Hoe je vitamine B1 als muggenspray kunt gebruiken
Geschat wordt dat elk jaar meer dan 750.000 mensen sterven aan ziekten veroorzaakt door muggenbeten. Hoewel er verschillende chemische insectenwerende middelen en insecticiden bestaan, zijn er ook meer natuurlijke en voordelige opties. Zo kan vitamine B1 als muggenspray worden gebruikt.
Muggen leven overal ter wereld. Het is geen plaats in het noorden of het zuiden die niet door muggen wordt geteisterd. Vroeger overleefden de larven van muggen de kou niet. Maar dankzij het feit dat de winters nu warmer zijn, overleven de larven wel. Zo bereiken velen de volwassen vorm. Muggen die iedereen willen bijten.
De meeste commerciële insectenwerende middelen en insecticiden bevatten chemische verbindingen die de gezondheid van de mens in gevaar kunnen brengen. Vooral de gezondheid van kinderen wordt hier door bedreigd. Deze producten slagen er echter niet in om de populaties van muggen te beperken. Die blijven groeien en bijten over de hele wereld miljoenen mensen.
De vijand: muggen
Muggen worden aangetrokken door chemicaliën die vrijkomen uit het menselijk lichaam. Tot op 45 meter afstand kunnen muggen de geur ‘ruiken’ die afkomstig is van bacteriën die we op de huid hebben.
Ze houden ook van stoffen als melkzuur, ammoniak, carbonzuur en octenol. Deze stoffen scheiden we uit tijdens het ademen en door te zweten.
Zoals je misschien weet zijn vrouwelijke muggen het meest geïnteresseerd in menselijk bloed. Dit komt omdat ze ijzer en eiwitten nodig hebben om hun eieren te leggen. Voor mannelijke muggen zijn mensen niet zo aantrekkelijk.
Ziekten die voortkomen uit muggenbeten
Zodra muggen mensen bijten, kunnen ze verschillende ziekten veroorzaken. Miljoenen mensen op de planeet zijn reeds getroffen door:
- Gele koorts
- Malaria
- Knokkelkoorts
- Chikungunya
- Zika
- Lymfatische filariasis of olifantsziekte
- Westnijlziekte
De belangrijkste maatregel tegen deze ziekten is preventief. Je moet vermijden dat je gebeten word. Zodra een persoon is geïnfecteerd moet hij in principe rusten. Ook moet hij veel vocht drinken en wachten tot de symptomen verdwijnen.
Voor de meeste van deze ziekten zijn er geen vaccins, behalve voor gele koorts. Datzelfde geldt voor het bestaan van functionele behandelingen. Alleen voor malaria en olifantsziekte zijn er goede geneesmiddelen beschikbaar.
Hoewel deze ziekten niet dodelijk zijn, zijn ze vooral gevaarlijk voor:
- baby’s
- jonge kinderen tot 5 jaar oud
- zwangere vrouwen
- ouderen
- mensen met ziekten die het immuunsysteem aantasten
Commerciële insectenwerende middelen en DEET
Vitamine B1 als muggenspray gebruiken is een uitstekende optie. Commerciële insectenwerende middelen worden echter nog steeds aanbevolen. Deze middelen bevatten DEET (diethyl-meta-tolueenamide). Deze stof is uiterst effectief tegen muggen. Het is zelfs zo dat de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik van DEET aanraadt.
Over het algemeen kan een product met 20 tot 30% DEET muggen afschrikken. Er bestaan echter ook middelen die concentraties tot 100% bevatten.
Geloof het of niet: DEET is een chemische stof die plastic kan laten smelten. En toch gebruiken we het op onze huid. Langdurige blootstelling aan deze stof kan mogelijk je hersenen en zenuwstelsel beschadigen.
Bij kinderen kan dit gevaar nog groter zijn. Hun huid is namelijk dunner. Daardoor heeft het een groter vermogen om elementen van de omgeving te absorberen. Helaas betekent dit dat DEET meer gevolgen kan hebben op hun ontwikkelende zenuwstelsel. Bij baby’s is het geen goed idee om chemische insectenwerende middelen te gebruiken.
Mogelijke problemen die veroorzaakt kunnen worden door blootstelling aan DEET zijn:
- Geheugenverlies
- Hoofdpijn
- Beschadigde hersencellen
- Tremoren
- Epileptische aanvallen
- Huidirritatie, netelroos en blaren
- Misselijkheid en overgeven
- Hypotensie
- Ademhalingsproblemen
- Pijn, irritatie en tranende ogen
Vitamine B1 als een natuurlijk afweermiddel
Vitamine B1 als muggenspray werkt via de oplosbaarheid in water. Als we dus een hogere dosis nemen dan het lichaam nodig heeft, verlaat dat het lichaam via de urine, de huid en het zweet.
Vitamine B1, or thiamine, die door het lichaam wordt uitgestoten produceert een geur die ondraaglijk is voor muggen.
Zelfs als je hoge doseringen gebruikt vormt het geen enkel risico voor zwangere vrouwen. Dat geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven of jonge kinderen. Dat is waarom het gebruik van vitamine B1 een zeer effectieve maatregel is om muggen af te weren.
Gebruik
Om van de voordelen van vitamine B1 te profiteren, zijn dit de aanbevelingen:
- Neem een supplement van 100 milligram vitamine B1 en slik daarnaast een vitamine B-supplement.
- Los een vitamine B pil op in een bodylotion of crème. Breng het vervolgens op de blootgestelde huid aan. Dit mengsel kan ook bij baby’s worden gebruikt.
- Verhoog je consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B1, zoals gist, haver, bruine rijst, asperges, lever en eieren.
- Bovendien is het ook nuttig om je knoflookverbruik te verhogen om vitamine B1 als een afweermiddel te verkrijgen.
- Breng andere natuurlijke insectenwerende middelen aan, die ook onaangenaam zijn voor muggen. We hebben het dan bijvoorbeeld over etherische oliën van eucalyptus en citroen, kaneel, vanille en citronella.
Andere preventieve maatregelen
- Vermijd broedplaatsen.
- Giet elke bak met stilstaand water leeg, want daar groeien de larven in.
- Draag nauwsluitende lichtgekleurde kleding.
- Gebruik horren voor ramen en hang een klamboe boven de bedden en babybedjes.
- Calendula-bloemen stoten een onaangename geur uit voor muggen. Het is dus een goed idee om een paar planten in de buurt te hebben.
- Steek kaarsen of oliën aan gemaakt van citronella of kamfer.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Test procedures for insecticide resistance monitoring in malaria vector mosquitoes. World Health Organization. http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/250677/9789241511575-eng.pdf?sequence=1&ua=1
- How Safe Is Deet? Jeneen Interlandi. (2018). https://www.consumerreports.org/insect-repellent/how-safe-is-deet-insect-repellent-safety/
- Chen-Hussey, V., Behrens, R. y Logan, JG. Evaluación de los métodos utilizados para determinar la seguridad del repelente de insectos tópico N, N -dietil- m -toluamida (DEET). Vectores de parásitos 7, 173 (2014). https://doi.org/10.1186/1756-3305-7-173
- Preguntas y respuestas sobre el virus de Zika y sus complicaciones. World Health Organization. https://www.who.int/features/qa/zika/es/index5.html
- DEET. Agencia de Protección Ambiental de los Estados Unidos (EPA). https://www.epa.gov/insect-repellents/deet
- Ramírez-Galván G, Palacios-López CG. ¿Son realmente útiles los repelentes de insectos?. Dermatología Rev Mex. 2019;63(2):160-173.
- Ribas, Jonas y Carreño, Ana Maria. (2010) Avaliação do uso de repelentes contra picada de mosquitos em militares na Bacia Amazônica. Anais Brasileiros de Dermatologia , 85 (1), 33-38. https://doi.org/10.1590/S0365-05962010000100004
- Finlay, Carlos J. (2011). El mosquito hipotéticamente considerado como agente de transmisión de la fiebre amarilla. Revista Cubana de Salud Pública, 37(Supl. 5), 555-562. Recuperado en 23 de mayo de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662011000500004&lng=es&tlng=es.
- Torres-Estrada, José Luis, & Rodríguez, Mario H. (2003). Señales físico químicas involucradas en la búsqueda de hospederos y en la inducción de picadura por mosquitos. Salud Pública de México, 45(6), 497-505. Recuperado en 23 de mayo de 2020, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-36342003000600010&lng=es&tlng=es.