Voeg deze gezonde zaden toe aan je dagelijkse voeding!

Het beste aspect van zaden is dat we ze, dankzij hun neutrale smaak, zowel aan zoete als aan pikante gerechten kunnen toevoegen. We kunnen ze zelfs door onze drankjes mengen en profiteren van al hun goede eigenschappen.
Voeg deze gezonde zaden toe aan je dagelijkse voeding!

Laatste update: 10 april, 2018

Gezonde zaden gebruiken in je dagelijkse voeding lijkt misschien “modern.” Maar eigenlijk bestaat deze gewoonte al eeuwen.

Zaden verschaffen je veel voordelen voor je gezondheid en je schoonheid. In dit artikel laten we je met enkele gezonde zaden kennismaken. Je kan ze dan toevoegen aan je dagelijkse voeding.

Gezonde zaden die je nodig hebt

In winkels en supermarkten vind je een gevarieerd aantal producten die met zaden gemaakt zijn.

Het is niet zomaar een voedingsrage van vegetariërs of beroemdheden. Zaden zijn eigenlijk erg voedzaam. Het is dus de moeite waard ze te gebruiken.

We geven je hier een overzicht van enkele gezonde zaden die je aan je dagelijkse voeding kan toevoegen.

1. Chiazaden

Chiazaden

Chiazaden bevatten veel ijzer, calcium en omega 3-vetzuren. Ze verschaffen ook een redelijke hoeveelheid vezels. Dat betekent dus dat ze je een verzadigd gevoel geven. Ze zijn dus geweldig voor mensen die een dieet volgen om gewicht te verliezen.

Bovendien verwijderen chiazaden gifstoffen, voorkomen ze vroegtijdige veroudering van de huid en vernieuwen ze de lichaamsweefsels.

  • Voordat je ze eet is het erg belangrijk dat je de zaden minstens tien minuten laat weken in water.
  • Dit vormt een soort “gelei”, die je aan sappen of smoothies van fruit en groenten kan toevoegen.
  • Nog een andere mogelijkheid is ze te mengen met zachte kaas en op toast of beschuit te smeren als ontbijt. Je kan ze ook in yoghurt of melk doen en havermeel en amandelen toevoegen.

2. Granaatappelzaden

Deze kleurrijke vrucht bevat zaden die je in vele zoete en pikante gerechten kan eten.

  • Granaatappelzaden bevatten veel antioxidanten. Ze bestrijden de effecten van vrije radicalen en verbeteren de gezondheid van de lichaamscellen.
  • Bovendien verschaffen deze zaden een aantal voedingsstoffen waaronder polyfenolen en vitamine C. Polyfenolen voorkomen hartaandoeningen en vitamine C versterkt het immuunsysteem.
  • Ze zijn ook goed om de vorming van bloedproppen te verhinderen. Want ze zorgen dat de bloedvaten elastisch blijven en stimuleren de circulatie.
  • Maar er is nog meer. Granaatappelzaden voorkomen de ontwikkeling van artritis en botziekten.

Je kan deze zaden door salades, natuurlijke sappen, taartjes en cakes mengen.

3. Sesamzaden

Sesamzaden

Sesamzaden zijn een geweldige bron van eiwitten en “goede” vetten evenals lecithine, ijzer, zink en calcium.

Ze regelen het cholesterol en geven een speciale draai aan je gerechten.

  • Je kunt ze het beste rauw kopen. Rooster ze dan enkele minuten zonder olie.

Ze passen perfect in salades, crèmes, taartjes en broden. Strooi een beetje sesamzaad over je maaltijd. Je krijgt dan een compleet andere smaak!

4. Pompoenzaden

Pompoenzaden bezitten vele eigenschappen. Ze regelen onder andere het cholesterol en verminderen sommige huidproblemen.

  • Om je gewicht onder controle te houden kan je pompoenzaden het beste ‘s morgens eten. Want ze bevatten veel calorieën.
  • Anderzijds kan je ze ook in de middag eten. In pompoenzaden zitten immers magnesium en vitamine B. Die bestanddelen helpen om serotonine aan te maken en het zenuwstelsel te stabiliseren. Dat is de reden dat ze ideaal zijn voor wie last heeft van slapeloosheid of andere slaapproblemen.
  • Bovendien kan je ze halverwege de ochtend eten als snack. Een handvol is voldoende. Je moet deze zaden erg goed kauwen. Ze zullen je ook helpen als je lijdt aan angstgevoelens.
  • Een andere mogelijkheid is dat je de zaden een nacht laat weken. De volgende dag mix je ze dan met vanille- of kaneelextract.

5. Lijnzaden

Lijnzaden

Lijnzaden zijn erg klein maar heel voedzaam. Ze zijn een uitstekende bron van voedingsvezels en helpen om je verteringssysteem te regelen. Bovendien verschaffen ze polyfenolen en linolzuur.

Deze voedingsstoffen bezitten vele gezonde voordelen. Eén ervan is dat ze krachtig ontstekingsremmend werken en de hormoonproductie regelen. (Vaak worden ze aan vrouwen aanbevolen tijdens de menstruatie of tijdens de menopauze.)

De twee voornaamste voordelen van lijnzaad zijn het onderhouden van de regelmaat in de darmbewegingen en het verlengen van de duur van het verzadigde gevoel. Ze zijn dus ideaal voor mensen die last hebben van constipatie, de drang om te eten of voor wie gewicht wil verliezen.

Lijnzaad is een erg veelzijdig gezond zaad. Bovendien kan je ze mengen in salades, brood, desserten, koekjes of yoghurt en smoothies.

We raden je dit artikel aan: Tien gezonde voordelen van lijnzaad

6. Quinoazaden

Eigenlijk is quinoa één van de laatste rages in gezonde zaden. Het is nu overal ter wereld goed bekend. Maar quinoa is al honderden jaren in gebruik in Zuid-Amerika.

Quinoa bezit vele eigenschappen. Want deze gezonde zaden verschaffen ijzer, vezels, fosfor, eiwitten en onontbeerlijke aminozuren.

Deze zaden geven je ook een goed verzadigd gevoel. Ze worden dus aanbevolen aan mensen die een dieet volgen om gewicht te verliezen.

Voordat je quinoa eet, moet je de zaden eerst meerdere minuten in water zonder zout laten koken. Je kan ze daarna toevoegen aan salades, rijst, taartjes of gebruiken om granen te vervangen.

7. Amaranthzaden

Dit is één van de minst bekende zaden. Maar ze zijn ongelooflijk voedzaam.

Want ze bevatten antioxidanten, hebben een laag vetgehalte, zitten vol plantaardige eiwitten en bezitten grote hoeveelheden foliumzuur. Bovendien helpen amaranthzaden je om te ontspannen en je centrale zenuwstelsel in goede conditie te houden.

Je kan ze in stoofpotten en soepen eten of op toast strooien samen met magere kaas.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • argi, S. C., Silva, B. C., Santos, H. M. C., Montanher, P. F., Boeing, J. S., Santos Júnior, O. O., … Visentainer, J. V. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Science and Technology.
  • Ang A., Pullar JM., Currie MJ., Vissers MCM., Vitamin C and immune cell function in inflammation and cancer. Biochem Soc Trans, 2018. 46 (5): 1147-1159.
  • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.