Wat doe je aan een vieze geur in je sandalen?

Om van de vieze geur in je sandalen af te komen, kun je met natuurlijke ingrediënten zelfgemaakte producten maken. Heb je er al eentje geprobeerd? We zullen enkele van de beste opties delen.
Wat doe je aan een vieze geur in je sandalen?

Laatste update: 19 maart, 2020

Sandalen zijn comfortabele schoenen waarmee je bij warm weer frisse voeten hebt. Hoewel de openingen je voeten helpen te ventileren, kan de hitte echter ook overtollig vocht en een vieze geur veroorzaken. Ben je op zoek naar manieren om van de vieze geur in je sandalen af te komen?

Geloof het of niet, je kunt dit eenvoudig met een aantal zelfgemaakte producten en natuurlijke ingrediënten doen. We zullen dus in dit artikel een aantal handige manieren bespreken.

Natuurlijke oplossingen om de vieze geur in je sandalen te elimineren

De combinatie van bepaalde materialen in je sandalen, evenals zweet- en bacteriën op je voeten, kunnen ze laten stinken. Als je er niets aan doet, dan verdwijnt de geur niet. De geur kan dan zelfs duidelijk zijn, zelfs wanneer je de sandalen niet meer aan hebt.

Sommige zelfgemaakte oplossingen kunnen je echter helpen om het probleem te verminderen of kwijt te raken. Gebruik een van deze tips wanneer je je sandalen uitdoet. Als je ze weer draagt, dan zijn ze perfect!

1. Witte klei en etherische oliën

Verschillende soorten klei

Witte klei is een natuurlijk product met het vermogen om gifstoffen te absorberen. Dit maakt het een geweldige oplossing om vieze geuren in je sandalen te verwijderen. Aangezien het met talkpoeder vergelijkbaar is, is het ook heel gemakkelijk te gebruiken.

Tegenwoordig kun je witte klei in apotheken, drogisterijen en natuurproductenwinkels vinden. Je kunt ook enkele etherische oliën toevoegen om het een specifiek aroma te geven. We raden bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn of citroen aan.

Hier is hoe het te gebruiken

 • Breng een klein beetje van dit mengsel aan op de zool van de sandalen wanneer je ze ‘s avonds uittrekt.
 • Je kunt de klei ook op de zool aanbrengen wanneer je ze gaat dragen.
 • Je kunt deze klei ook voor voetbehandelingen gebruiken, net als wat je op je gezicht zou gebruiken. Op deze manier kun je gifstoffen in je huid verwijderen en vieze geuren bestrijden.

2. Theezakjes met munt

Drink je pepermuntthee? Je moet weten dat als je je gebruikte theezakjes laat drogen, je een eenvoudige en goedkope natuurlijke deodorant hebt. Deze kleine zakjes werken geweldig in de koelkast, kast, auto of zelfs in je sandalen.

Dat gaat zo

 • Nadat je je thee hebt gedronken, laat je het theezakje drogen.
 • Voeg een paar druppels etherische olie van pepermunt toe om het nog beter te laten ruiken. Aangezien ze hun geur verliezen, kun je later meer toevoegen.

3. Baking soda met etherische oliën en citrusschillen

Pot baking soda en schijf citroen

Een van de oudste remedies om van de vieze geur in je sandalen en schoeisel af te komen is baking soda. Dit absorberende, schimmeldodende en alkaliserende product helpt vele situaties thuis op te lossen.

In dit geval gaan we het met andere producten gebruiken waar je misschien niet aan denkt: citrusschillen. Deze zijn rijk aan natuurlijke essenties. Ze hebben ook een heerlijke geur die betrekking hebben op netheid en frisheid.

Dat gaat zo

 • Schil verschillende citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels, mandarijnen of grapefruits in dunne reepjes. Doe ze vervolgens in een pot met baking soda. We raden aan om ze niet te veel te snijden om ze gemakkelijker te laten werken.
 • Laat de baking soda een paar dagen weken.
 • Leg ten slotte een nachtje op de zool van je sandalen om de vieze geur te absorberen.

Andere tips om de vieze geur in je sandalen te elimineren

 • Probeer je schoenen in een luchtige en droge ruimte te laten staan, vooral de schoenen die de neiging hebben om te gaan stinken.
 • Kies sandalen die van natuurlijke, ademende materialen gemaakt zijn.
 • Als je denkt dat je een voetinfectie hebt, ga dan naar een podoloog.
 • Je dieet beïnvloedt ook de geur van je lichaam. Eet meer rauwe groenten en fruit en drink gedurende de dag minstens twee liter water.

Zoals je in dit artikel kunt zien, is het mogelijk om de vieze geur in je sandalen kwijt te raken. Je hoeft alleen maar enkele van deze tips te gebruiken. Probeer het uit en kijk hoe de vieze geuren verdwijnen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Moosavi, M. (2017). Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iranian Journal of Public Health.
 • Kalemba, D., & Kunicka, A. (2005). Antibacterial and Antifungal Properties of Essential Oils. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867033457719
 • Kuepper, G., & Thomas, R. (2001). Use of Baking Soda as a Fungicide. Organic Gardening.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.