Vette voedingsmiddelen die je op elk moment kan eten

Sommige vette voedingsmiddelen maken ons niet dikker, maar kunnen ons juist helpen om het gewicht onder controle te houden en tegelijkertijd een betere cardiovasculaire gezondheid te bevorderen.
Vette voedingsmiddelen die je op elk moment kan eten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gewoonlijk associëren we gewichtsverlies en cardiovasculaire gezondheid met het idee om alle vetten te vermijden. Er zijn echter vette voedingsmiddelen die je regelmatig moet consumeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat vetten in feite één van de voedingsstoffen zijn die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Gezonde vetten zijn van vitaal belang voor de energie en voor het behoud van een gezond en mooi lichaam.

De vetten die je uit je dieet moet verwijderen om af te vallen zijn die van lage kwaliteit, omdat ze mogelijk slecht cholesterol (LDL) in het bloed verhogen en je cardiovasculaire gezondheid in gevaar kunnen brengen. Blijf lezen en ontdek welke voedingsmiddelen rijk zijn aan vetten en die je vaak moet consumeren.

Vette voedingsmiddelen die je op elk moment kan eten

1. Avocado’s

Avocado’s zijn vette voedingsmiddelen. De laatste jaren zijn ze erg populair geworden, dus het is gemakkelijk om ze te vinden voor een relatief betaalbare prijs. Een middelgrote avocado bevat ongeveer 24 gram vet en 40% van zijn gewicht bestaat uit vezels.

Alleen al door deze twee factoren is het een ideaal ingrediënt voor salades, smoothies en gewoon alleen. Dankzij de romige smaak kan je hem ook gebruiken om saladedressings te maken en de soorten met een hoog gehalte aan natrium en conserveringsmiddelen te elimineren. We raden aan om dagelijks een kwart tot een halve avocado te consumeren.

2. Pecannoten

Pecannoten

Pecannoten zijn ook vette voedingsmiddelen. Ze zijn rijk aan omega 3-vetzuren, dus ze kunnen helpen om slecht cholesterol (LDL) in het bloed te verlagen en ook de gezondheid van de bloedsomloop te verbeteren.

Het wordt aanbevolen om meerdere keren per week een kleine portie noten te consumeren. Aangezien noten vrij veel calorieën bevatten, kan je het beste je consumptie beperken tot 5 pecannoten per keer. Eet ze als tussendoortje of als dessert.

Bij het kopen van pecannoten moet je kiezen voor de natuurlijke variant. Als je ze gepeld koopt, zorg er dan voor dat ze geen zout of andere ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

3. Kaas

Kaas wordt meestal niet als vet voedsel beschouwd. Dat is het echter wel, tenzij je kiest voor light of vetarme opties. Het vetgehalte is afkomstig van de volle melk, waarvan de kaas wordt gemaakt.

Het eten van kaas is niet slecht voor je gezondheid als je kiest voor soorten met een hoge kwaliteit en het met mate consumeert. Bovendien is het een rijke bron van:

Vermijd het mengen van kaas met andere vette ingrediënten. Ongeacht of het nu gaat om saladedressings, andere plantaardige oliën of roerbakgerechten. Je kunt het echter wel mengen met andere gezonde ingrediënten om een evenwichtig gerecht te creëren. Een mengsel van kaas, groenten en granen is heerlijk.

4. Vette vis en omega 3-vetzuren

Sardines en zalm zijn nog twee voorbeelden van vette voedingsmiddelen. Ze zijn:

Bovendien komen ze veel voor in de mediterrane keuken. Voeg tijdens het bakken echter niet meer vet toe. Kies in plaats daarvan voor geroosterde, gestoomde of gegrilde gerechten.

Om je vetconsumptie in evenwicht te houden, moet je proberen om je vis te combineren met een portie groenten. Eén tot twee kopjes groenten is het beste, bijvoorbeeld als salade of als soep.

5. Plantaardige oliën

Plantaardige oliën

Andere vetten die je regelmatig in je dieet moet opnemen zijn plantaardige oliën. Deze groep bestaat uit olijfolie, kokosolie en alle andere kwalitatieve oliën. Probeer er echter geen voedingsmiddelen in te bakken.

Hoe natuurlijk en gezond de olie ook mag zijn, kan het toch je cardiovasculaire gezondheid beïnvloeden. Een goed alternatief om de voordelen van plantaardige oliën binnen te krijgen, is om ze te gebruiken als saladedressings. Een gezonde portie van plantaardige olie is één tot twee theelepels.

Overweeg het volgende tijdens het consumeren van vette voedingsmiddelen

Oliën en vetten zijn zeker een must in je dieet en goed voor je gezondheid. Het belangrijkste om te onthouden, is dat porties altijd belangrijk zijn. Vergeet niet dat een overvloed en niet de ingrediënten slecht zijn voor je gezondheid. Het is altijd een goed idee om het type natuurlijke oliën en vetten dat je consumeert te variëren, ook als het alleen maar is om routine te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Watanabe Y., Tatsuno I., Omega 3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol, 2017. 10 (8): 865-873.
  • Martínez de Victoria E., Calcium, essential for health. Nutr Hosp, 2016.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic reivew and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.