Een vleesboom of myoom: 5 dingen die je moet weten
Behandeling varieert afhankelijk van de grootte van de vleesboom of myoom. Een operatie kan nodig zijn om hem te verwijderen. Soms zijn medicatie en regelmatige controles echter genoeg.
Volgens de Spaanse SEGO (Associatie voor Verloskunde en Gynaecologie) heeft 70% van de vrouwen kans op het ontwikkelen van vleesbomen op een punt in hun leven.
Als eerste moet je weten dat slechts 0,5% van deze vleesbomen kunnen zich ontwikkelen tot kanker. Maar het ongemak en de problemen die kunnen ontstaan moeten in overweging worden genomen. Het is zeker iets dat dat ons eraan zou moeten herinneren om onze periodieke controles niet te vergeten.
Dat is waarom we je vijf manieren laten zien om de symptomen te herkennen, vertellen waar ze vandaan komen en bespreken de mogelijke gevolgen voor je lichaam. We zijn er zeker van dat je deze informatie nuttig zal vinden.
1. Vleesbomen: wat zijn ze en waardoor ontstaan ze?
Veel vrouwen klagen over dezelfde dingen. Ze leiden een gezond leven, ze zorgen goed voor hun gezondheid, ze gaan op tijd naar hun controles en toch krijgen ze na verloop van tijd de diagnose vleesboom.
Waarom gebeurt dit? De waarheid is dat we eigenlijk nog steeds niet weten waardoor ze worden veroorzaakt. Er wordt gedacht dat erfelijkheid een rol speelt bij de ontwikkeling, maar we weten niet zeker hoe ze zich ontwikkelen.
De baarmoeder bestaat uit verschillende lagen. Eén daarvan is het myometrium.
- Vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, stimuleren de groei van kleine knobbeltjes in het myometrium. Die kunnen langzaam veranderen in een vleesboom.
- Deze vleesbomenzijn subserosalen als ze zich aan het oppervlak van de baarmoeder bevinden. Het zijn subserosale intramurale vleesbomen als ze zich binnenin de baarmoederwand bevinden. Ten slotte kunnen ze submucosale vleesbomen worden als ze zich binnenin de baarmoeder bevinden.
Subserosale vleesbomen hebben bijna geen symptomen. Maar intramurale en submucosale vleesbomen hebben invloed op het endometrium. Ze kunnen zelfs leiden tot bloeden, pijn en in de meest extreme gevallen, onvruchtbaarheid.
2. Wie loopt het meeste risico op de ontwikkeling van een vleesboom?
Artsen suggereren dat ze in het algemeen ontstaan tussen de leeftijd van 35 en 55 jaar en het meest voorkomen tussen de leeftijd 45 en 55.
- Dit soort goedaardige tumoren komen het vaakst voor tijdens de vruchtbare periode.
- Als je moeder ze heeft gehad, is er een grotere kans dat je ze zelf ook ontwikkelt.
- Jouw risico is nog groter als je te zwaar bent en geen kinderen hebt gebaard.
3. Symptomen van een vleesboom
Je moet in gedachten houden dat bijna 30% van de vrouwen geen symptomen ervaart. Alleen periodieke controles bij een gynaecoloog kunnen met zekerheid uitwijzen of je een vleesboom hebt.
Laten we eens kijken naar de duidelijkste symptomen die vrouwen in het algemeen ervaren:
- Zware menstruele bloedingen.
- Bloeden buiten de menstruatie.
- Langere menstruatie.
- Bloedarmoede.
- Opgezwollen gevoel en vermoeidheid.
- Gewichtstoename.
- Pijn tijdens het vrijen.
- Vaker moeten plassen.
4. Welke behandelingen bestaan er voor vleesbomen?
Het eerste waar je misschien aan denkt als er wordt ontdekt dat je één of meer vleesbomen hebt, is dat je misschien een operatie nodig hebt. Dit is niet altijd het geval.
- Kleinere vleesbomen kunnen worden behandeld met specifieke medicatie en periodieke controles.
- Als de vleesboom groot is of klein is maar niet op medicijnen reageert, heb je geen andere optie dan hem weg te halen.
- Je kunt altijd een extractie zonder de baarmoeder te beïnvloeden ondergaan, of opteren voor een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de baarmoeder.
- Veel specialisten adviseren echter om een behandeling te ondergaan met ulipristalacetaat, een progesteronbemiddelaar die merkbaar de aanwezigheid van vleesbomen vermindert.
Lees meer: 6 aanbevelingen om borstkanker te voorkomen.
5. Vleesbomen en vruchtbaarheid
Een van de meest voorkomende twijfels die vrouwen in het algemeen hebben als ze de diagnose van een vleesboom krijgen, is of ze nog wel zwanger kunnen raken. Dat hangt af van je leeftijd. Omdat dit een veel voorkomende goedaardige tumor is die vrouwen treft tijdens de vruchtbare jaren, is dit zeker één van de meest voorkomende angsten.
Deskundigen suggereren het volgende:
- Als de tumoren groot zijn, kunnen ze vruchtbaarheidsproblemen of zwangerschapscomplicaties veroorzaken.
- Vrouwen die een myomectomie ondergaan – een vleesboomoperatie die de baarmoeder respecteert – kunnen nog steeds zwanger worden.
- Vleesbomen kunnen miskramen veroorzaken. Daarom is het altijd een goed idee om je zwangerschap te plannen en een gynaecoloog te vragen of een zwangerschap mogelijk is en of dit risicovrij is.
Als een vleesboom groter is dan 4 cm kunnen ze al ernstig ongemak veroorzaken tijdens de zwangerschap: de moeder zou vroegtijdig kunnen baren en aan pijn kunnen lijden en de placenta zou zelfs los kunnen laten.
Zorg goed voor je gezondheid en mis nooit een periodieke controle bij je gynaecoloog. Ze zullen je altijd advies geven als het gaat om deze belangrijke onderwerpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fernandez, H., Gervaise, A., & De Tayrac, R. (2002). Fibromas uterinos. EMC-Ginecología-Obstetricia, 38(2), 1-11.
- Olvera-Maldonado, A. J., Martínez-Uribe, A., Rendón-Macías, M. E., & Sangines-Martínez, A. (2015). Tratamiento de los miomas uterinos con medroxiprogesterona en pacientes perimenopáusicas. Ginecologia y Obstetricia de Mexico, 83(1).
- Rodríguez, A. M., Bravo, O. M., Ruiz, M. R., & Rodríguez, Y. A. (2012). Fibroma uterino y embarazo. Presentación de un caso. Gaceta Médica Espirituana, 14(1), 4.