Waarom gaan sommige mannen met oudere vrouwen uit?

Sommige mannen gaan met oudere vrouwen uit vanwege de deugden en kwaliteiten die ze door hun ervaring hebben kunnen verwerven. Hier zullen we het hier meer over hebben.
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 06 februari, 2023

We kennen allemaal gevallen van beroemde paren waarin de vrouw beduidend ouder is dan de man. Madonna en Ahlamalik Williams, Shakira en Piqué, en Brigitte en Emmanuel Macron zijn enkele van de bekendste voorbeelden. Misschien heb je zelfs gemerkt dat het verschijnsel van mannen die met oudere vrouwen daten steeds vaker voorkomt in je directe omgeving. Maar waarom gaan sommige mannen met oudere vrouwen uit?

Ondanks het groeiende aantal paren met deze kenmerken, zijn we nog steeds geneigd ons af te vragen wat ze in elkaar gezien kunnen hebben als er zo’n leeftijdsverschil tussen hen is. Maatschappelijk gezien worden relaties waarin de man ouder is meestal meer geaccepteerd vanwege het waargenomen evolutionaire voordeel.

Maar ondanks wat we mogen geloven zijn banden tussen jongere mannen en oudere vrouwen vaak succesvol en bevredigend (Engelse link) voor beide partners. In feite zijn er verschillende belangrijke redenen die mannen ertoe kunnen brengen deze keuze te maken. We vertellen je er hier over!

Waarom gaan sommige mannen met oudere vrouwen uit?

De specifieke redenen kunnen van geval tot geval verschillen. Maar de volgende zijn waarschijnlijk de meestvoorkomende redenen waarom zo veel jongere mannen kiezen voor en genieten van een relatie met een oudere vrouw.

Emotionele intelligentie

Een van de aantrekkelijkste aspecten van oudere vrouwen is hun emotionele intelligentie. Vergeleken met jongere vrouwen hebben ze de neiging hun emoties beter te hanteren en te beheren . Ze raken minder snel overweldigd door negatieve gevoelens en weten over het algemeen rustiger om te gaan met tegenslagen en meningsverschillen.

Zo zijn ze geneigd niet wispelturig of kinderachtig te handelen, nemen ze geen toevlucht tot emotionele chantage, en proberen ze over het algemeen vaak drama te vermijden. Ze zijn beter in staat te begrijpen wat ze voelen en dat te aanvaarden en te beheren, en het ook te uiten en kalm en duidelijk te communiceren. Dit is altijd positief in een relatie.

Mannen gaan met oudere vrouwen uit vanwege de onafhankelijkheid

Oudere vrouwen zijn veel onafhankelijker en zelfverzekerder. Hun ervaringen in de loop der jaren hebben hen in staat gesteld middelen te verwerven en te ontwikkelen. Om zichzelf uit te dagen en te bewijzen hoe bekwaam en waardevol ze zijn. Zo hebben ze niemand nodig of zoeken ze niemand om de leegte op te vullen en leggen ze hun geluk niet in de handen van anderen.

Met andere woorden: ze hebben geen partner nodig. Ze kiezen er gewoon voor om er een te hebben. Deze zekerheid, vastberadenheid en autonomie kan heel aantrekkelijk zijn. Een jongere vrouw daarentegen heeft die emotionele onafhankelijkheid misschien nog niet bereikt en kan onzekerder zijn, waardoor ze veeleisender en behoeftiger wordt in een relatie.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Aan alle onafhankelijke sterke vrouwen: blijf zoals je bent

Mannen gaan met oudere vrouwen uit vanwege de lagere druk en verwachtingen

Een andere belangrijke reden waarom sommige mannen met oudere vrouwen uitgaan is dat ze minder druk op de relatie leggen. Ze hebben hun eigen weg al afgelegd, verschillende relaties en ervaringen gehad, en een pad voor zichzelf gesmeed.

In de meeste gevallen hebben ze een gevestigde carrière. Ze hebben ze misschien al een verbintenis, huwelijk en moederschap doorgemaakt, en zijn ze niet meer op dat punt. Nu, na deze dingen beleefd en ervaren te hebben, zoeken ze alleen nog maar te genieten en goede ervaringen te delen. Ze zijn in staat met de stroom mee te gaan en houden geen verwachtingen die de druk op een relatie verhogen.

Oude vrouwen hebben vaak ook geleerd hun romantische partners niet te idealiseren. Ze zijn in staat elkaar te zien met hun deugden en gebreken en streven er niet langer naar hen te veranderen of onrealistische perfectie te verwachten. Integendeel, ze waarderen en genieten van een echt mens en een echte relatie.

Het is een grotere seksuele ervaring

We denken misschien dat jongere vrouwen een voordeel hebben vanwege hun fysieke verschijning en aantrekkelijker imago. Oudere vrouwen hebben echter een groot punt in hun voordeel: ervaring.

De rijpheid die met de leeftijd komt, stelt vrouwen in staat zich veel comfortabeler en zelfverzekerder in hun lichaam te voelen. Ze zijn vaak in staat nutteloze complexen overboord te zetten. Ook weten ze wat ze willen en hoe ze erom moeten vragen.

Er zijn minder taboes en onzekerheden en een grotere seksuele assertiviteit. Deze vrouwen zijn bewuster en vrijer in hun verlangens en voorkeuren, en zijn niet bang om die aan hun partner kenbaar te maken. Zo worden seksuele ontmoetingen vaak spontaner en bevredigender voor beide partners.

We denken dat je dit misschien ook wel interessant vindt om te lezen:
Seksualiteit op latere leeftijd – wat gebeurt er?

Ze staan symbool voor een geslaagde verovering

Tenslotte kunnen mannen die met oudere vrouwen daten een extra stimulans vinden, en dat is dat dit soort relaties hun gevoel van eigenwaarde helpen opkrikken. Op een bepaalde manier kan daten met dit soort zelfverzekerde, vastberaden en onafhankelijke vrouwen, die weten wat ze willen, voelen als een geslaagde verovering.

Mannen die met oudere vrouwen daten ervaren succesvolle en lonende relaties

Kortom, dit type relatie (dat vaak zo sociaal bekritiseerd wordt), is net zo geldig als elke andere. Het heeft een even grote kans om een succes te worden. In feite is de grootste belemmering die deze paren meestal ondervinden het oordeel van de andere mensen in hun omgeving (Engelse link).

In tegenstelling tot wat men kan denken, zijn het de mannen zelf die oudere vrouwen zoeken. De reden hiervoor is de belangstelling die ze bij hen opwekken.

En, hoewel het niet mogelijk is te generaliseren omdat elk mens anders is, zijn het waarschijnlijk de bovenstaande redenen die oudere vrouwen zo aantrekkelijk maken. In elk geval is het tijd dat we ons bevrijden van vooroordelen en stereotypen en dat we anderen de vrijheid gunnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.