Wanneer heb ik een reumatoloog nodig?
Verschillende specialisten kunnen problemen aan het bewegingsapparaat behandelen, afhankelijk van de aard van de aandoening. In veel gevallen is het een reumatoloog die hiervoor verantwoordelijk is, maar de behandeling kan ook door andere professionals begeleid worden. Denk je dat je een reumatoloog nodig hebt? Het volgende artikel helpt je om daar achter te komen.
Een reumatoloog is een arts die aandoeningen behandelt die de botten, spieren, ligamenten, pezen en gewrichten aantasten. Er zijn andere specialismen die ook problemen met deze delen van het lichaam aanpakken, zoals onder andere artrologie, osteologie en neurologie.
Wanneer problemen met het bewegingsapparaat uit een blessure voortkomen, dan is het meestal een traumatoloog of fysiotherapeut die verantwoordelijk is voor de behandeling, en soms een orthopedist. Wat is dus een reumatoloog en wat doen ze? En hoe weet je of jezelf een reumatoloog nodig hebt?
Wat is een reumatoloog?
Een reumatoloog is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van musculoskeletale, gewrichts- en zogenaamde reumatische aandoeningen, waaronder systemische auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis.
Reumatische aandoeningen kunnen pijn, zwelling, stijfheid en misvormingen in de gewrichten, botten of ondersteunende spieren veroorzaken. Een reumatoloog kan deze problemen diagnosticeren en behandelen, maar voert geen operaties uit.
Een reumatoloog werkt meestal poliklinisch. De huisarts kan je verwijzen als je een reumatoloog nodig hebt. Vaak werken zij in ziekenhuizen met een interdisciplinair team aan de aandoeningen die binnen hun bevoegdheid vallen.
Wat houdt de opleiding tot reumatoloog in?
Een reumatoloog rondt zijn opleiding tot arts af en moet zich daarna specialiseren in een vakgebied. Na deze studies specialiseren ze zich gedurende twee of drie jaar in de reumatologie.
In een aantal landen moeten reumatologen aan het einde van hun opleiding een examen afleggen om als specialist op dit gebied gecertificeerd te worden. Ze moeten vervolgens hun certificering periodiek vernieuwen om ervoor te zorgen dat hun kennis up-to-date blijft.
Welke aandoeningen kan een reumatoloog behandelen?
Een reumatoloog behandelt een breed scala aan ziekten, die allemaal gemeen hebben dat ze inflammatoir of auto-immuun zijn. Deze zouden gewrichten, pezen, ligamenten, spieren, botten en bloedvaten moeten aantasten. Enkele van de aandoeningen die deze specialisten behandelen, zijn onder andere de volgende:
- Inflammatoire, reumatoïde, psoriatische of juveniele idiopathische artritis.
- Rugpijn.
- Artrose en osteoporose.
- Systemische lupus erythematosus.
- Fibromyalgie.
- Vasculitis.
- Tendinitis en myositis.
- Slijmbeursontsteking.
- Ziekte van Bechterew.
- Reactieve artropathie.
- Jicht.
- Sarcoïdose.
- Arteriitis temporalis.
- Sclerodermie.
- Polymyalgia rheumatica (Spaanse link) en polymyositis.
- De ziekte van Behçet.
- Ziekte van Paget.
- Syndroom van Reiter.
- Het syndroom van Sjögren.
In totaal behandelen reumatologen tot 120 verschillende ziekten en aandoeningen. Ze verzamelen meestal informatie uit de medische geschiedenis van de patiënt en familie, voeren diagnostische tests uit en stellen vervolgens een behandelplan op. Dit kunnen medicijnen zijn, injecties in de getroffen gebieden en soms een verwijzing naar een fysiotherapeut of een andere specialist.
Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf medicinale planten tegen pijn bij reumatoïde artritis
Wanneer moet je een afspraak met een reumatoloog maken?
Het komt vaak voor dat mensen op een bepaald moment in hun leven gewrichts- of spierpijn hebben. Als deze meerdere dagen aanhouden, is het belangrijk om een huisarts te raadplegen voor een evaluatie van de situatie.
Als de maatregelen die de huisarts voorschrijft niet of slechts gedeeltelijk werken, dan heb je mogelijk een reumatoloog nodig. Je zult doorverwezen worden voor een afspraak als er sprake is van één of meer van de volgende symptomen:
- Pijn in meerdere gewrichten.
- Pijn in een gewricht die geen verband houdt met een bekend letsel.
- Spier- of gewrichtspijn samen met symptomen zoals koorts, vermoeidheid, ochtendstijfheid, huiduitslag of pijn op de borst.
- Spierpijn zonder duidelijke oorzaak.
- Mensen die ouder zijn dan 50 jaar en terugkerende spierpijn of hoofdpijn hebben.
Een consult moet zo snel mogelijk worden ingeplant als er een familiegeschiedenis van auto-immuunziektes is of als de symptomen in korte tijd veel erger worden. Dit is omdat gewrichtspijn die niet snel wordt behandeld, tot gewrichtsschade kan leiden die permanent kan zijn.
Wat je bij je afspraak kunt verwachten
De diagnose van een reumatische aandoening is complex en vereist daarom grondig onderzoek en het uitvoeren van verschillende tests. Reumatische aandoeningen zijn complex en niet altijd gemakkelijk te diagnosticeren.
Het is dus het beste om bij het eerste consult geen duidelijke antwoorden te verwachten. De arts zal gewoonlijk een klinisch onderzoek uitvoeren op tekenen en symptomen van ontsteking en vragen stellen over je familiegeschiedenis.
Een reumatoloog analyseert ook de resultaten van de onderzoeken die je tot nu toe hebt ondergaan en vraagt vrijwel altijd om nader onderzoek. Deze kunnen röntgenfoto’s, CT-scans, MRI-scans en echografie omvatten. Deze worden gebruikt om musculoskeletale afwijkingen op te sporen. Het is belangrijk om het volgende mee te nemen naar je eerste consult:
- Alle eerdere laboratoriumtests, röntgenfoto’s, echo’s en MRI’s die met het probleem te maken hebben waar je je zorgen over maakt. Tegenwoordig staat deze informatie eigenlijk altijd in de computer, zodat de reumatoloog dit in kan zien.
- Een bijgewerkte lijst van medicijnen die je momenteel gebruikt met hun exacte doses, naast de medicijnen die je eventueel al hebt geprobeerd om de aandoening te behandelen.
- Een lijst met allergieën voor medicijnen.
- Een overzicht van auto-immuunziekten of reumatologische ziekten waar familieleden aan lijden.
Een reumatoloog zal vervolgens op basis van de informatie die je hebt verzameld en de analyse ervan een behandelplan opstellen. Soms zijn er meerdere consulten nodig voordat de professional een definitieve diagnose kan stellen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf belangrijke feiten over reumatoïde artritis
Als er gewrichtspijn is, dan heb je waarschijnlijk een reumatoloog nodig
Heel vaak worden mensen naar een orthopeed doorverwezen in plaats van naar een reumatoloog. Als algemene regel geldt dat als er geen traumatisch letsel is geweest dat het ongemak heeft veroorzaakt je het beste een reumatoloog kunt bezoeken.
Ten slotte is het geen goed idee om het consult uit te stellen, omdat je denkt dat de pijn niet erg genoeg is om een afspraak te maken. Als er stijfheid en ontsteking is, zelfs als er weinig pijn is, dan moet je naar een arts die de situatie kan evalueren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Solis Cartas, U., Morejón Gómez, J. A., & de Armas Hernández, A. (2014). Espondilitis anquilosante y enfermedad de Von Recklinhausen. Una asociación infrecuente. Revista Cubana de Reumatología, 16(2), 240-244.
- López Palma, A. E., Martínez Gutiérrez, J. A., Cevallos Morejón, P. G., & Castro Mangui, F. A. (2018). La polimialgia reumática. Un desafío diagnóstico. Revista Cubana de Reumatología, 20(1), 1-7.
- Pujol, J. C. D. (2010). Reumatología clínica. Content Repository Only!