Wat is de oorzaak van lage rugpijn aan de rechterkant van de rug?

Pijn in de onderrug aan de rechterkant van de rug kan door vele oorzaken ontstaan. Spierproblemen zijn een van de meest voorkomende oorzaken. Leer meer in dit artikel.
Wat is de oorzaak van lage rugpijn aan de rechterkant van de rug?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 26 januari, 2022

Pijn op bepaalde plaatsen van het lichaam kunnen symptomen zijn van meerdere aandoeningen. Daarom is het verschijnen van lage rugpijn aan de rechterkant van de rug voor veel mensen vaak een reden tot bezorgdheid.

De enige buikorganen die in de lendenstreek liggen zijn de nieren, dus pijn in dit gebied kan in verband gebracht worden met nieraandoeningen. Maar ook andere weefsels en de geslachtsorganen delen gevoelsvezels met de onderrug.

Oorzaken van lage rugpijn aan de rechterkant van de rug

Dit is een van de meest voorkomende rugklachten. In feite stellen studies (Spaanse link) dat tot 80% van de mensen op een bepaald moment last zal hebben van pijn in de onderrug.

Daarnaast wordt pijn aan de rechterkant van de onderrug vaak in verband gebracht met spier- of nieraandoeningen. Ze kan echter ook optreden in de context van ernstige aandoeningen die onmiddellijke medische aandacht vereisen. Laten we ze eens nader bekijken.

1. Spier- of ruggengraatproblemen

Lumbalgia en una trabajadora de oficina.

Problemen met de spieren of de ruggengraat zijn een van de belangrijkste oorzaken van lage rugpijn. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door mechanische stoornissen, zoals spierspanning door een verkeerde houding.

 • Er zijn diverse werkhoudingen die het ontstaan van lage rugpijn bevorderen. Denk daarbij vooral aan kantoorbanen waar vele uren achter de computer worden doorgebracht.
 • Ook het herhaaldelijk en verkeerd optillen van zware voorwerpen kan dit soort pijn veroorzaken.

De spieren in het lumbale gebied kunnen beschadigen als ze te vaak aangespannen worden. Tenslotte is slijtage van de tussenwervelschijven een andere veel voorkomende oorzaak van rugpijn, door wrijving tussen de benige oppervlakken van de wervels.

Gelukkig heeft een conservatieve behandeling vaak gunstige resultaten voor dit soort rugpijn. Speciale oefeningen, fysiotherapie en het gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers zijn hierbij goede bondgenoten. Chirurgie is voorbehouden aan zeer ernstige gevallen.

Misschien vind je dit ook interessant:
7 stretches om van rugpijn af te komen

2. Nierproblemen

Een andere veel voorkomende oorzaak van pijn aan de rechterkant van de onderrug zijn nierproblemen, vooral als ze de rechter-nier aantasten. De aandoeningen die dit soort pijn gewoonlijk veroorzaken zijn nierstenen en infecties.

Nierstenen zijn vaste afzettingen van minerale zouten die in de nieren ontstaan en zich door de urinewegen verplaatsen. Ze veroorzaken veel pijn in de onderrug als ze zich verplaatsen omdat ze de neiging hebben de wanden van de urineleider te beschadigen. Behalve pijn kunnen mensen ook vaker aandrang hebben om te urineren. Er kan ook sprake zijn van oligurie of hematurie.

De behandeling voor deze aandoening varieert, afhankelijk van de grootte van de steen. Specialisten kunnen medicijnen voorschrijven om ze gemakkelijker te laten passeren. Ze kunnen ze ook verpulveren met een schokgolftechniek of ze operatief verwijderen.

Urineweginfecties kunnen ook opstijgen en de nieren aantasten, en pijn in de rechterzijde van de onderrug veroorzaken. Volgens verschillende studies (Engelse link) is een van de meest voorkomende etiologische verwekkers Escherichia coli. Er zijn echter veel verschillende bacteriën in het maagdarmkanaal die deze aandoening kunnen veroorzaken.

Mensen met deze infecties kunnen ook koorts krijgen, een branderig gevoel bij het plassen en een vies ruikende urine, produceren. Andere klachten zijn misselijkheid en braken. Gelukkig kan een antibioticabehandeling deze aandoening verhelpen. De infectie kan echter als deze niet behandeld wordt leiden tot blijvende nierbeschadiging.

3. Appendicitis

De blindedarm is een gedeelte van de dikke darm dat zich rechtsonder in de buik bevindt. Dit deel van de darm kan ontstoken raken en een zeer pijnlijke aandoening veroorzaken die blindedarmontsteking heet.

De pijn van een blindedarmontsteking begint meestal in de bovenbuik. Naarmate de aandoening vordert, raakt de pijn gelokaliseerd in de rechter onderbuik. De pijn kan dan ook uitstralen naar de onderrug. De uitstraling komt doordat de twee gebieden enkele zenuwvezels delen.

Appendicitis kan zich manifesteren met andere symptomen zoals algemene malaise, misselijkheid, braken, en zelfs koorts. Bovendien heeft de pijn de neiging te verergeren bij beweging of na druk op bepaalde plaatsen.

De enige behandeling van een blindedarmontsteking is het operatief verwijderen van de blindedarm. De ingreep moet zo snel mogelijk gedaan worden vanwege het risico dat het orgaan scheurt en er ontlasting in de buikholte terecht komt.

4. Endometriose

Het endometrium is de binnenbekleding van de baarmoeder. Het is een snel hernieuwbaar epitheelweefsel dat bij de menstruatie wordt afgestoten en voortdurend vernieuwd wordt ter voorbereiding op een eventuele zwangerschap.

Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit en op de eileiders en eierstokken kan liggen. De uitbreiding van dit weefsel naar andere structuren veroorzaakt irritatie en pijn, soms aan de rechterkant van de onderrug.

Sommige studies (Spaanse link) schatten dat deze ziekte wereldwijd tussen de 2 en 10% van de vrouwen kan treffen. De hormonale aanpak met anticonceptiepillen kan de groei van baarmoederslijmvlies in aangrenzende structuren voorkomen. Het is ook mogelijk om overtollig weefsel via een operatie te verwijderen.

5. Zwangerschap

Lumbalgia en el embarazo.

Pijn in de onderrug is een van de meest voorkomende ongemakken tijdens de zwangerschap en kan al vanaf het eerste trimester aanwezig zijn.

De pijn in de lendenstreek ontstaat door verhoogde niveaus van het hormoon relaxine in het lichaam. Deze stof is verantwoordelijk voor de voorbereiding van het bekken op de bevalling en verhoogt de elasticiteit van de ligamenten.

De toename van de omvang van de baarmoeder en de baby tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap veroorzaken ook ongemakken in het lumbale gebied. De pijn kan aan de rechterkant van de onderrug zitten, afhankelijk van de positie van de baby.

Bovendien is er een aanpassing van het zwaartepunt, zodat moeders hun houding en manier van lopen veranderen, waardoor de pijn toeneemt. Deze ongemakken zijn mild en kunnen met de volgende adviezen verlicht worden:

 • Draag geen hoge hakken.
 • Rek je vaak uit.
 • Neem warme baden.
 • Laat je masseren.

Pijn in de onderrug bij zwangerschap kan daarnaast bestreden worden met oefeningen die speciaal voor zwangere vrouwen zijn ontwikkelt. Zo zijn er diverse yogahoudingen voor zwangere vrouwen die hierbij behulpzaam kunnen zijn.

6. Testiculaire torsie

Testiculaire torsie is een aandoening die meestal jongens treft, en niet zozeer mannen. Het ontstaat als de testikel draait, waardoor de bloedtoevoer naar het orgaan vermindert. Het is een echte medische noodsituatie, want het kan onomkeerbare schade veroorzaken.

 • Het belangrijkste symptoom van testiculaire torsie is een pijn in het scrotum, die kan uitstralen naar de onderrug.
 • Ook scrotale zwelling, misselijkheid en braken komen vaak voor.

De behandeling van testiculaire torsie kan zowel medisch als chirurgisch zijn. Specialisten kunnen proberen de torsie binnen 6 uur na een ongeval handmatig om te keren. Is er meer tijd verstreken dan zal een operatie nodig zijn.

Wanneer naar de dokter gaan voor lage rugpijn aan de rechterkant

Pijn rechts in de onderrug is zelden een medische noodsituatie. Toch is het altijd nodig een arts te raadplegen als er nieuwe pijn optreedt, vooral als er andere symptomen bij komen.

Het is belangrijk de kenmerken van de pijn goed in de gaten te houden en te zien of deze in de loop van de dag veranderen. Het is noodzakelijk om naar de dokter te gaan als een van de volgende verschijnselen zich voordoet:

 • De pijn is zo hevig dat ze het uitvoeren van dagelijkse activiteiten verhindert.
 • Plotseling optredende pijn die niet afneemt door het gebruik van pijnstillers of ontstekingsremmers.
 • Aanhouden van de symptomen gedurende meer dan drie dagen.
 • Samenvallende symptomen, zoals koorts, misselijkheid, braken en malaise.

Lage rugpijn aan de rechterkant voorkomen is mogelijk

De meest voorkomende oorzaak van pijn in de onderrug is meestal een spierprobleem. Dit kan ontstaan door verrekking of scheuren en worden meestal veroorzaakt door langdurige onhandige houdingen of verkeerd tillen van zware voorwerpen. Gelukkig is het mogelijk dit ongemak te voorkomen.

Dit soort pijn kan meestal verlicht worden met eenvoudige maatregelen, zoals het nemen van pijnstillers of het aanbrengen van ijs op het pijnlijke gebied streek. Pijn in de onderrug kan echter ook het gevolg zijn van medische noodgevallen zoals blindedarmontsteking of testiculaire torsie. In die zin is het altijd raadzaam om de huisarts te bellen voor overleg.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.