Wat is een koudschuimmatras?

Deze comfortabele en veelzijdige optie zorgt voor een lange levensduur en optimale ondersteuning van de wervelkolom en heupen. Vandaag laten we je kennismaken met de belangrijkste voordelen.
Wat is een koudschuimmatras?

Laatste update: 18 februari, 2023

Dagelijkse rust is essentieel voor het behoud van een goede fysieke en mentale gezondheid, en de matras waarop je elke nacht slaapt, kan het comfort bevorderen en de aanbevolen slaapuren bevorderen. Blijf lezen om erachter te komen wat een koudschuimmatras is, wat de belangrijkste voordelen zijn en hoe het het welzijn van jou en je gezin kan verbeteren.

Koudschuimmatrassen zijn een perfecte optie voor mensen die last hebben van rugpijn, omdat ze helpen om de druk van het lichaam gelijkmatig te verdelen. Omdat ze gemaakt zijn van hypoallergeen materiaal, zijn ze bovendien ideaal voor mensen die last hebben van ademhalingsproblemen of allergieën waardoor ze niet lekker kunnen slapen.

Koudschuimmatras: kenmerken en voordelen

Een koudschuimmatras is een matrassoort gemaakt van polyurethaanschuim. Dit soort schuim staat bekend om zijn hoge veerkracht en hypoallergene en drukverlagende eigenschappen. Deze matrassen hebben echter meerdere kenmerken die de moeite waard zijn om te weten om te investeren in een goed model. Hier zijn enkele van de belangrijkste.

1. Ze zorgen voor drukontlasting

Hand drukt op een matras

Koudschuimmatrassen passen zich aan de vorm van het lichaam aan en verdelen de druk over een groter oppervlak. Dit komt omdat dit type materiaal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld binnenveringmatrassen, geen vaste vorm heeft, maar zich aanpast aan de druk die op de ondergrond wordt uitgeoefend. Hierdoor wordt er minder druk uitgeoefend op bepaalde delen van het lichaam, zoals de wervelkolom en heupen.

Een koudschuimmatras heeft meestal meerdere lagen, waarvan de toplaag vaak een dun laagje traagschuim bevat. Dit helpt het lichaamsgewicht te verdelen en zorgt voor een aangenaam ligcomfort. Dit soort matrassen staat er ook om bekend dat ze de lucht vrij laten circuleren, iets wat zorgt voor een aangenaam slaapcomfort.

Hierdoor kan een koudschuimmatras een goede keuze zijn voor mensen die last hebben van rug- of nekpijn, omdat het de druk op deze gebieden vermindert en de wervelkolom in de juiste positie houdt.

2. Ze bieden een goede ventilatie

Koudschuimmatrassen kenmerken zich door hun goede ventilatie, dankzij het feit dat de structuur van dit materiaal luchtkanalen bevat die zorgen voor een goede circulatie, hygiëne en frisheid. Dit helpt om tijdens het slapen warmte en vocht van het lichaam af te voeren, wat bijdraagt aan een comfortabele slaapomgeving.

Het is belangrijk op te merken dat koudschuimmatrassen vaak gemaakt zijn van een open-celstructuur die helpt bij het absorberen en afvoeren van vocht, waardoor de matrassen minder snel geuren ophopen. Maar het is belangrijk om aandacht te besteden aan de ventilatie-eigenschappen van de specifieke matras die je overweegt te kopen.

3. Ze zijn er in verschillende maten

Koudschuimmatrassen zijn zo populair dat ze in bijna alle maten verkrijgbaar zijn, van 140 * 190 (single) tot 190 * 210 cm (superkingsize). Daarnaast worden deze matrassen vaak gecombineerd met andere technieken, dus probeer je goed te laten begeleiden om de matras te kiezen die het beste past bij jouw slaapbehoefte en budget.

Online vind je een grote verscheidenheid aan fabrikanten, van degenen die eenvoudige en betaalbare modellen aanbieden, tot bedrijven die zich toeleggen op de ontwikkeling van matrassen van topkwaliteit. Dus als je wilt investeren in iets dat je elke nacht comfort, hygiëne en ondersteuning biedt, is een koudschuimmatras het beste alternatief.

4. Ze zijn geschikt voor alle soorten slapers

Vrouw in bed

Meerdere onderzoeken hebben bevestigd dat middelharde matrassen, zoals koudschuimmatrassen, het comfort, de slaapkwaliteit en de rust van de wervelkolom bevorderen. Bovendien zijn ze geschikt om op je buik, rug of zij te slapen (hoewel dit afhangt van de specifieke eigenschappen van de matras en de individuele slaapbehoefte).

Houd er rekening mee dat koudschuimmatrassen vaak steviger zijn dan andere soorten matrassen, waardoor ze mogelijk minder comfortabel zijn voor buikslapers of mensen die van zachtere oppervlakken houden. Daarom is het belangrijk om na te gaan welk type matras het beste bij jouw slaapbehoefte past en verschillende modellen uit te proberen voordat je een aankoop doet.

5. Ze gaan lang mee

De levensduur van een koudschuimmatras hangt sterk af van de zorg die er in de loop van de tijd aan wordt besteed en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren; zoals de kwaliteit van de materialen, de gebruiksfrequentie, de juiste rotatie en hoe schoon en hygiënisch het bed en de kamer in het algemeen worden gehouden.

Gemiddeld gaat een koudschuimmatras tussen de 7 en 10 jaar mee. Dit is een langere levensduur dan veel andere soorten matrassen, zoals een binnenveringsmatras. Door de jaren heen kan de matras echter kromtrekken, dunner worden of zijn ondersteunende eigenschappen verliezen, wat kan leiden tot een oncomfortabele nachtrust.

Het is verstandig om regelmatig te controleren of de matras nog stevigheid, ondersteuning en comfort biedt, en te overwegen deze te vervangen als deze eigenschappen verslechteren. Het nemen van voorzorgsmaatregelen zoals het regelmatig luchten van de matras, het omdraaien en omdraaien en het gebruik van een matrasbeschermer kan ook helpen om de levensduur te verlengen.

6. Ze bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding

De prijs van een koudschuimmatras kan variëren afhankelijk van de maat, de kwaliteit van de materialen en het merk. Over het algemeen is dit type matras net zo duur als andere (bijvoorbeeld een pocketveringmatras of een latexmatras). En omdat het een matras is met zoveel voordelen voor een betaalbare prijs, is het een uitstekende investering voor een nacht vol comfort en gemak.

Vergeet niet dat het belangrijk is om de kwaliteit van de materialen te controleren bij het kopen van een koudschuimmatras, aangezien zeer goedkope matrassen sneller kunnen slijten en minder comfort bieden dan premium matrassen. Ben je dus op zoek naar een matras met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dan is een koudschuimmatras wellicht een goede keuze.

Een koudschuimmatras kopen is het geld waard

Als het om gezondheid en rust gaat, hoef je niet te bezuinigen op prijzen en kun je tegenwoordig gelukkig goede matrassen kopen voor een betaalbare prijs. Dus als je erover nadenkt om je bed te vernieuwen en het comfort tijdens het slapen te verbeteren, houd dan rekening met alle voordelen die we vandaag hebben uitgelegd en kies ervoor om een koudschuimmatras te kopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Caggiari G, Talesa GR, Toro G, Jannelli E, Monteleone G, Puddu L. (2021). What type of mattress should be chosen to avoid back pain and improve sleep quality? Review of the literature. J Orthop Traumatol. 2021 Dec 8;22(1):51. doi: 10.1186/s10195-021-00616-5. PMID: 34878594; PMCID: PMC8655046.
  • Kawabata T, Sugama J. (2022). Relationship between mattress internal air pressure and interface pressure distribution in the lateral position. Int Wound J. 2022 Dec;19(8):2115-2123. doi: 10.1111/iwj.13817. Epub 2022 Apr 26. PMID: 35474638; PMCID: PMC9705173.
  • Troynikov O, Watson CG, Nawaz N. (2018). Sleep environments and sleep physiology: A review. J Therm Biol. 2018 Dec;78:192-203. doi: 10.1016/j.jtherbio.2018.09.012. Epub 2018 Oct 5. PMID: 30509635.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.