Vlooien bestrijden met diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is een van de veiligste manieren om van vlooien en teken af te komen. Ondanks dat het dodelijk is voor parasieten, is het niet schadelijk voor mensen en huisdieren. 
Vlooien bestrijden met diatomeeënaarde
Cesar Paul González

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Cesar Paul González.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Iedereen die huisdieren heeft, heeft op een bepaald moment te maken gekregen met vlooien.

Deze gehate beestjes zijn uitwendige parasieten die leven op warmbloedige dieren. Je komt ze vaak tegen op katten en honden. Het kan erg lastig zijn om hier vanaf te komen.

Wanneer je een vlooienepidemie hebt en zij vallen jouw huisdieren aan, is het jouw taak om deze parasieten te bestrijden.

Er zijn ontelbaar veel producten te vinden die erg effectief zijn. Maar zij bevatten ook een hoog gehalte aan chemicaliën. Deze kunnen schadelijk zijn voor jou en je huisdieren.

 • Een alternatieve, maar effectieve behandeling is diatomeeënaarde.
 • Dit is gemaakt een steensoort die bestaat uit de overblijfselen van fossielen met een hele harde schaal.
 • Het is veilig voor mensen en dieren. Maar dankzij zijn scherpe randjes is het dodelijk voor insecten en parasieten. Zij raken gegehydrateerd en drogen na contact met diatomeeënaarde uit.

De verspreiding van vlooien

Krabbende hond met vlooien

Wanneer een vrouwelijke vlo de weg naar de vacht van je huisdier vindt, heeft zij de taak om haar eitjes hierin te leggen.

Dit is niet het enige probleem. De eitjes vallen namelijk makkelijk uit het vacht. Zij belanden in de bank, meubels of andere plekken waar je huisdier ligt. 

Waar je huisdier ook naar toe gaat, het is waarschijnlijk dat ook daar eitjes achterblijven.

Het resultaat is dat we worden geconfronteerd met verborgen larven. Zij zitten in de kussens, stoelen en zelfs in de naden van de vloer.

Je moet ze constant bestrijden om ervan af te komen. Dit komt omdat ze zowel je huisdier als je huis opnieuw kunnen besmetten.

Als je nog steeds niet de oplossing hebt gevonden om van vlooien af te komen, moet je het artikel van vandaag lezen. We zullen je de geweldige gebruiken van diatomeeënaarde geven.

Behandelen met diatomeeënaarde

Parasieten bestrijden met diatomeeënaarde

Deze behandeling moet worden geconcentreerd op de gebieden waar je huisdier veel ligt. Dit betekent hun mand, het kussen of het bed waar zij op slapen, maar ook het gras in de tuin.

Diatomeeënaarde kan worden gevonden in bouwmarkten, kwekerijen en tuincentra’s.

Het is erg belangrijk dat je niet het soort koopt die bestemd is voor zwembaden. Het moet diatomeeënaarde zijn van voedselkwaliteit.

Er zijn een aantal stappen die je moet nemen:

 • Gebruik handschoenen en een beschermend masker, neem een klein beetje van de aarde en strooi het op de vacht van je huisdier. Masseer het goed in de vacht in.
 • Kam of borstel je huisdier vervolgens zodat je het goed verspreid over zijn hele vacht.

Let op: zorg ervoor dat het aarde niet in de oren van je huisdier terecht komt. 

 • Verspreid de diatomeeënaarde over de slaapplaats van je huisdier. Het is belangrijk dat je huisdier niet thuis is op dit moment. Hij of zij mag pas weer in huis nadat alle stof is neergedaald.
 • Het stof moet de hoekjes en naadjes van de muren en vloeren bereiken. Voor de kussens en dekens in het belangrijk dat deze een aantal uren met rust worden gelaten. Verwijder het stof daarna pas.

Je kan het stof verwijderen door de kussens of dekens uit te kloppen. De beste optie echter is om dit met een stofzuiger te doen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat het stof bij jouw huisdier weggehouden word.

Vergeet geen plekjes!

Hond op vloerkleed
 • Op de plaatsen waarvan je weet dat er vlooien en teken naar binnen komen kan je een barrière maken met diatomeeënaarde.
 • Wrijf het goed in de scheuren buiten en vooral in de tuin. Het gras en de planten zijn over het algemeen ook besmet met vlooien. Daarom is het belangrijk om deze aarde ook goed buiten te verspreiden.
 • Als je bomen in de tuin hebt, is het ook belangrijk om dit op de stam te strooien. Verspreid het ook op stuiken, hekken en andere gebieden waar je huisdier mee in aanraking komt.
 • Wanneer je huisdier in de auto heeft gezeten is het ook verstandig om de diatomeeënaarde ook daar op de stoelen, vloer en kussens te strooien. Dit doodt alle vlooien en teken die misschien zijn achtergebleven.

Doe hetzelfde als wat je met de kussens in huis hebt gedaan: laat deze een aantal uren met rust en vervolgens kan je ze goed stofzuigen.

 • Je kan dit proces het beste elke twee weken herhalen zodat elke vlo of teek die je huisdier misschien heeft binnengebracht op uitgeroeid kan worden. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Korunic, Z. ReviewDiatomaceous earths, a group of natural insecticides. Journal of Stored Products Research. 1998; 34(2-3): 87-97.
 • Nattrass C, Horwell CJ, Damby DE, Kermanizadeh A, Brown DM, Stone V. The global variability of diatomaceous earth toxicity: a physicochemical and in vitro investigation. J Occup Med Toxicol. 2015 Jul 10;10:23.
 • Zeni V, Baliota GV, Benelli G, Canale A, Athanassiou CG. Diatomaceous Earth for Arthropod Pest Control: Back to the Future. Molecules. 2021 Dec 10;26(24):7487.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.