Vier tips om luieruitslag te voorkomen
Weten hoe je luieruitslag bij zuigelingen moet voorkomen is een belangrijk onderwerp dat elke moeder zou moeten kennen, vooral nieuwe moeders. Dit is een huidaandoening of uitbraken op het gebied dat door de luier wordt bedekt.
Over het algemeen komt het voor op de:
- Onderkant van de buik
- Geslachtsorganen
- Billen
- Bovenste deel van de dijen
Dit komt door de directe blootstelling aan irriterende stoffen. Deze aandoening, die ze ook dermatitis noemen, verschijnt vaak bij baby’s tijdens hun eerste levensjaar.
Diagnose en oorzaken van luieruitslag
De diagnose van luieruitslag moet worden gedaan door lichamelijk onderzoek. De symptomen van deze aandoening bestaan uit het ontstaan van huidlaesies in gebieden die direct contact met de luier hebben.
De belangrijkste oorzaken zijn:
- Al een gevoelige huid voordat de luier tegen de huid van de baby aan wrijft.
- Langdurig contact met urine en ontlasting.
- Veranderde pH in urine en ontlasting.
- Vocht.
- Slechte hygiëne.
Lees dit artikel ook:
Moet je je baby wakker maken om de luier te verschonen?
Tips om luieruitslag te voorkomen
Als je roodheid op de geslachtsorganen en billen van je baby opmerkt, dan komt dit omdat er een luieruitslag aan het ontstaan is. Deze aandoening kan worden voorkomen door op het juiste moment de juiste maatregelen te nemen. Vandaag geven we je enkele tips om luieruitslag te voorkomen.
1. Was de geslachtsdelen van de baby
Wanneer je de luier van je baby verschoont, gebruik dan veel lauw-warm water om het gedeelte wat door de luier wordt bedekt te wassen. Het wordt aangeraden om geen zeep te gebruiken tijdens het wassen. Gebruik zo nodig neutrale pH-reinigers.
Maak vervolgens het gebied voorzichtig droog zonder het te wrijven. Verschoon, indien mogelijk, de luier van je baby in een open ruimte. Gebruik geen natte doekjes die alcohol of geurstoffen bevatten.
Lees ook dit artikel:
Zeven fouten in je persoonlijke hygiene die schadelijk zijn voor je gezondheid
2. Verschoon de luier van je baby regelmatig
Aan de andere kant is het erg belangrijk om de luier regelmatig te verschonen, ten minste om de drie uur gedurende de dag, zelfs als je baby alleen maar heeft geplast. Als het mogelijk is verschoon de luier ‘s nachts elke 5 uur.
Het is ook nodig om elke keer als ze een stoelgang hebben gehad de luier van je baby te verschonen. Wees voorzichtig bij het omdoen van de luier en zorg ervoor dat deze niet te strak zit. Dit kan ertoe leiden dat de luier tegen de huid van je baby wrijft en irritatie veroorzaakt.
Wanneer je luiers koopt, lees het etiket dan zorgvuldig, want er zijn luiers die bedoeld zijn voor de gevoelige huid en andere zijn super absorberende luiers.
3. Gebruik babycrèmes om luieruitslag te voorkomen
Gebruik tijdens elke verschoning van de luier babycrèmes op alle gebieden die het nodig hebben. Deze crèmes moeten op waterbasis zijn en de componenten moeten samentrekkende stoffen bevatten, zoals zinkoxide. Deze crèmes vormen ook een waterdichte laag op de huid.
Het is het beste om ze na elke keer dat je het gebied hebt schoonmaakt aan te brengen. Je zou dit moeten doen, omdat het als een beschermende barrière tussen de luier en de huid kan werken. Het kan daardoor voorkomen dat er irritaties optreden. Deze crèmes kunnen bij apotheken of supermarkten worden gekocht of je kunt zelfgemaakte recepten proberen.
4. Veranderingen in het dieet van je baby
Het is belangrijk om het nieuwe voedsel dat je baby eet te volgen, omdat sommige de pH in de ontlasting kunnen veranderen. Als je merkt dat het voedsel luieruitslag veroorzaakt, stop dan onmiddellijk met dit product aan je baby te geven.
Hetzelfde kan zelfs gebeuren bij baby’s die moedermelk drinken. In dit geval moet de moeder het voedsel en de medicijnen die de baby consumeert veranderen. Je moet ook een specialist raadplegen wanneer je van plan bent om het dagelijkse dieet aan te passen.
Het is erg belangrijk om deze aanbevelingen op te volgen om luieruitslag en het opkomen van laesies te voorkomen. Anders kunnen ze infecties worden en ze veroorzaken vaak ongemak voor een baby.
Weet tot slot dat irriterende luieruitslag veel voorkomt bij kinderen tot de leeftijd van 12 maanden. Ouders kunnen niet altijd voorkomen dat een kind deze aandoening heeft.
Je moet deze tips echter opvolgen om te voorkomen dat je kind extra ongemak ondervindt. Als je ervoor zorgt dat je baby een goede hygiëne heeft, dan hoef je ook niet naar een specialist om je baby te behandelen. Vergeet niet dat het altijd beter is om te voorkomen dan te genezen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Román, T. P. (2016). Dermatitis del pañal y trastornos relacionados. PediatríaIntegral, 151. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/05/Pediatria-Integral-XX-03_WEB.pdf#page=7
- Miñana, I. V. (2012). Trastornos cutáneos más frecuentes del recién nacido y del lactante. Dermatitis del pañal. PediatríaIntegral, 195. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/06/Pediatria-Integral-XVI-3.pdf#page=7
- Enseñat, M. A. G. (2011). Dermatitis del pañal, prevención y tratamiento. Papel del Aloe vera. Matronas profesión, 12(3), 90-91. https://pdfs.semanticscholar.org/8a8a/b43180b984ab0abd28b62daef00900c20b21.pdf