Vijf tips om beter te slapen als je ernstig eczeem hebt

De ongemakken die de symptomen van ernstig eczeem veroorzaken, kunnen je slaap verstoren. Daarom is het belangrijk om enkele strategieën te volgen om je te helpen beter te slapen.
Vijf tips om beter te slapen als je ernstig eczeem hebt

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De symptomen van ernstig eczeem kunnen je kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden. Hoewel het ongemak bij sommige geneesmiddelen op recept afneemt, is het essentieel om de behandeling aan te vullen met enkele tips. In dit artikel bespreken we enkele tips om je te helpen beter te slapen.

Helaas veroorzaakt deze huidziekte problemen zoals vermoeidheid, slaperigheid en slapeloosheid. Vanwege het ongemak dat jeuk, droogheid en de andere klinische manifestaties veroorzaken, is het moeilijk voor mensen die aan deze huidaandoening lijden om een goede nachtrust te krijgen.

Het meest zorgwekkende is dat niet genoeg slaap krijgen de symptomen van deze aandoening kan beïnvloeden. Op middellange en lange termijn kan het zelfs de geestelijke gezondheid en andere gezondheidsfactoren in gevaar brengen. Wat kun je doen om hiermee om te gaan? Lees verder om erachter te komen!

Wat is eczeem?

Een man met ernstig eczeem

Eczeem, ook bekend als atopische dermatitis, is een huidziekte die wordt gekenmerkt door roodheid en ontsteking. Dit gaat naast andere ongemakken gepaard met onder meer:

  • intense jeuk
  • bultjes
  • een extreem droge huid

Enkele veelvoorkomende soorten van de ziekte zijn contactallergieën , seborroïsch eczeem en nummulair eczeem. Het kan iedereen treffen, maar komt vaker voor bij baby’s en jonge kinderen.

Hoewel experts de exacte oorzaak nog steeds niet kennen, wordt aangenomen dat het een reactie van het immuunsysteem is op de blootstelling aan irriterende stoffen.

Verergeringen van de ziekte treden op wanneer een of meer symptomen op de huid verschijnen. Dit komt vaak voor bij blootstelling aan triggers zoals:

  • chemische verbindingen van schoonmaakproducten of wasmiddelen
  • parfums en cosmetische producten
  • synthetische stoffen
  • hoge temperaturen
  • constante stress
  • voedselintoleranties
  • huidschilfers van dieren
  • ruwe materialen, zoals wol
  • infecties van de bovenste luchtwegen

Tips om je te helpen beter te slapen als je ernstig eczeem hebt

Een studie gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology toonde aan dat patiënten met ernstig eczeem een hoger risico lopen op vermoeidheid en slaapproblemen. Volgens de studie zijn er elke dag meer medische consulten in verband met slaapproblemen en ernstig eczeem.

Gelukkig kunnen enkele eenvoudige tips je helpen om een goede nachtrust te krijgen. Hieronder lichten we de belangrijkste tips toe. Breng ze vandaag nog in de praktijk!

1. Regel de kamertemperatuur

Een man die de thermostaat aanpast

De lichaamstemperatuur en de symptomen van ernstig eczeem zijn aan elkaar gerelateerd. Hoe groter het hittegevoel, hoe meer de symptomen van deze ziekte verergeren.

Hoge temperaturen bevorderen het uiterlijk van eczeem, omdat ze een droge omgeving creëren. Daarom is het normaal dat slaaponderbrekingen optreden als gevolg van een te warme omgeving.

Het is dan ook essentieel om voor een koele atmosfeer te zorgen, vooral als het warm weer is. De maatregelen die je kunt nemen omvatten onder andere:

  • Schakel de verwarming uit of verlaag de temperatuur (ongeveer een graad).
  • Probeer verschillende temperaturen totdat je de meest plezierige vindt.
  • Installeer een luchtbevochtiger.

2. Gebruik geschikt beddengoed als je ernstig eczeem hebt

Het beddengoed kan ook je lichaamstemperatuur beïnvloeden als je gaat slapen. Daarom is het verschonen van je beddengoed een andere maatregel die je moet overwegen om slaapproblemen bij ernstig eczeem te verlichten.

Je moet er daarnaast voor zorgen dat het beddengoed dat je gebruikt is gemaakt van katoen of bamboe. Beide hebben de eigenschap om minder mijten en huidresten op te hopen dan andere materialen.

Dit zijn namelijk factoren die de symptomen van eczeem kunnen verergeren. Bovendien zijn ze gemakkelijk te wassen en in een mum van tijd te drogen.

3. Gebruik voor het slapengaan een vochtinbrengende crème

Een vrouw die crème op haar huid smeert

Overmatige droogheid is een factor die de symptomen van deze huidziekte vaak verergert. Dus als de huid te droog is, hebt je meer kans op ernstige jeuk en schilfering.

Om dit te voorkomen, is het ideaal om ongeveer 30 minuten voor het slapengaan een vochtinbrengende crème op de aangetaste plekken aan te brengen. Verzachtende vochtinbrengende crèmes vormen een beschermende barrière en hydrateren tegelijkertijd de huid.

Het product dat je gebruikt moet wel geschikt zijn voor de gevoelige huid of ontworpen zijn voor de behandeling van deze ziekte. Je moet geen geurende crèmes of lotions aanbrengen, omdat deze de symptomen juist kunnen verergeren.

4. Handhaaf een regelmatig slaappatroon

Een regelmatig slaappatroon kan de slapeloosheid die verband houdt met ernstig eczeem enorm helpen te beheersen. Hoewel de symptomen van eczeem je rust kunnen verstoren, heb je meer kans om goed te slapen als je een vaste routine hebt om naar bed te gaan en wakker te worden.

Het is ook een goed idee om voor het slapengaan een ontspanningstechniek te beoefenen en storende elementen uit de slaapkamer te verwijderen zoals:

  • televisies
  • computers
  • mobiele telefoons

5. Kies de juiste nachtkleding bij ernstig eczeem

Een vrouw slaapt in bed

Vanwege de kenmerkende symptomen van de ziekte, moet je heel voorzichtig zijn met de kleding die je gebruikt om te slapen. Ruwe en synthetische stoffen kunnen opflakkeringen veroorzaken .

Je moet ademende nachtkleding gebruiken die niet aan je huid kleeft. Losse en ademende stoffen minimaliseren het risico op klachten en vergroten daarnaast het gevoel van comfort.

Blijven je slaapproblemen door ernstig eczeem ondanks het opvolgen van deze aanbevelingen voortduren? Raadpleeg dan je arts. Hij of zij heeft de mogelijkheid om je eczeem te beoordelen en kan je andere soorten behandelingen aanraden en zo nodig medicijnen voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Silverberg, J. I., Garg, N. K., Paller, A. S., Fishbein, A. B., & Zee, P. C. (2015). Sleep disturbances in adults with eczema are associated with impaired overall health: A US population-based study. Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1038/jid.2014.325
  • Kelsay, K. (2006). Management of sleep disturbance associated with atopic dermatitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2006.04.038
  • Jeon, C., Yan, D., Nakamura, M., Sekhon, S., Bhutani, T., Berger, T., & Liao, W. (2017). Frequency and Management of Sleep Disturbance in Adults with Atopic Dermatitis: A Systematic Review. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0192-3
  • Fishbein, A. B., Vitaterna, O., Haugh, I. M., Bavishi, A. A., Zee, P. C., Turek, F. W., … Paller, A. S. (2015). Nocturnal eczema: Review of sleep and circadian rhythms in children with atopic dermatitis and future research directions. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2015.08.028
  • Gupta, M. A., & Gupta, A. K. (2013). Sleep-wake disorders and dermatology. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.11.016

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.