Wat is de oorzaak van gevoelloze handen?

Gevoelloze handen kunnen het gevolg van een eenvoudig probleem zijn, zoals de kou. Het kan echter ook een symptoom van een ernstige ziekte zijn. In dit artikel leggen we uit wat je moet weten.
Wat is de oorzaak van gevoelloze handen?

Laatste update: 16 januari, 2021

In dit artikel leggen we alles uit wat je over gevoelloze handen moet weten en welke oorzaak het meeste voorkomt. Gevoelloze handen kunnen een frequent en ongemakkelijk gevoel zijn. Het aangetaste lichaamsdeel wordt stijf of inflexibel en je zult waarschijnlijk het gevoel van spelden en naalden hebben.

Het is vaak een reden om naar de dokter te gaan. Het probleem is dat de oorsprong ervan zeer gevarieerd is en als zodanig kan het complex zijn om een juiste diagnose te stellen.

Wat gebeurt er als je gevoelloze handen hebt?

Gevoelloze handen, zoals we hebben uitgelegd, is een verandering in de gevoeligheid en beweging in dit deel van het lichaam. De tastzin is vervormd en het is niet gemakkelijk om je vingers te bewegen.

In veel gevallen kun je, naast het gevoel van speldenprikken, een branderig of tintelend gevoel krijgen. Afhankelijk van de oorzaak van de gevoelloosheid, kan het zich alleen in de vingers, enerzijds, of in beide bevinden.

Een reden voor gevoelloze handen kan de kou zijn, die vrij vaak voorkomt en meestal geen blijvende gevolgen heeft. Volgens een studie uitgevoerd in Zweden (Engelse link) is de meestvoorkomende pathologie echter carpaaltunnelsyndroom. Dit onderzoek legt uit dat 1 op de 5 mensen die dit symptoom ervaart, waarschijnlijk last van dit syndroom heeft.

Oorzaak van gevoelloze handen

Hand kan niet op laptop typen

Gevoelloze handen kunnen door veel verschillende redenen worden veroorzaakt. Een systematische pathologie die optreedt in de bovenste ledematen, of een letsel aan de zenuwen (bijvoorbeeld door compressie of beschadiging), kan tot het voelen van dit gevoel leiden.

Er kan echter ook een verandering in de hersenen of het ruggenmerg optreden, aangezien beide organen zijn die gevoel en mobiliteit coördineren. Dat gezegd hebbende, deze verwondingen zijn meestal ernstiger en vertonen duidelijke of invaliderende symptomen.

Metabole of infectieziekten, evenals bepaalde medische behandelingen, kunnen tot deze situatie leiden. In de volgende secties van dit artikel zullen we gedetailleerd uitleggen wat de belangrijkste oorzaken van dit probleem zijn.

Hersenen en zenuwstelselaandoeningen

Elke pathologie die het zenuwstelsel aantast en in het bijzonder het gebied met betrekking tot de handen beschadigt, kan gevoelloosheid veroorzaken. Het Guillain-Baré-syndroom bijvoorbeeld (Spaanse link). Het is een aandoening waarbij het immuunsysteem de zenuwcellen aanvalt.

Volgens een studie gepubliceerd in het Postgraduate Journal of the Vla Cátedra de Medicina (Spaanse link), zijn gevoelloze handen een van de diagnosticeerbare symptomen. Cervicale spondylose houdt hier ook verband mee, omdat het om het wegslijten van de tussenwervelschijven gaat, waar de zenuwen die naar de ledematen gaan hun reis beginnen.

Beschadigd door trauma of overmatig gebruik

In deze categorie vinden we carpaaltunnelsyndroom als belangrijkste oorzaak. Het is waar de mediane zenuw wordt samengedrukt. Een zenuw die van de onderarm naar de vingers gaat. Dit veroorzaakt polspijn, gevoelloosheid, krampen en tintelingen.

Hoewel dit de hoofdoorzaak is, leiden een aantal andere ziektebeelden en verwondingen ook tot dit gevoel. Het cubitaal-tunnelsyndroom bijvoorbeeld (Spaanse link). Hier wordt een andere zenuw samengedrukt. Hetzelfde gebeurt wanneer de plexus brachialis na een ongeval is beschadigd.

Het laatste mechanisme eindigt in een gemeenschappelijk pad dat aangescherpt of samengedrukt wordt. De hersenen interpreteren de signalen die afkomstig zijn van de gecomprimeerde neuronen verkeerd en sturen signalen van tintelingen, pijn en zelfs verlamming naar de handen.

Besmettelijke ziekten die gevoelloze handen veroorzaken

De ziekte van Lyme is een infectie die je door de beet van bepaalde teken kunt krijgen. Volgens de Centers for the Control and Prevention of Illnesses, als je niet op tijd wordt behandeld, dan is het waarschijnlijk dat je gevoelloze handen krijgt.

Een andere infectieuze pathologie die dit symptoom kan veroorzaken, is syfilis. Net als bij de vorige ziekte, als je je behandeling uitstelt, beschadigt dit het zenuwstelsel naarmate het zich ontwikkelt.

Misschien ook interessant om te lezen:
9 gezondheidsproblemen die je handen verklappen

Chronische ziekte

Vrouw bekijkt pijnlijke hand

Veel aandoeningen kunnen zenuwbeschadiging tot gevolg hebben. Het resultaat van dergelijke aandoeningen zijn veranderingen in gevoel en mobiliteit. Diabetes is een van de belangrijkste en meestvoorkomende. Het veroorzaakt diabetische neuropathie die volgens de University of California (Spaanse link) direct verband met gevoelloze handen houdt.

Alcoholgebruik, amyloïdose en multiple sclerose zijn ook chronische processen die de bovenste ledematen aantasten. Hoewel kanker niet de meest typische aandoening is die dit veroorzaakt, maakt chemotherapie gebruik van een combinatie van geneesmiddelen die nadelige bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Een andere mogelijke oorzaak van gevoelloze handen

Een anekdotisch feit legt de schuld bij de ganglia (Spaanse link). Dit zijn cysten die vaak op de gewrichten voorkomen, zoals de pols. Als ze te veel groeien of op een nabijgelegen zenuw drukken, dan leiden ze tot gevoelloosheid.

Aan de andere kant beperkt vasculitis de bloedstroom naar de handpalm en vingers. Vasculitis veroorzaakt een ontsteking van de slagaderwanden (Spaanse link) die vervolgens hun capaciteit verminderen. Dit betekent dus dat er minder zuurstof de weefsels bereikt, wat schade veroorzaakt.

Wanneer moeten we naar een dokter gaan?

Als je gevoelloosheid in je handen opmerkt, dan moet je een arts bezoeken. Ze moeten een lichamelijk onderzoek en aanvullende tests kunnen uitvoeren om een diagnose te stellen.

Zoals we hebben gezien, zijn de oorzaken gevarieerd en is het mogelijk dat er in het begin geen duidelijke oplossing is. Er zijn mogelijk verschillende benaderingen nodig om duidelijk te maken welke aandoening je hebt. Maak je echter geen zorgen, de meeste oorzaken hebben een oplossing.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Complicaciones en las manos y brazos :: Diabetes Education Online. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://dtc.ucsf.edu/es/la-vida-con-diabetes/complicaciones/complicaciones-individuales/complicaciones-en-las-manos-y-brazos/
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Journal of the American Medical Association, 282(2), 153–158. https://doi.org/10.1001/jama.282.2.153
  • Rojas, Mayra. “Aspectos clínicos y terapéuticos del Síndrome de Guillain Barré.” Revista médica de Trujillo 13.2 (2018).
  • Signos y síntomas de la enfermedad de Lyme sin tratar | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/es/signs_symptoms/index.html
  • Inés Acosta, M., José Cañizá, M., & Fidel Romano Ezequiel Mateo Araujo, M. (2007). SINDROME DE GUILLAIN BARRE.
  • Corzo-Díaz, Carlos Julio, Daniela López Cepeda, and Meisser Alberto López Cordoba. “Compresión del nervio cubital en el codo.” Discover Medicine 2.1 (2018): 47-50.
  • Díaz, Ana Laura Arenas, and Miguel Ángel Hernández Álvarez. “Gangliones gigantes de muñeca en niños: reporte de dos casos.” Revista Mexicana de Ortopedia Pediátrica 18.2 (2016): 96-99.
  • Olivé, Alejandro, et al. “Vasculitis reumatoide: estudio de 41 casos.” Medicina Clínica (2020).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.