Waar rennen dwangmatige kopers voor weg?
Dwangmatige kopers zijn mensen die dingen gaan kopen, ongeacht of ze deze zullen gebruiken. Het zijn dan ook vaak onnodige dingen en ze kopen om het kopen.
Op deze manier verzamelen ze thuis verschillende objecten of gadgets die ze sindsdien hebben opgegeven, omdat de tevredenheid is afgeleid van de aankoop, niet van wat het latere gebruik daadwerkelijk zal zijn.
Je zou kunnen denken dat dwangmatige kopers onvolwassen mensen zijn die niet weten hoe ze hun geld goed moeten beheren. De waarheid is echter dat achter deze daad die we zo vaak bespotten een persoon zit die mogelijk veel lijdt.
Het verborgen leed van dwangmatige kopers
Dwangmatige shoppers gebruiken winkelen om zichzelf af te leiden. Het dient om hun leven te vullen.
- Ze geloven misschien dat er een verschrikkelijke leegte is of proberen te ontsnappen aan een situatie waarin ze zich gevangen voelen.
- Dit is een handeling die dwangmatig wordt uitgevoerd, zonder na te denken en schuldgevoelens op te roepen die later zullen komen.
Ja, dwangmatige kopers erkennen dat dit gedrag niet helpt om hun situatie te verbeteren. Velen van hen zijn zich zelfs bewust van de zeer negatieve gevolgen van het feit dat ze omringd zijn door een hoop nutteloze voorwerpen en dat er heel weinig geld in hun portemonnee zit.
Soms is het slechts een fase die voorbijgaat en vervolgens wordt vergeten. Maar soms kan de situatie nog lang aanhouden, een lijdensweg veroorzaken die nog niet is opgelost.
Wat moeten dwangmatige kopers doen? Als je geen professional om hulp kunt of wilt vragen, moet je verder kijken. Zoek uit wat het is dat ertoe heeft geleid dat je dit gedrag vertoont. Het grote probleem is echter dat het erg pijnlijk is om na te denken over wat je pijn doet. Dit betekent dat je constant probeert te ontsnappen door te winkelen.
Ben jij een compulsieve koper?
Je vraagt je misschien af of je ooit een dwangmatige koper bent geweest of dat iemand die je kent lijdt aan deze impulsieve stoornis. Als dit het geval is, zijn hier enkele kenmerken van mensen die kunnen worden beschouwd als dwangmatige kopers.
1. Ze kopen dingen die ze nooit zullen gebruiken
Zoals we hierboven vermeldden, kopen dwangmatige kopers meestal veel dingen die ze niet echt nodig hebben. Het is normaal dat die voorwerpen worden vergeten en nooit worden gebruikt.
De consumptiemaatschappij waarin we leven, worden shoppers ertoe aangezet om iets te kopen wat ze niet nodig hebben. Hiervoor worden diverse midden gebruikt zoals:
- advertenties
- de nieuwste modellen
- slimme branding
Dit kan een dwangmatige klant nog gemakkelijker tot de ondergang veroordelen.
2. Geld uitgeven ruïneert de weg
Net zoals gokkers die problemen hebben met hun geld uitgeven totdat ze in de schulden raken, kan hetzelfde gebeuren met dwangmatige kopers. In feite is het een gevaar voor hen om zelfs een creditcard te bezitten. Ze kunnen een schuld oplopen bij de crediteur die ze later niet meer kunnen terugbetalen.
Ook aanbevolen:
Elke maand geld besparen: 4 eenvoudige manieren
3. Uitverkoop is een stimulans
Op dezelfde manier dat advertenties een dwangmatige klant aansporen om dingen te kopen, is uitverkoop ook een gevaar, omdat het vaak leidt tot grotere uitgaven. Denk hierbij aan:
- talloze kledingstukken
- accessoires
- andere prullaria en hebbedingetjes
De besparingen die ze denken te doen, zijn niet zo groot als ze kopen die ervoor zorgen dat het uiteindelijke totale bedrag ver boven dat wat ze zich kunnen veroorloven stijgt.
Hoewel het misschien niet voor de hand lijkt te liggen, hebben dwangmatige kopers een zeer laag zelfbeeld. Ze kunnen soms zelfs depressief zijn. Daarom is het erg belangrijk om de tekenen van deze aandoening te herkennen, die bijna altijd leidt tot zelfdestructief gedrag.
Een dwangmatige klant geniet van de aankoop, maar zijn zelfrespect neemt daarna af. Ze weten wat ze hebben gedaan en dat hun spaargeld is verminderd. Toch is het nog steeds impulsief gedrag dat ze niet lijken te kunnen stoppen.
Vaak proberen ze een diepe pijn te verdoezelen die moet worden aangepakt. Hoewel het pijn doet, hoewel het moeilijk is, is het toch noodzakelijk om het je niet langer te laten beheersen.
Alles waardoor je lijdt, zal er nog steeds zijn, zelfs als je je ogen sluit om te proberen het niet te zien. Het is tijd om sterk genoeg te zijn om het onder ogen te zien en het op een gezonde manier te verwerken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Lejoyeux, M., & Weinstein, A. (2010). Compulsive buying. The American Journal of Drug and Alcohol Abuse, 36(5), 248-253.
-
Müller, A., Mitchell, J. E., & de Zwaan, M. (2015). Compulsive buying. The American Journal on Addictions, 24(2), 132-137.
-
Christenson, G. A., Faber, R. J., De Zwaan, M., Raymond, N. C., Specker, S. M., Ekern, M. D., … & Eckert, E. D. (1994). Compulsive buying: descriptive characteristics and psychiatric comorbidity. The Journal of clinical psychiatry.