Wat is benigne paroxismale positieduizeligheid?

Benigne paroxismale positieduizeligheid is een van de meestvoorkomende oorzaken van duizeligheid. Het geeft de patiënt het gevoel dat alles in of om zijn hoofd draait.
Wat is benigne paroxismale positieduizeligheid?
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Benigne paroxismale positieduizeligheid is probleem van het binnenoor. Het bestaat uit het ontstaan van plotselinge en korte episodes van duizeligheid. Deze duizeligheid wordt in dit geval veroorzaakt door positieveranderingen en gaat vaak gepaard met nystagmus, dat ook bij albinisme optreedt.

Het is ook een van de meestvoorkomende oorzaken van duizeligheid. Het geeft de patiënt het gevoel dat alles binnen of buiten zijn of haar hoofd draait. Goedaardige benigne paroxismale positieduizeligheid is de belangrijkste oorzaak van duizeligheid die we zien in de eerstelijnsgezondheidszorg.

Bovendien lijdt tot 25% van de patiënten die duizeligheid hebben aan deze aandoening. Het komt meestal voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar. Bij ongeveer de helft van de gevallen is de oorzaak niet bekend. Hoewel het een vervelend probleem kan zijn, is het zelden ernstig, behalve wanneer de kans op vallen groot is.

Symptomen van benigne paroxismale positieduizeligheid

Deze aandoening veroorzaakt korte periodes van duizeligheid. Deze periodes van duizeligheid kunnen licht tot ernstig zijn. Ook worden ze vaak veroorzaakt door specifieke veranderingen in de positie van het hoofd.

Duizeligheid kan optreden wanneer je je hoofd omhoog of omlaag kantelt, wanneer je gaat liggen of wanneer je je in bed omdraait. Daardoor kun je het gevoel hebben dat de kamer draait of beweegt. Dit wordt ook wel draaiduizeligheid of vertigo genoemd.

Er zijn ook nog andere symptomen die kunnen optreden, namelijk de volgende:

  • Misselijkheid en duizeligheid. Beide symptomen verdwijnen echter meestal binnen enkele seconden.
  • Nystagmus. Dit zijn onvrijwillige oogbewegingen.
  • Onvermogen om de oogbewegingen te controleren.

In het geval van duizeligheid die gepaard gaat met draaiduizeligheid, vergeet niet dat je je evenwicht kunt verliezen en kunt vallen. Daarom moet je gaan zitten als je je duizelig begint te voelen.

Bij mensen boven de 65 kan deze aandoening onopgemerkt blijven en zich alleen manifesteren bij instabiliteit die te maken heeft met positieveranderingen. Om deze patiënten te diagnosticeren is het essentieel om een symptoomprovocatietest te doen.

Wat veroorzaakt benigne paroxismale positieduizeligheid?

Het binnenoor bevat kleine calciumdeeltjes die je in staat stellen om je evenwicht te bewaren. Als je je hoofd beweegt, stimuleren deze deeltjes de zenuwcellen. Als gevolg daarvan sturen de zenuwcellen een teken naar de hersenen dat aangeeft in welke richting het hoofd beweegt.

Wanneer calciumdeeltjes abnormaal verdeeld zijn door de gehoorgangen, vertellen de zenuwcellen de hersenen dat het hoofd meer heeft bewogen dan dat het daadwerkelijk heeft gedaan. Dit “verkeerde teken” dat de hersenen bereikt, is dus duizeligheid. Daarnaast kan deze aandoening ook optreden als gevolg van veroudering of van een klap op het hoofd.

Dit artikel is misschien ook wel interessant:
Vier superfoods voor de gezondheid van je ogen

Behandeling

Benigne paroxismale positieduizeligheid kan binnen een paar weken of na een paar maanden vanzelf verdwijnen. Om je klachten sneller te verlichten, kun je ook een repositiemanoeuvre proberen.

Wat is een repositiemanoeuvre?

Dit is een procedure waarbij je verschillende eenvoudige en langzame bewegingen doet om je hoofd te positioneren. Het doel is om de calciumdeeltjes te verplaatsen naar het vestibulaire labyrint, waar deze deeltjes geen problemen veroorzaken en makkelijker worden geabsorbeerd.

Je moet hierbij elke positie dertig seconden vasthouden nadat een symptoom of een abnormale oogbeweging is verdwenen. De repositiemanoeuvre is meestal effectief na één of twee behandelingen.

Een vrouw houdt haar vingers in haar oren

Chirurgisch alternatief

In zeldzame situaties is de repositiemanoeuvre echter niet effectief. In deze gevallen kan de arts een chirurgische ingreep aanraden. Bij deze ingreep wordt een botplug gebruikt om het deel van het binnenoor dat duizeligheid veroorzaakt te blokkeren.

Zo voorkomt de plug dat het halfronde kanaal van het oor reageert op bewegingen van de calciumdeeltjes of hoofdbewegingen in het algemeen.

De kans van slagen bij deze ingreep is ongeveer 90%. Benigne paroxismale positieduizeligheid kan echter ook na een succesvolle behandeling weer optreden. Hoewel er geen genezing voor deze aandoening bestaat, kun je het met behulp van specialisten zoals fysiotherapeuten onder controle houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Macarena.K, Lara -Fernandez. R, & Bahamonde. H. (2014). Vértigo postural paroxístico benigno subjetivo Subjective benign paroxysmal positional vertigo. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. https://doi.org/10.4271/2004-01-1601

  • Murillo-González, F., & Maía Víquez Pineda, Z. (2002). Vertigo: una visión otorrinolaringológica para la medicina general. Acta Médica Costarricense.

  • Rey-Martínez, J. A., Boleas-Aguirre, M. S., & Pérez, N. (2013). Análisis postural de la prueba “Timed-up-and-go” en pacientes con vértigo. Acta Otorrinolaringológica Española. https://doi.org/10.1016/s0001-6519(05)78582-4


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.