5 voordelen van gehoorbescherming op maat voor gezondheid en veiligheid op het werk

De risico's die gepaard gaan met voortdurende blootstelling aan verhoogde geluidsniveaus zijn talrijk en kunnen nadelige gevolgen hebben voor het gehoor en het algemene welzijn.
5 voordelen van gehoorbescherming op maat voor gezondheid en veiligheid op het werk

Laatste update: 18 augustus, 2023

In lawaaierige werkomgevingen is gehoorbescherming een essentieel onderdeel om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen. Blijf lezen om erachter te komen hoe gehoorbescherming op maat een innovatieve en effectieve oplossing kan zijn om werknemers te helpen voorkomen dat ze doof worden en andere comorbiditeiten ontwikkelen.

Horen is een fundamenteel zintuig voor communicatie en perceptie van de omgeving; de verslechtering ervan kan de kwaliteit van leven en de werkefficiëntie aantasten. Daarom is gehoorverlies veroorzaakt door de werkomgeving een ernstig probleem, aangezien het onomkeerbaar is en vaak wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan intens lawaai zonder adequate bescherming.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Volgens KNO-artsen kan een op de tien mensen hun gehoor verliezen

Voordelen van het gebruik van op maat gemaakte gehoorbeschermers op het werk

Oordoppen op maat
Custom earplugs for noise protection. Doctor made individual earplugs for patient from silicone material

Als je op een lawaaierige plaats werkt, is het belangrijk om voor je gezondheid te zorgen om de gevolgen van blootstelling aan omgevingsfactoren te voorkomen. Het dragen van op maat gemaakte gehoorbeschermers voorkomt gehoorverlies en helpt de concentratie, communicatie en veiligheid te behouden op plaatsen met constant lawaai.

Dit zijn enkele voordelen van gehoorbescherming op maat.

1. Zorg voor maximale bescherming

Door een deel van de gehoorgang af te sluiten, helpen deze speciale oordoppen het geluid van buitenaf te verminderen.

Elke persoon heeft een unieke ooranatomie, wat betekent dat generieke gehoorbeschermers mogelijk niet bij iedereen optimaal passen. In dit opzicht worden op maat gemaakte modellen gekenmerkt doordat ze zijn gevormd naar de afmetingen en vorm van de gehoorgangen van elk individu.

Deze anatomische pasvorm zorgt voor een veel efficiëntere afdichting, waardoor het binnendringen van schadelijk geluid wordt geminimaliseerd. Door geluidslekkage te minimaliseren, wat vaak voorkomt bij standaard gehoorbeschermers, wordt een stevigere barrière gemaakt.

2. Minimaliseer het risico op onomkeerbare gehoorschade

Volgens informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ongeveer 16% van de gevallen van gehoorverlies bij volwassenen te wijten aan blootstelling aan overmatig lawaai op het werk. Als gevolg hiervan heeft doofheid op de werkplek invloed op de kwaliteit van leven en prestaties van mensen.

“Er wordt geschat dat het luisteren naar een geluidsniveau van meer dan 80 dB gedurende meer dan 40 uur per week kan leiden tot gehoorverlies als gevolg van schade aan de zintuiglijke haarcellen in het binnenoor.”

Het dragen van gehoorbescherming op maat garandeert een echte hermetische afsluiting, die de werknemer beschermt tegen blijvende en invaliderende problemen met zijn gehoorgang.

3. Zorg voor meer comfort en langdurig gebruik

Oordoppen laten maken
process of molded individual hearing aid earmolds. A man, having procedure making individual earmolds

Om deze gehoorbescherming te maken, wordt een exacte vorm van de gehoorgang genomen voor meer comfort.

Op maat gemaakte oordopjes zijn gemaakt van zachte, hypoallergene materialen die langdurig comfortabel blijven zitten.

Bovendien minimaliseert de nauwkeurige aanpassing aan de anatomie van ieders gehoorgang de kans op ongemak of irritatie. Comfort is een cruciale factor bij het accepteren en blijven gebruiken van gehoorbescherming.

Een studie, gepubliceerd in het International Journal (Engelse link) of Industrial Ergonomics , meldde dat een van de redenen waarom veel werknemers geen gehoorbescherming dragen op het werk, ongemak was.

Er wordt ook benadrukt dat het de verantwoordelijkheid is van werknemers en hun managers om correct gebruik te maken van deze apparaten om de gezondheid in lawaaierige omgevingen te beschermen. Dit kan worden bereikt door middel van gehoorbeschermingsprogramma’s, waarschuwingen, sancties, enz.

4. Zorg voor goede communicatie op het werk

Vaak kunnen standaard oordoppen een barrière vormen waardoor het moeilijk is om belangrijke gesprekken en signalen te horen. Daarentegen kan gehoorbescherming op maat functies bevatten die schadelijk geluid uitfilteren, terwijl stemfrequenties en kritieke signalen natuurlijker worden doorgelaten.

Dit betekent dat werknemers gesprekken kunnen voeren met hun collega’s zonder de beschermers te hoeven verwijderen, waardoor tijdelijke blootstelling aan gevaarlijk geluid wordt voorkomen.

5. Voorkom andere gezondheidsproblemen

Onderzoek, in Annals of Occupational and Environmental Medicine (2017) , suggereerde dat werknemers die worden blootgesteld aan veel lawaai op het werk, meer kans hebben op slapeloosheid. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hun levenskwaliteit, maar ook voor hun productiviteit op het werk.

Ook kan het horen van veel lawaai tijdens het werk het stressniveau bij werknemers verhogen. Dit draagt op zijn beurt vaak bij aan een reeks lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, zoals hypertensie, angst en slaapstoornissen. Door schadelijk geluid te verminderen door middel van gehoorbescherming op maat, kan gerelateerde stress worden verminderd.

Gebruik gehoorbescherming op maat van goede kwaliteit.

De risico’s die gepaard gaan met voortdurende blootstelling aan hoge geluidsniveaus zijn hoog. Ze kunnen langdurige gevolgen hebben voor het gehoor en de algehele gezondheid. Daarom moeten alle werknemers die worden blootgesteld aan luide omgevingen het gebruik van gehoorbescherming op maat van goede kwaliteit overwegen.

Natuurlijk is de hulp van gespecialiseerde professionals cruciaal voor een juiste selectie, nauwkeurige pasvorm en optimale functionaliteit van gehoorbeschermers. Zoek dus de nodige medische hulp en koop je apparaten bij veilige en betrouwbare specialisten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.