, uitsluiten of de longknobbel carcinogeen is. Dit doen ze omdat longkanker een van de meestvoorkomende vormen van kanker is.

In dergelijke gevallen hebben de knobbeltjes een onregelmatig uiterlijk met slecht gedefinieerde randen. Dit is zichtbaar op de röntgenfoto. Ze zijn meestal ook kleiner dan de goedaardige knobbeltjes. Bovendien maken ze deel uit van bepaalde risicofactoren, zoals bijvoorbeeld:

  • Roken
  • Ouder dan 35 jaar zijn
  • Een voorgeschiedenis van kanker
  • De longknobbel groeit de afgelopen maanden snel

Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle neoplastische longknobbeltjes kwaadaardig zijn. Er zijn enkele goedaardige, hoewel deze minder vaak voorkomen dan de vorige.

Een röntgenfoto van de longen om een longknobbeltje te ontdekken

Andere oorzaken van een longknobbeltje

Er zijn veel andere ziekten die kunnen resulteren in deze longaandoening. Bijvoorbeeld bepaalde auto-immuunprocessen zoals granulomatose van Wegener of reumatoïde knobbels. Beiden zijn echter zeldzaam.

Longknobbeltjes kunnen bij sommige mensen ook verschijnen als gevolg van trauma. Dit komt waarschijnlijk door een stofwisselingsziekte die amyloïdose wordt genoemd of na het verschijnen van een bronchiale cyste.

Hoe stellen artsen de diagnose?

Allereerst is het essentieel om een volledige medische geschiedenis van iemand te hebben om een longknobbeltje te diagnosticeren en de oorzaak te achterhalen. Patiënten moeten weten of ze eerder TBC hebben gehad of dat ze zijn blootgesteld aan bepaalde infecties of aan geïnfecteerde mensen.

Het is ook belangrijk om te weten of de patiënt rookt of niet. Veel onderzoeken toonden namelijk aan dat een groot deel van de longknobbeltjes kankerverwekkend is en verband houdt met roken.

Zodra dit allemaal is vastgesteld, moet een arts bepaalde beeldvormende tests uitvoeren om de knobbel te lokaliseren. Bovendien zullen de beelden hen in staat stellen bepaalde kenmerken te observeren, zoals vorm en grootte. Ze doen dit omdat ze belangrijk zijn om een goedaardige knobbel te onderscheiden van een mogelijk kwaadaardige.

De meest gebruikelijke manieren om ze te diagnosticeren zijn via röntgenfoto’s van de borst en computertomografieën. Om de exacte oorzaak van een longknobbeltje te achterhalen, doen artsen soms ook een biopsie, omdat ze hierdoor het weefsel kunnen analyseren.

Een arts luistert naar de longen van een patiënt

Wat is de beste behandeling?

De te volgen behandeling hangt af van de oorzaak van de longknobbel. Ten eerste heeft het al dan niet antibiotica of schimmelwerende middelen nodig als het is veroorzaakt door een infectieus proces.

Als de oorzaak niet duidelijk is, zal de behandeling van de patiënt zich richten op het risico op kanker. Jonge niet-rokers van wie de knobbel niet kwaadaardig lijkt, hoeven bijvoorbeeld alleen voor periodieke controles te verschijnen. Dit is voornamelijk om te controleren of de knobbel verandert of groeit.

Als er een kans op kanker is, dan is het belangrijk dat de arts dit met een biopsie uitzoekt. Daarna, als het inderdaad kwaadaardig is, moet de arts een operatie plannen om het te verwijderen. Wanneer een operatie niet mogelijk is, kan de arts chemotherapie of radiotherapie voorstellen.

Tot slot willen we nog een keer de negatieve gevolgen van tabak op de longen benadrukken. Je moet je bewust zijn van het risico en regelmatig medische controles ondergaan om dit type pathologie zo snel mogelijk te diagnosticeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.